GURURLUYUZ! ÇÜNKÜ ÜRETİYORUZ
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU Akçaabat ilçesi Kavaklı mahallesinde genç girişimci Mesut GEDİKLİ’ye ait tarım işletmesine ziyarette bulundu.
Yaklaşık 10 dönüm alanda sebze yetiştiriciliği yapan üreticimiz, üretimin büyük bir bölümünü seralarda gerçekleştirmektedir. Akçaabat’ta en fazla seraya sahip olan bir üreticimizdir. Hemen hemen her türlü sebzeyi yetiştirmekte ve Trabzon ili ve ilçelerinde kendisine ait pazar yeri tezgahlarında ürünlerini pazarlamaktadır. Genelde yetiştiriciliğini yaptığı sebze fidelerini Antalya , Mersin gibi illerden tedarik etmektedir. Üreticimiz Mesut GEDİKLİ Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi personeli ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR’e şu bilgileri aktardı. “Uzak illerden gelen fidelerin bir kısmında kargodan kaynaklı ya da yerinde fazla beklemesi sonucu fide zayiatları olmakta bu durumlar ister istemez verim kayıplarına yol açmaktaydı. Ayrıca fide maliyetleri fazla olmaktaydı. İstediğimiz zaman istediğimiz fideye ulaşamıyorduk. Bu olumsuzlukları ve artan fide maliyetlerini de düşürmek için kendi fidemizi kendimiz üretmeye karar verdik. Bunun için kendi öz sermayemiz ile bir sera kurduk . İşletmemizde her türlü sebze fidesi üretmek için yola çıktık ve şu an her çeşit domates, biber, hıyar , marul, patlıcan, kişniş, maydanoz, nane, fesleğen, tere, roka, kuzu kulağı, dereotu vb. ürünlerin tohumlarını ekip fidelerini elde etmeyi başardık. Buradan elde ettiğimiz fideleri hem kendi işletmemizde kullanacağız hem de çevre il ve ilçelerde isteyen üreticilerimize satışını yapacağız. İşletmemizin kapasitesi ekimini yaptığımız sebze çeşidine göre 80 bin ila 150 bin adet arasında değişmektedir. İşletmede birer adet viollere toprak ve tohum doldurma makinesi bulunmakta ayrıca bir adet de ön çimlendirme odası yer almaktadır” dedi.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU’da yaptığı açıklamasında şunları aktardı . “ilçemizde bugüne kadar üreticilerimizin ihtiyacını karşılayabilecek modern bir fide üretim tesisi yoktu. Genelde Antalya, Adana, Mersin gibi illerden hazır fide alınmaktaydı bir kısmı da kendi geleneksel yöntemleri ile fidelerini üretmekteydi. Haliyle uzak illerden gelen fideler maliyetli olmakta ve fide zayiatları meydana gelmekteydi , kendi ilkel yöntemlerle ürettikleri fidelerde kalitesiz ve verimi az olmaktaydı. Bu anlamda ilçemizde modern bir fide üretme tesisine ihtiyaç vardı. Bunu genç üreticimiz hiçbir kuruluştan maddi destek almadan kendi imkanları ile başardı. Kendisini tebrik ediyorum. Bol bereketli ürünler almasını temenni ediyorum. Teknik ekibimizle her zaman yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.