ÇELEBİ: TRABZON’A YENİ SEKTÖRLER VE GİRİŞİMCİLER KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ
Panelde konuşan TTSO Başkanı Erkut Çelebi, girişimciliğe Almanya’daki öğrencilik yıllarında başladığını ifade ederek, “25 yaşına kadar iyi bir öğrenci olmak lazım. 25-35 yaş arasında ise eğer bir şirkette çalışacaksanız, ufak, gelişmeye aday şirketlerde çalışın. 35 -50 yaş arasında işinizi geliştirmek için çalışın. Kendi bilmediğiniz işe mutlaka bilen bir ortakla girin” ifadesini kullandı. Çelebi, genç girişimcilere oda olarak destek vermeye çalıştıklarını da belirterek, şunları söyledi:
“Gençlerimizi kendilerini geliştirmeleri için odamızın düzenlediği eğitimlere davet ediyorum. Yeni sektörlerde gençlerimizin önünü açacak projeler geliştiriyoruz. Trabzon’da fırsat yaratan yeni sektörler olarak turizm, somon, levrek ve çupra yetiştiriciliği ve işlemesi, fındığa alternatif ürünler yetiştirilmesi, sağlık turizmi, çikolata üretimi sıralanabilir. Türkiye’de savunma sanayi kadar önem verdiğimiz medikal sektöründe de projelerimiz var. Bu konuda da Trabzon’u bir merkez yapmaya çalışıyoruz.”
KAYA: ÜRETTİĞİNİZ KADAR GÜÇLÜ, TÜKETTİĞİNİZ KADAR ZAYIFSINIZ
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Aslında bu salondaki tüm gençlerin marka yaratabilme potansiyelleri var. Gençler cesaretli olmalı, kararlılıkla hedeflerine yürümeli ve çok çalışmalı. Atatürk’ün de söylediği gibi; vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır ana fikriyle gayret içinde olmalısınız. Üretmek isteyen insanlarımıza fırsatlar yaratmak istiyoruz. Ürettiğiniz kadar güçlü, tükettiğiniz kadar zayıfsınız. Yerel yönetimlerin destekleyici gücü olursa birçok insan üretim yapmak istiyor. Trabzon’un Nevzat Bey gibi çok değerli iş insanları var. Çoğu şehir dışında veya yurt dışında yaşıyor. Onları bir haftalık etkinlikle Trabzon’da buluşturmayı ve tecrübelerini aktarmalarını sağlamayı planlıyoruz. Gençlerimizin bu kentten göç etmemesi için elimizi taşın altına koymalıyız. Üretim gücümüzü artırmalıyız. Gençlerimiz ülkemizden gitmeyi düşünmesin. Ülkemiz çok güzel ve çok fırsatlar barındırıyor” dedi.
AYDIN: HER TEKNOLOJİ DEVRİMİYLE YENİ İŞ FIRSATLARI ORTAYA ÇIKIYOR
Yemek Sepeti kurucusu iş insanı Nevzat Aydın da “Yemek Sepeti zamanının çok ötesinde bir projeydi ve çok başarılı oldu. En büyük avantajımız Türkiye daha internetle tam tanışmadan Boğaziçi Üniversitesi’nde internet kullanmamız oldu. Girişimcilik kısa yoldan para kazanma olarak algılanmamalı. Çaba sarfetmelisin, sabretmelisin. Fırsatların çok arttığı, çalışkan kıvrak zekalı insanların daha iyi fırsatlar yarattığı bir çağdayız. Artık her şey yapıldı diye bir şey yok. Her teknoloji devrimiyle yeni iş fırsatları ortaya çıkacak. Artık yapay zeka devrine girdik. Yapay zeka artık her şeyin temelinde yer alacak ve buna adapte olamayan şirketler geride kalacak. İnsana ihtiyacın daha az olacağı, yapay zekanın karar verme süreçlerinde yer alacağı bir döneme gidiyoruz. ABD’de önümüzdeki 10 yıl içinde büyük şirketlerde yapay zeka uygulamaları nedeniyle yüzde 20 personel azaltımına gidileceği belirtiliyor. İstihdam ise KOBİ’lere kayacak. Yani girişimciler daha fazla söz sahibi olacak gelecekte” ifadesini kullandı.