Gerçeklerle Yaşamak. (Tasarruf)
Yaşadığımız bunca şeyden sonra artık bazı geçekleri kabullenmek ve bu gerçeklerle beraber yaşamasını da benimsemek lazım geldiği kanaatindeyim.
Zannederim 2021 yılının son üç ayı bu ülke insanı tarafından hiçbir zaman unutulmayacak.
Özellikle de 20 Aralık 2021
Bazı kesim insanların her saat kazançlarının eridiği bazı kesim insanların da her saat kazançlarının arttığı ve bu durum karşısında bizleri yönetenlerin çaresizliği inşallah alınan son tedbirlerle beraber bir nebze olsun rahatata kavuşulacak.
En azından ben öyle tahmin ediyorum. Kötümser olmak istemiyorum.
Dolar, Altın ve Euronun her dakika artışını seyretmek çok kötü bir durumdu.
Ayrıca hergün yapılan alışverşin bir eziyete dönüşmesi de bu süreci çok zorladı.
Ama dediğim gibi pozitif düşünerek olayları biraz yorumlamak istiyorum.
Asgari ücrete yapılan zamdan sonra memur ücretlerine, memur emeklilerine, SGK ve Bağkur emeklilerine yapılan zam ve en düşük maaşın 2.500TL ye çıkartılması muhattaplar tarafından çok takdir edilmese bile yaşananlar karşısında olabilecek bir arttırımın en iyisidir diye düşünülüyor.
Doğalgaz, Elektirik gibi bazı enerji maddelerine getirilen Kademeli tarife fiyatlandırmasında KW saat aşım uygulaması çoğu ülkede yapılan bir uygulamadır.
Yapılan hesaplamaya göre, mesken abonelerinde aylık 150 kilovatsaate kadar olan 1. kademedeki tüketim miktarları için nihai fiyatlar yüzde 50 artacak, 150 kilovatsaatin üzerindeki 2. kademe tarifesi de 1. kademeye göre yüzde 125 fazla olacak.
Aynı şekilde Doğalgaz’a da kademeli ve Bölgesel tarife getirilecek. (Şu an mecliste görüşülmektedir.)
Bundan anlaşılan şu; artık elektirk, doğalgaz, su vs. bütün bu zorunlu ihtiyaçlarımızı kullanırken dahi bir tasarrufa yönlenmemiz lazım.
Artık musluğu açtığımızda mutlaka kapatmalı, damlayan muslukları tamir etmeli. Eski tip muslukları değişmeli.
Hergün aracımızı almak yerine toplu taşımacılığa yönelmeli. Otobüs veya dolmuşla işimize gitmeye denemeliyiz.
Evimizin bütün lambalarını yakma yerine daha dikkatli davranarak gerekli olan yerelerin lambalarını yakmalı.
Alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.
2 kişilik bir aile evine bir seferde 3 kg elma 5kg portokal almak yerine meyveleri birer. kğ, 30lu yumurta yerine 10lu veya 15li yumurta, 5kğ Ayçiçek yağı yerine 2kğ tercih edilmelidir. Bu tarz bizi psilolojik olarak da destekleyecek ve az tüketime yöneltecektir.
Yatarken tüm eletirikli aletlerin fişlerini çekmeli.
Dünyanın en büyük barajlarına sahip olmamıza rağmen maalesef yine de enererji satın almak zorunda kalıyoruz. Ülke büyüdü 85milyon insanın ihtiyacını karşılamak kolay değil.
Böyle yaparsak hem Milli ekonomiye bir katkımız olur hem de kendi ekonomimize katkımız olur. Bu yöntem dünya ülkeleri tarafından uygukanan bir yöntemdir. Çok gelişmiş ülkelerde kanalizasyon sularının dahi geri dönüşüme tabi tutulduktan sonra arıtılmak kaydı ile tekrar kullanımı sağlanmaktadır.
Artık, Tasarruf denen bir gerçekle tanışmanın zamanı geldi de geçiyor bile.
Tasarruf denen şey sadece bireyler için değil Devlet için, özellikle devleti yönetenler için de geçerlidir.