Genç: “KKTC belediyeleriyle güçlü işbirliği Doğu Akdeniz politikasına katkı yapar”
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından internet üzerinden online olarak organize edilen, Birlik Başkanı Fatma Şahin yönetiminde gerçekleştirilen ‘KKTC Belediyeleri ve Kardeş Şehir İlişkisi Kapsamında Önümüzdeki Dönemde Yapılabilecek İşbirliği ve Etkinlikler Toplantısı’na katıldı.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından internet üzerinden online olarak organize edilen, Birlik Başkanı Fatma Şahin yönetiminde gerçekleştirilen ‘KKTC Belediyeleri ve Kardeş Şehir İlişkisi Kapsamında Önümüzdeki Dönemde Yapılabilecek İşbirliği ve Etkinlikler Toplantısı’na katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve aynı zamanda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yerel yönetimler arasındaki işbirliği ve ilişkilerin geneli ilgilendiren sorunların çözümünde de çok büyük katkılar sunduğunu söyledi.
“PANDEMİYLE BİRLİKTE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR”
Şahin, şöyle konuştu: “Dünya çok zor bir dönemden geçiyor. Hepimiz zamanın ve mekânın şahitleriyiz. Şahit olduğumuzdan dolayı hepimizin daha çok kardeş olmaya, daha çok sevgi yaymaya, daha çok sorumluluk almaya ihtiyacı var. Ve artık pandemiyle birlikte yeni bir dönem başlıyor. Artık yerel demokrasi genelin de önüne geçmiş durumda. Yerelden yerele olan ilişkiler bazen de genel sorunların çözümüne de çok büyük katkı sunuyor. O nedenle biz ‘kalkınma yerelde başlar, demokrasi yerelde başlar’ diyoruz. Aynı zamanda kardeşlik, sevgi, saygı, demokrasi de yerelde başlar diyoruz. Bugünkü toplantımızın konusu da coğrafyamız. İbn-i Haldun dediği gibi ‘coğrafya kaderdir’. KKTC’de yaşayan soydaşlarımızla nasıl işbirliği ve kardeşlik hukukumuzu daha da artırırız, bunun amacındayız. Doğu Akdeniz sorununu çözmek için; sıcak ilişkiler kurmak ve kardeşlik ilişkisiyle sorunları barışçıl bir ortamda çözmek için KKTC belediyelerimizle işbirliği yapacağız. TBB olarak bizim çok sayıda kardeşimiz var. Azerbaycan, Bosna’da, Almanya’da, kardeşlerimiz var. Kardeşliği; her günde, iyi günde, kötü günde kardeşlerin birbirine destek verdiği, özellikle zor zamanda daha güçlü destek verdiği bir olgu olarak çalışmak istiyoruz. Bizim Kıbrıs’taki kardeşlerimizle
birlikte daha güçlü bir şekilde yol almamız gerekiyor. Ve herkesin kendi kardeşiyle olan ilişkilerini daha da güçlendirmesini bekliyoruz. Bu toplantıda da Kıbrıslı kardeş belediyelerimizle ilişkimizi ve işbirliğimizi nasıl daha güçlendirebiliriz, artırabiliriz, bunu konuşacağız. Bu konuyla ilgili sizlerin fikirlerini alacağız.”
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde yürütülen Doğu Akdeniz politikasına katkı sunması için KKTC belediyeleriyle işbirliğinin artırılması gerektiği üzerinde durdu.
“TAHKİM EDİCİ ETKİSİ OLUR”
Başkan Genç, şu ifadelere yer virdi: “Ortahisar Belediyemiz Trabzon’un büyükşehir olmasından sonra kurulan merkez belediyemiz. Tek merkez ilçe belediyemiz. Kurulduktan sonra dört kardeş belediyemiz oldu. Bunun yanında kardeşlik hukuku olduğumuz illerimiz de oldu. Şu an itibarıyla Gölcük, Ürgüp-Ortahisar, Kıbrıs-İskele, Kızıltepe belediyelerimizle kardeşlik protokolümüz var. Yalnız bunları formalite düzeyinde bırakmadık. Hem Gölcük’e gittik, hem Ortahisar’a hem de Kızıltepe’ye gittik, Siirt’e gittik. Bu kardeşliğin milli birlik ve beraberliğimize katkı sağlaması adına 2018 yılında Kızıltepe’de 25 kişiyle hamsi festivali yaptık. Bir yıl sonra Siirt’te aynı programı yaptık. Yine Kıbrıs’taki İskele Belediyemizle beraber 2018 yılında kardeş belediye olduk. Biz, 2020 yılında Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte Kıbrıs İskele’de hamsi festivali yaptık. Kıbrıs’taki 28 belediyemizle ilgili Türkiye Belediyeler Birliğimizin önderliğinde kardeşlik hukukumuzu geliştirici etkinliklerin yapılmasını özelikle de Doğu Akdeniz konusunun gündemde olduğu bugünlerde çok çok anlamlı buluyorum. 2015 yılında Kudüs ziyaretimde Mescidi Aksa’nın mihmandarı olan 65 yaşında Filistinli bir mühendisin bana söylediği “Bu toprakları kaybeden biz Filistinliler değil siz Türklersiniz.’ sözünü hiç unutmuyorum. Sadece sizin buralara gelmeniz bile başlı başına sizin bize sahip çıkmanızı ihtiva anlamını taşır sözünü hiç unutmuyorum. O nedenle bizim Kıbrıs’a gitmemizin Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yürütülen Doğu Akdeniz politikası için de tahkim edici etkisi olacağına yürekten inanıyorum. Kardeşliğimizi formalite düzeyinde bırakmadan karşılıklı ziyaretler şekline getirmeliyiz. Çünkü, oradaki kardeşlerimizi ne kadar sahip çıkarsak onlar da birlik, beraberlik ve anavatan bilincini daha sağlam tutacaklar ve bu şuurla beraber gelecek nesillere bunu aktaracaklar. Kıbrıs’ta her yerde olduğu gibi 15 bine yakın Trabzonlu hemşerimiz var. Trabzon’da 2018 yılından itibaren KKTC’nin başkonsolosluğu var. Başkonsolosumuzla da iyi ilişkiler içindeyiz.”
“YENİ BİR KOMİSYON KURULMALI”
Yerel yönetimlerin toprak, hava ve suyla ilgili yeni politikalar geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Genç, “Yerel yönetimler olarak bunu daha önceki toplantımızda ifade etmiştim. Bizim belediyeler olarak toprak, hava ve suyla ilgili yeni politikalara katkı sağlamamız lazım. O nedenle Belediyeler birliği bünyesinde bir komisyon ya da komitenin oluşturulmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Özellikle, bu kurak
dönemde suyun, su yönetiminin ne kadar önemli olduğu aşikâr… Biz gıda tedariki anlamında belediye meclisimizde bir çalışma grubu oluşturduk. Organik tarımı nasıl destekleriz noktasında katkı sunmaya çalışıyoruz. Su konusunda ve küresel iklim değişikliği konusunda da çalışmamız lazım. Bütün bu çalışmalarımızı Belediyeler Birliği gibi güçlü bir yapıya sahip organizasyonlarda yapabiliriz. Bu manada hükümetimizin ve cumhurbaşkanımızın ürettiği politikalara da katkı sunarız diye düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.