FINDIKTA ÇİFTÇİLERİMİZ KURUTMA VE DEPOLAMAYA ÖNEM VERMELİ
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU yapılan çalışmalar ile ilgili şunları aktardı.
“Ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan ve büyük ekonomik değere sahip olan fındığımızın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatının sürdürülebilir olması ve Türk fındığının kalitesinin ve itibarinin zedelenmemesi için aflatoksin oluşumu mutlaka önlenmelidir. Bu konu hakkında bilgi almak isteyen üreticilerimize bizlerle irtibat halinde olmalarını tavsiye ederim”.
Genel anlamda fındıkta sağlıklı bir kurutma yapılabilmesi için harman dönemi son derece önemlidir. Toplanan fındıklar aynı gün harmana getirilmeli ve ince bir tabaka halinde serilerek yayılmalıdır. Büyük yığınlar halinde bekletilmemelidir. Ancak harman yeri beton değilse fındığın toprak ile temas etmemesi için yere jüt çuvallar serilerek fındıkların güneşlenmesi için terk edilmelidir. Güneşli havalarda her gün 2-3 defa tırmıkla karıştırılmalıdır. Karıştırırken fındığın kırılması ve çatlamasına neden olacak hareketlerden uzak durulmalıdır.
Harmanda kuruyan fındıkların çuvallara alınması için günün serin saatleri seçilmeli, fındığın soğuması beklenmelidir. Yaş ve yeterince kurumamış fındıklar kesinlikle çuvallanmamalıdır. Fındığın taşınması ve depolanmasında jüt ve bez çuvallar kullanılmalıdır. Depolanan fındıklar doğrudan güneş ışığı almayan, serin, nem seviyesi düşük, havadar olan ve fındık çuvalları direk yere temas etmeyen yerlerde muhafaza edilmelidir.
Hazırlayan: Ümmühan Feyza KARA