Örs yaptığı açıklamada Ağustos ayında gelen elektrik faturalarının vatandaşın canını yaktığını belirterek “Geçen Temmuz ayında yapılan yüzde 15’lik zammın ardından Ağustos ayında gelen elektrik faturaları, vatandaşımızın ortak şikayeti haline geldi. Gittiğimiz her yerde görüştüğümüz esnaf ve vatandaşlarımız elektrik faturalarını gösteriyor, artışların canlarını yaktığını, Temmuz ve Ağustos ayı faturaları arasında 2 kata yakın fark olduğunu söylüyorlar. Yılbaşından bu yana elektrikriğe yapılan zam oranı yüzde 22’ye çıktı. Vatandaş buna isyan ediyor. Emeklilerimizin memurlarımızın, maaşlarında yapılan artış, daha ceplerine girmeden kat be kat fazlasıyla ellerinden alındı.” dedi.
ASGARİ ÜCRETIN DÖRTTE BİRİ FATURALARA!
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs açıklamasında pandemi boyunca vatandaşına, sadece 10 milyar liralık nakit desteği veren AK Parti iktidarının yaptığı zamlarla aynı vatandaşının cebinden, tek kalemde, bunun yaklaşık üç katını geri aldığını söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu’nun hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin elektrik, doğalgaz, su ve internet dahil tüm faturalarının aylık tutarı 760 TL’yi buluyor. Bu da asgari ücretin yüzde 26’sına karşılık geliyor. Kısacası, asgari ücretin dörte biri faturalara gidiyor. TÜİK tarafından %14 seviyesinde açıklanan ancak gerçekte %30’larda hissedilen enflasyon baskısının yanı sıra elektrik ve doğalgaza son üç yılda yapılan %100 ün üzerindeki artış vatandaşa ağır bir yük getirmiştir.
TRT PAYI VE KAYIP-KAÇAK BEDELİ KALDIRILSIN
Burada bir hususa daha dikkat çekmek isterim. TRT’nin yıllık toplam gelirinin yarısı elektrik tüketim bedeli üzerinden aldığı paydan oluşmaktadır. Elektrik satış şirketleri abonelerden tahsil ettikleri payları TRT’ye yatırmakla mükellef kılınmıştır. Pahalı elektrik kullanımına ek olarak faturalara yansıyan kayıp kaçak bedeli, enerji fonu bedeli elektrik tüketim vergisi, KDV kesintisi ve TRT payı da faturaları şişirmekte, vatandaşı daha da mağdur etmektedir. Tarafsızlığını yitiren ve bu haliyle kamu yayıncısı olma vasfını kaybeden TRT’ye elektrik faturalarından pay verilmesi hakkaniyete uygun düşmemektedir. Elektrik faturalarındaki en büyük meblağı oluşturan TRT payı kaldırılmalıdır.
ŞİRKETLERİN MALİYETİ VATANDAŞIN SIRTINDA!
Ayrıca EPDK da, 2019 yılında kamu ve özel sektör hizmet şirketlerinin maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar vererek elektrik fiyatlarının artışının yolunu açmıştır. Kamu ve özel sektör şirketlerinin maliyetlerinin tüketicinin sırtına yüklenmesi uygulmasından vazgeçilmelidir.”