Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

71. Emmy Ödülleri‘nin ödül alan oyuncularından Michelle Williams, cinsiyet eşitsizliği ve eşit kazanç konusunda Emmy Ödülleri tarihine geçecek bir konuşma yaptı.

71. Emmy Ödülleri‘nin ödül alan oyuncularından Michelle Williams, cinsiyet eşitsizliği ve eşit kazanç konusunda Emmy Ödülleri tarihine geçecek bir konuşma yaptı. Ardından da İspanya Futbol Federasyonu ile yaklaşık bir yıldır görüşmeler yapan İspanya Kadınlar 1. Futbol Ligi kulüplerinde oynayan kadın futbolculardan grev kararı geldi. Son dönemde sıkça gündeme gelen eşit işe eşit ücret konusunda toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu, “Eyvah CEO Doğuruyor” kitabının yazarı Murat Yeşildere, açıklamada bulundu.

Erkekler ile kadınlar arasındaki ücret farklılıkları açısından değerlendirildiğinde uçurumun en açık olduğu sektörlerin, yüzde 25’lik farkla inşaat sektörü, yüzde 22’lik farkla finans-bankacılık ve yüzde 20’lik farkla eğitim sektörü olduğunu söyleyen Murat Yeşildere: “Geçtiğimiz yıl İngiltere hükümeti, Eşit Ücret Kanunu kapsamında 250 kişi ve üstünde istihdam sağlayan tüm organizasyonların -özel sektör, kamu ve sivil toplum ayrımı olmaksızın- aynı işte çalışan erkek ve kadın çalışanları arasındaki ücret farkını raporlaması zorunluluğunu getirdi. Yaklaşık on bin kurumun yaptığı ilk raporlama sonuçları bu organizasyonlar bazında erkeklerin, aynı işte çalışan kadınlara göre yüzde 9,7 daha fazla ücret aldıklarını gösteriyor. Diğer taraftan raporlama yapan şirketlerin yüzde 78’inde erkekler kadınlardan daha fazla ücret alırlarken, raporlamaya konu olan şirketlerin sadece yüzde 14’ünde kadınlar erkeklerden daha fazla ücret alıyorlar; şirketlerin yüzde 8’inde ise kadın ve erkekler eşit ücret alıyorlar. Erkekler ile kadınlar arasındaki ücret farklılıkları açısından değerlendirildiğinde uçurumun en açık olduğu sektörler, yüzde 25’lik farkla inşaat sektörü, yüzde 22’lik farkla finans-bankacılık ve “yüzde 20’lik farkla eğitim sektörü. Kadınların erkeklerden daha yüksek ücretlendirildiği şirketler olsa da, on bin civarında şirket ile temsil edilen iş hayatının geneline yönelik raporlamanın sonuçlarına göre, hiçbir sektörün genelinde kadınlar erkeklerden daha yüksek ücret almıyorlar” diye belirtti.

Türkiye’de de durumun çok farklı olmadığını söyleyen Murat Yeşildere: “Türkiye’de şirketlerin daha şeffaf hareket ederek, her seviyedeki erkek ve kadın çalışanlarının, önce ücret seviyelerini, daha sonra da cinsiyete dayalı önyargıların yarattığı ücret farklılıklarını açıklaması gerekiyor. Ve en kısa zamanda bu durumun iyileştirilmesi için de çalışmaları başlatması önemli bir adım olacaktır” dedi.

MURAT YEŞİLDERE KİMDİR?

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu olan Murat Yeşildere, Manchester’da işletme ekonomisi yüksek lisansı yaptı. Uzun yıllar finans sektöründe çalıştıktan sonra 2000 yılında üst düzey yönetici araştırma şirketi Egon Zehnder’e katıldı. Son 8 yıldır toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışan Yeşildere, Bağımsız Kadın Direktörler, Yönetim Kurulunda Kadın, PWN Professional Women’s Network ve Yanındayız gibi çeşitli inisiyatif ve derneklerde kurucu olarak ya da yönetim kurulunda görev alıyor. Eyvah CEO Doğuruyor kitabı da iş hayatındaki gözlemlerinden ortaya çıktı. Kitabın geliri Yanındayız Derneği’ne bağışlanıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber