Bireysel silahlanma yılda 3 binden fazla vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olduğuna vurgu yapan Trabzon Baro Başkanı Duygu Keleş Aydın; Geleceğe dair umutları olan ve henüz baharındayken yaşamı elinden alınmış Emir Yuşa Atıcı’nın hareketsizce yatan bedeni, acı çeken yakınları ve geri dönüşü olmayan zarar karşısında failin bulunmaması nedeni ile sessizliğe bürünmüş kamu görevlilerinin tamamı aynı acının ve ızdırabın birer parçasıdır. Bireysel silahlar, modern devlet egemenliğini elinde bulunduran kudretin izniyle ya da bilgisiyle temin edilen suç aletleridir. Oysa modern devlet yurttaşlarına, her türlü şiddete karşı güvenliğini sağlayacağı vaadiyle hukuk kurallarına uymayı tembihlemektedir. Yapılan araştırmalar, dünyada dolaşım halinde bulunan silahların yüzde 74’ünün sivillere ait olduğunu ve sivillerin elinde ordulardan daha fazla silah olduğunu göstermektedir. Bu noktada egemenliğimizi, mal ve can güvenliğimizi emanet ettiğimiz kolluk kuvvetlerinin sahip olduklarının üç katı kadar silahın sivillerin elinde olması bireysel silahlanmayı yalnızca bireysel problem değil toplumsal güvenlik problemi haline getirmektedir. Bununla birlikte bu durumu sorun olarak görmeyen taraflar da mevcuttur. Türkiye’deki bireysel silahlanma eğilimi kişi başına düşen silah sayısı ve suç oranları bakımından diğer ülkelerle kıyaslandığında dünya genelinde üst sıralarda olmadığı görülmektedir. Ancak hesaplamalarda kayıt dışı silah sahipliğine ilişkin tahminler devreye girdiğinde ve ateşli silahlarla işlenen suçlardaki değişime dair eğilimler incelendiğinde Türkiye’nin gittikçe ivme kazanan bir sorunla karşı karşıya kaldığı görülmektedir.
Bu nedenle ivedilikle;
1) Silah ruhsatı alma prosedürünün değiştirilmesi ve şartların ağırlaştırılması;
2) Av Bayii işletmelerine yapılacak denetimlerin sıkılaştırılması,
3) Avcılık kimliği olmayanlara, av silahı satışının engellenmesi,
4) Bireysel silahlanmayı özendirici faaliyetlerin yasaklanması,
5) TV kanallarında bireysel silahlanmaya yönelik kamu spotları yayınlayarak, kamuoyun desteği yaratılması gerekmektedir.
Bir tehlikeye karşı “evde bulunsun” diye silahlananlar bilmelidir ki, silaha sahip olmak güven değil, risk oluşturur. Trabzon Barosu olarak, Emir Yuşa’nın ve bireysel silahlanma nedeni ile hayatını kaybeden tüm insanların faillerinin bulunması için toplum güvenliğini tehlikeye düşüren bireysel silahlanmanın önüne geçilebilmesi için verilen mücadeleye ortak olduğumuzu bildiriyor, kayıplarımızı özlem ve rahmet ile anıyoruz.