Bugün YÖK’e göre 3.945.785 AÖF öğrencisi başta olmak üzere, 9.650.00 öğrenciyi ilgilendiren, başta ekonomik ve sosyal durum düşük olan öğrenciler ile örgün eğitimdeki öğrencileri aynı seviyeye getirmeyi amaçlayan proje. Arama motoru şeklinde olacak. Konunun daha iyi anlaşılması için birkaç örnek de paylaşacağım.
Ülkemizde akademik sözlük hazırlayan çok kişi var. Mobil sözlük hazırlayan da. İktisadi ve İdari Bilimler dalında hazırlayan 3 kurum var; Türk Dil Kurumu, Anadolu Üniversitesi ve özel bir şirket… Şu anda hayata geçen ise, derslere göre ayrı ayrı düzenlenmiş bir çalışma, ülkemizde bir ilk!
Standford, Oxford Edinburg, Sorbonne, Harward gibi 7 üniversiteyi de inceledim; böyle bir çalışma yoktu! Yani dünya genelinde ilk; bir start-up!
İlk etapta 3.945.785 AÖF öğrencimize, seneye 9.650.000 öğrencimize (YÖK’e göre) ve daha sonra birçok tanınmış üniversitede uygulanan bir çalışmanın, dünya genelinde Türkiye’den başlatılmasının gururunu yaşıyoruz! Bir sonraki aşama ise öğretim üyelerimiz.4 dile çevrilecek çalışma 7 üniversite ile iş birliğini amaçlıyor. Türkiye Ulusal Ajans ile çalışmayı başlatacağız. Wikpedia’nın yaptığını, akademik olarak hayata geçireceğiz… Yurt dışında olup, AÖF’de okuyan binlerce öğrencilerimiz ile günümüzde depremden dolayı 11 ili de kapsayan eğitim-öğretimini kapsayan çalışmamızı sizi
sunak istiyoruz..
DÜNYADA BİR İLKİ, TÜRKİYE’DEN BAŞLATMANIN MUTLULUĞUNU VE GURURUNU YAŞIYORUM
1992-1993 yıllarında İstanbul Üniversite’sinde örgün eğitime başlayıp sağlığımdan dolayı önce eğitim hayatını, daha sonra iş hayatını bırakmak zorunda kalmış, 1994-1997 yılları arasında 3.5 yıl sağlığından dolayı eve kapanması gerekmiş, yalnız başıma ekmek almaya bile çıkamayan, evde tek başıma aldığım zaman da, ‘ocağı, şofbeni açma, bıçağı, makası, ütüyü elleme, balkona çıkma’ denilen ortamda, epilepsi nöbetlerinin derecesinin ve sıklığının her geçen gün daha kötüye gittiği ve 3 hafta yatalak kalmayı da tattığım bir dönemden geçtim! 1997 yılında beyin ameliyatı ile hayata döndüm. Tüm nörologlar, yaşadığım ağır epilepsiden dolayı hayatta kalmamı hayretle izliyorlar. 2001’den bugüne ilk epilepsililer için psikoterapi çalışmasını nörologlar başlattığı zaman, çalışmada yer almış, 2003’de bugün hayata geçen ilk akademik mobil sözlük çalışmasını başlattığım gibi, aynı yıl epilepsililer için ilk kez kurduğumuz STKnın yönetimde elimi taşın altına koymuştum. 950.000 epilepsiliyi hayata tutundurmak için yaptığımız çalışmalar, hâlâ devam ediyor ve ülkemizin tek epilepsi hasta derneği olarak ülke içinde ve uluslararası zeminde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Eğitimci, dernek başkanı ve girişimciyim.
START-UP ÇALIŞMAMA BAŞLAMAM…
Hem örgün, hem açık öğretimi gören bir kişi olarak aradaki farkı gözlemlemiştim… AÖF öğrencilerinin anlayamadıklarını sorabilecekleri bir yeri yoktu Özel dershaneler vardı ki; onlar da sadece kurstan hangi dersi alıyorsanız, sadece o ders ile ilgili bilgi veriyorlardı. Diğer derslerden öğretmenlerine soru yöneltirseniz ‘sen benim öğrencim değilsin’ yanıtı alıyordunuz. En büyük sorunumuz, tek başımıza ders çalışırken, okuduğumuzu anlamaktı. Çünkü sık sık ders çalışırken, kitapta karşımıza çıkan bilmediğimiz -veya unuttuğumuz- kelimeler, anlamamızı geciktiriyordu. Teneffüs aralarında ‘keşke kitapta aramadan kitabın arkadaki sözlüklerde istediğimiz tanımları bulsak’ diyorduk… O zaman bu konuda bir çalışma yapılmalıydı! Bu düşünceden yola çıkarak, 20 yıl sürecek zor yolda; çalışmalara başladım. Peki bu çalışma neydi?
Açık öğretim öğrencileri başta olmak üzere, tüm üniversite öğrencilerini; hatta öğretim üyelerini içeren bir çalışma aslında! İlk başlangıç; açık öğretim ve uzaktan eğitim grubu… İlerleyen süreçte ise, örgün eğitim, yüksek lisans öğrencilerini de kapsamı içine alıyor. Peki bu çalışmanın diğer çalışmalardan farkı ne? Teknoloji dünyasında mobil uygulamalar devreye girince, tercihler bu yöne kaydı. Mobil sözlükler çok. İktisadi ve İdari Bilimler ile ilgili mobil sözlük ise, ülkemizde 3 farklı kurum tarafından hazırlandı. Bunlar: Türk Dil Kurumu, Anadolu Üniversitesi ve özel bir kurum… Fakat derslere göre ayrı ayrı bir çalışma değil!! Sadece ülkemizde değil; Standford, Cambridge, Oxford, Massachusetts, Sorbonne, Edinburg gibi üniversitelerde de böyle bir çalışma göremedim. Yani bu sadece bir girişimcilik değil; bir start-up çalışması… Kısaca bir başeser!
FARKIMIZ NEDİR?
Çok basit 2 örnek ile anlatmam daha yararlı olacak. Örneğin: Kâr kelimesi işletme, iktisat, muhasebe derslerine göre farklı anlamlar taşır. İktisadi ve İdari Bilimler Sözlüğünde de sadece iktisat tanımını kapsamı içine alır. Oysa, AÖF öğrencileri başta olmak üzere, tüm öğrencilere gelen sorular ve anlatımlar, okuduğu derse göre, farklı tanımı içerir ve sınav soruları bu şekilde gelir. İkinci örnek ise, ‘gerilla birlikleri’ İnkılap tarihinde ‘ülkesini koruyanlar’ siyaset biliminde ‘ülkesine karşı duranlar’ anlamını verir. Aynı iktisatta, hukukta ve siyaset biliminde geçen ‘ortaklık’ kelimesi gibi… Örneklerde olduğu gibi, derslere göre tanımladığınız zaman öğrencilerimiz çok daha başarılı olacak ve hızlı sonuç alınacaklar. Çalışılan ders doğru, hızlı, anlaşılır, mobil, akademik, derslere göre ayrı ayrı tanımlanan, en önemli etken olan zamanları kaybetmeden, öğrencilerin daha güzel sonuçlar almasını sağlayacak! Arama motoruna kelimeyi yazılınca, kelimeyle ilgili tüm veriler görüntülenebilecek. İstenilen seçilebilir. Örneğin ‘işlet’ yazıldığı anda, işletme, işletme kültürü, işletme sistemi gibi kelimeler alt alta çıkacak. Ödeme yapılığı anda, satın alan kişinin telefonuna gelen şifreyi yazması, ürünü kullanması için yeterli olacak. Bu konuyu birçok İİBF dekanları ile görüştüm ki; kendileri beni halktan ve öğrencilerden çok daha iyi anladılar, kutladılar ve desteklediler.
BÖLÜMLERE GÖRE- SINIFLARA GÖRE- DERSLERE GÖRE PAKET SEÇİMİ
Açık öğretimlerin en çok tercih edilen bölümleri, çalışma ekonomisi, iktisat, işletme, kamu yönetim, maliye, turizm işletmeciliği bölümleri. Bu bölümleri okuyanlar, bölümlere göre, yani kendi bölümlerini seçebilirler. Örneğin ‘İktisat 3. Sınıf’ şeklinde. Yukarıdaki 6 bölüm haricinde bir bölümde okuyan öğrenciler ise, sınıflara göre seçim yapacaklar. Örneğin ‘Uluslararası İşletme’ bölümünde okuyan öğrenci, hangi sınıfta okuyorsa onu tercih edecek ‘4. Sınıf’ gibi. Böylece aradığı derslerin 90’ına ulaşabilecek. Çünkü birçoğu ortak ders… Burada 6 bölümün 4. sınıf dersleri mevcut… Tek dersten bütünlemeye kaldıysa, derslere göre seçim yapabilecek. Örneğin 105 ders arasından, ‘davranış bilimleri’, ‘yönetim bilgi sistemleri’ gibi tek dersi seçilebilecek. Sosyal girişimci olarak başladığım için kitap şeklinde basılan ek yardımcı kitaplardan, hatta kamunun yayınladığı ek kitaplardan bile daha uygun fiyatları olacak!
5N-1K
NE: 6 bölüm, 4 sınıf, 105 ders, 42.600 kelime ve 130.000’den fazla kelime anlamından oluşan mobil, akademik sözlük.
NEDEN: Öğrencilerin ihtiyaç duymalarına karşın, bugüne kadar böyle bir çalışmanın yapılmamış olmasından dolayı hazırlandı.
NASIL: En sağlıklı bilgiye sahip olan akademisyenlerin hazırlamış olduğu kitaplardan destek alınarak hazırlanmış, 2500’den fazla öğrenci ile anket yapılıp, ISBN numaraları, marka ve telif hakları alınmış, derleme prosedürlerini taşıyan eserlerdir.
NEREDE: Çalışmayı yapan www.ebrununsozlugu.com’dan alabileceğiniz gibi, tanınmış ve güvenilir e ticaret yolu ile de temin edebilirsiniz.
NE ZAMAN: 2003-2023 yıllara arasında yapılan araştırma ile tamamlanmış, üniversitelerde İİBF dekanlarına da sunulup, 26 Eylül Türk Dili Gününde şirket kurulup, 2 Ocakta satışı başlatılmış olan, ilerleyen dönemde 4 dilde üniversiteler için önce ülkemizde, sonra yurt dışında yayınlanması plânmış projedir.
KİM: Ülkemizde ve yurt dışında açık öğretim, uzaktan eğitim ve 2. öğretimde okuyan 6.500.000 öğrenci başta olmak üzere YÖK’e göre 8.296.959 üniversite öğrencisi için, Ebru ÖZTÜRK tarafından tek başına 20 yılda hazırlandı.
20 yıllık meşakkatli çalışmayı tek başıma tamamlamamın, bir start-up olarak adımın geçmesinin, bu ilk çalışmayı ülkemden çıkarmanın ve kurulur kurulmaz birçok kurum tarafından fark edilmenin sevincini, gururunu ve heyecanını sizlere paylaşıyorum Sevgiyle kalın…