Dünya MS Günü’nde “Benim MS Serüvenim” ile farklı bir farkındalık projesi hayata geçiyor
Dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 70 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığı, 30 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında gündeme taşınıyor.
Dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 70 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığı, 30 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında gündeme taşınıyor. Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği’nin “Benim MS Serüvenim” projesi kapsamında gerçekleştireceği online etkinlikler ve canlı yayınlarla toplumun hastalıkla ilgili bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratılması hedefleniyor.
Dünya Multipl Skleroz halk tarafından bilinen adıyla MS hastalığı, Uluslararası MS Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl Mayıs ayında çeşitli etkinliklerle gündeme taşınıyor. Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği bu yıl 30 Mayıs’ta kutlanacak Dünya MS Günü’nde, “Benim MS Serüvenim” projesi çatısı altında, online etkinlikler ve canlı yayınlarla hem hastalara moral olacak hem de hastalıkla ilgili toplumu bilgilendirerek farkındalık yaratacak.
COVID 19 pandemisi nedeniyle online’a taşınan etkinlikler Türkiye MS Derneği Facebook ve Instagram hesaplarından canlı olarak yayınlanacak. Etkinlik programında şarkıcı Ceylan Ertem şarkılarıyla hastalara moral olurken, aşçı Semen Öner MS hastalarına uygun diyet ve yemek alternatifleri hakkında bilgi verecek. Fitness Eğitmeni Gizem Çerçioğlu’nun, konunun uzmanları ile yaptığı söyleşide ise MS hastalarının günlük yaşamdaki hareketliliği ve sağlıklı yaşam için spor konuşulacak. Türkiye MS Derneği başkanı ve üyeleri olan hekimlerin aktif moderatörlüğünde, MS hastalarının ve ünlülerin katımıyla gerçekleşecek canlı yayınlarda, hastalığın teşhis aşamasından, tedavideki güncel gelişmelere kadar en yeni bilgiler paylaşılacak.
MS hastaları ve yakınlarının yanı sıra toplumun her kesiminden insanlara ulaşılacak online canlı yayınlarla hastalıkla ilgili farkındalığın artırılması hedefleniyor.
Son gelişmeleri öğrenecekler
Bu yıl COVID 19 pandemisi nedeniyle MS Günü etkinliklerini online olarak gerçekleştirdiklerini belirten Türkiye Multipl Skleroz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Melih Tütüncü, “MS beyin, omurilik ve görme sinirlerinden oluşan merkezi sinir sistemini etkileyen kronik bir hastalıktır. Bu yıl ‘Benim MS Serüvenim’ projesi çatısı altında yapılan online etkinliklerle bu zor günlerde amacımız MS hastalarıyla keyifli zaman geçirmek, MS ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi vermek, hastaların yaşadıkları zorluklarla ilgili toplumda farkındalık oluşturmak ve empati yaratmak. MS tedavisi için dünyada ve ülkemizde tıbbın kullanımına sunulan yeni ürünlerle artık elimiz daha güçlü. Umutsuzluğa, nedensiz karamsarlığa yer yok” dedi.
Hastaların yaşam koçluğunu yapıyoruz
Proje kapsamında yapılacak etkinliklerle ilgili bilgi veren Türkiye Multipl Skleroz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Serkan Demir, “MS hastaları tedavilerini aksatmadıkları takdirde normal bir hayat sürebilir. Evlenebilir, çocuk sahibi olabilir. Hekimler olarak başlıca amacımız hastalarımızın hayat kalitelerini yükseltmek. Ayrıca mevcut yaşantılarını sürdürebilmeleri için bir anlamda yaşam koçluğu da yapıyoruz. Bu etkinlikle de buna katkı sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Lider bilim ve teknoloji şirketlerinden Merck’in katkılarıyla gerçekleşecek, “Benim MS Serüvenim” programı şöyle:
Bilgi için: İletişim Ofis / Türkan Hiçyılmaz 0212 324 80 17- 0532 651 37 60 turkan.hicyilmaz@iletisimofisi.com
Türkiye MS Derneği Hakkında
Türkiye Multipl Skleroz Derneği, Multipl Skleroz (MS) hastalığının Türkiye’deki bilinirliğini arttırmak, hastalıkla ilgili kamuoyunda bilinç oluşturmak ve hastalara ihtiyaç duydukları alanlarda destek olabilmek amacıyla, MS hastaları, hasta yakınları ve konunun uzmanı hekimlerin ortak çabalarıyla 1989 yılında kuruldu.
İlk merkezi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi olan ve “İstanbul Multipl Skleroz Derneği” adı altında çalışmalarına başlayan dernek, 1990 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Mecidiyeköy’deki ilk merkezine taşındı. 1992 yılında Türkiye’yi uluslararası platformlarda temsil etme hakkını kazanarak “TÜRKİYE MULTİPL SKLEROZ DERNEĞİ” adını aldı.
1993 yılında “Kamu Yararına Dernek” sınıflandırmasında tescil edildi. Aynı yıl, merkezi Londra’da bulunan “Uluslararası MS Dernekleri Federasyonu”na (Multiple Sclerosis International Federation-MSIF) üye olarak kabul edildi ve uluslararası alanda Türkiye’yi temsil etme hakkını kazandı. 1994 yılında ilk şubesini Ankara’da, ikinci şubesini ise 2013 yılında Gaziantep’te açtı. 2011 yılında genel merkezini Şişli’deki yeni binasına taşıyan Türkiye MS Derneği, MS hastalarının karşılaştıkları fiziksel güçlükleri aşmalarına yardımcı olmak ve bu hastalıkla mücadeleyi gelişmiş ülkelerin seviyesine yükseltmek adına, Türkiye’deki en kapsamlı “Rehabilitasyon ve Rekreasyon Merkezi”ni hizmete açmıştır. https://turkiyemsdernegi.org/
Merck Hakkında
Dünyanın lider bilim ve teknoloji şirketlerinden Merck, sağlık hizmetleri, yaşam bilimleri ve performans materyalleri alanlarında faaliyet göstermektedir. Şirketin yaklaşık 52.000 çalışanı, daha keyifli ve sürdürülebilir bir şekilde yaşamanın yeni yollarını bulmak için her gün milyonlarca insanın hayatında olumlu bir fark yaratmak amacıyla çalışmaktadır. Merck, gen düzenleme teknolojilerini geliştirme ve benzersiz yöntemler keşfetmekten, akıllı cihazlar kullanarak en zorlu hastalıkları tedavi etmeye kadar her alanda varlığını göstermektedir. 66 ülkede faaliyet gösteren şirket için, bilimsel merak ve sorumluluk sahibi girişimcilik teknolojik ve bilimsel gelişimin kilit unsurları olmuştur. Merck, 1668 yılındaki kuruluşundan bugüne bu şekilde büyümüştür. Şirketi kuran aile, halka açık şirketin hisselerinin çoğunluğuna sahip olmayı sürdürmektedir. Merck, Merck adının ve markasının küresel haklarına sahiptir. Bu konudaki tek istisna ABD ve Kanada’dır; Merck’in farklı iş kolları ABD’de ve Kanada’da sağlık alanında EMD Serono, yaşam bilimlerinde MilliporeSigma ve performans materyallerinde EMD Performance Materials adıyla faaliyet göstermektedir. http://www.merck.com.tr/tr