Dünya İnsan Ticareti ile Mücadele Günü…
Dünyanın kanayan yarası olan modern köleliğin adeta simgesi haline gelen İnsan Ticaretine farkındalık çekme noktasında 30 Temmuz Dünya İnsan Ticareti ile Mücadele Günü ilan edildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Trabzon İl Göç İdaresi Müdürü Ramazan Latifoğlu “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 30 Temmuz 2013’te aldığı bir karar ile insan ticareti mağdurlarının haklarının korunması, yaşadıkları duruma ilişkin toplumu bilinçlendirmek amacıyla “Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü’nün ilan edilmesine karar vermiştir. Bu kapsamda, son yıllarda Türkiye’ye bu konuda 2013 yılından itibaren yoğunlaşmış çalışmalar İçişleri Bakanlığına bağlı İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün yürütücülüğünde kampanyalar hazırlanmaya başlanmıştır” açıklamasında bulundu.
21.Yüzyılın en büyük sorunu…
Çağımızın modern köleliği olarak da bilinen insan ticareti olgusu, 21’inci yüzyılın en önemli sorunu olarak çözüm bekleyen Uluslararası sorunlardan birini oluşturuyor. Geçmişte kölelik olarak da bildiğimiz emeğin ve cinsel sömürünün hakim olduğu bu kavram aslında insan ticareti kavramı ile iç içe geçmiş olup pek çok farklı amaçlarla gerçekleştirilmektedir. En yalın tanımı ile İnsan Ticareti Suçu; bir kişinin rızası sakatlanarak ticari bir meta gibi alınıp satılmasını veya kişi üzerinden gelir elde edilmesini ifade etmektedir. Yani tehdit, baskı, zorlama vb. sebepler sonucu bireyler insan tacircilerinin kontrolüne girebilmektedir.
Farkındalık oluşturmak için…
Bu amaçla insan ticareti, ülkemizin de içinde olduğu pek çok ülke tarafından ortadan kaldırılmaya çalışılan uluslararası bir problem olarak karşımıza çıkıyor.
Özellikle son yıllarda göç alan ve göç veren ülkelerde sıkça karşımıza çıkan insan ticaretinde; emek sömürüsü, cinsel istismar, zorla çalıştırma, organ-doku ticareti, zorla dilendirme, çocuk askerler vb. pek çok sorunu ortaya çıkarıyor. Tüm bu sorunları ele alarak Birleşmiş Milletler insan ticareti suçunu Uluslararası arenada insanlık suçu olarak ele alınmaktadır. Ülkemizde de pek çok STK özellikle de insan haklarını korumaya yönelik çalışan STK’lar, insan ticareti suçunun önlenmesine yönelik farkındalık oluşturmak için çalışmalar yürütüyorlar.
Göç İdare Müdürlükleri devrede…
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 30 Temmuz 2013’te aldığı bir karar ile insan ticareti mağdurlarının haklarının korunması, yaşadıkları duruma ilişkin toplumu bilinçlendirmek amacıyla “Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü’nün ilan edilmesine karar vermiştir.
Bu kapsamda, son yıllarda Türkiye’ye bu konuda 2013 yılından itibaren yoğunlaşmış çalışmalar İçişleri Bakanlığına bağlı İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün yürütücülüğünde
kampanyalar hazırlanmaya başlandı. Özellikle 2013’ten bu zamana kadar ülkemize göçün hızla artması sonucu insan ticareti suçunun önlenmesine yönelik çalışmaları da önemli kılıyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü öncülüğünde İnsan Ticareti suçunun önlenmesine karşı yürütülen bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları yapılıyor.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından insan ticaretini konu edinen üç kamu spotu reklamı yayınlandı. Ayrıca insan ticaretine maruz kalanlara yönelik gerekli adli işlemler yapıldıktan sonra İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından hem yabancı hem de Türk vatandaşlar için mağdur tespiti amacıyla mülakatlar yapılmaktadır. Mağdur olduğu kanaat getirilen kişiler için “mağdur destek programı” uygulanıyor.
Mağdur Destek Programı…
Mağdur destek programı da; sürecin başında/süreç devam ederken veya sona erdikten sonra-mağdur sürecinin devam etmesi halinde ilgilisinin talebi ile mağdurun ülkesine dönüşü de sağlanabilmekte veya güvenli üçüncü bir ülkeye gönderilebilmektedir. Bu süreçte ilgili kamu kurumları ile işbirliğinin sağlanabilmesi için İl İnsan Ticareti İle Mücadele Koordinasyon Komisyonu kurulmuş olup her yılın başında İl Valisi başkanlığında toplanmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alınarak; İnsanlık suçu olan insan ticaretinin önlenebilmesi için halkımızın, Kamu Kurum kuruluş ve STK vb. toplumun her kesiminin bilgilendirilmesi, farkındalığın artırılması gerekmekte olup, rızası dışında baskı, korkutarak, tehdit ve şantajla zorla çalıştırıldığı, fuhuş yaptırıldığı, vb. durumlar tespit edildiği veya şüphelenildiği durumlarda adli ve kolluk birimleri başta olmak üzere YİMER 157 ihbar hattı, Acil 112 vb. numaralar aranarak bu insanlık suçunun engellenmesine katkı sunmak insanlık görevimizdir.
İnsan Ticareti ile Mücadele Farkındalık gününde insanlık suçlarının farkında olalım, farkımızı ortaya koyalım.