İYİ Parti Grubu adına Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alan Örs, Aile ve Sosyal Hizmetler Trabzon İl Müdürlüğünün kolay ulaşılabilir bir merkezde olmasını isteyerek “Trabzon’da otizmli çocuklar için okul ve rehabilitasyon merkezi açılmalı” dedi.
Trabzon’da özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler kapsamında taleplerini Bakan Yanık’a ileten Milletvekili Örs, “Ben Trabzon’da yaşayan bir kardeşinizim. Kendi şehrimde vatandaşlar tarafından bana iletilen ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını ilgilendiren tespit ve talepleri iletmek istiyorum. Tabii, buradaki amacım, aile ve sosyal hizmetler il müdürlükleri ve bağlı kuruluşlarının hizmetlerinde yaşanan sorunlara bir nebze olsun dikkat çekmek ve çözüm noktasında bir muhalefet milletvekili olarak katkı koyabilmektir.” dedi.
ENGELLİ BAKICILARI SOSYAL GÜVENCE ALTINA ALINMALI
Engelli bakıcılarına sosyal devlet olmanın gereği olarak geleceklerini garanti altına alınması gerektiğini belirten Örs, “Engellilik, toplumsal yapıyı ilgilendiren sosyal bir olgu olduğu kadar, aynı zamanda, beraberinde getirdiği dezavantajları onarma sorumluluğu nedeniyle de sosyal hizmetin odak konularından bir tanesidir. Engelliler gibi, onların bakımlarını üstlenen kişiler de dezavantajlı konumdadırlar. Bakım hizmetlerinin bakıcıların zaman ve enerjilerinin büyük kısmını alması nedeniyle bakıcılar kişisel gelişimlerine ve engelli dışında çevrelerindeki diğer bireylere yeteri kadar zaman ayıramamakta; dinlenme, tatil yapma gibi insani ihtiyaçlarını yeterince karşılayamamaktadırlar, bunu hepimiz biliyoruz. Engelliye bakmak üzere evde bakım ücreti alan bakıcılarımızın istatistiklerine baktım ben; beşte 4’ünü kadınlarımız oluşturuyor ve bunların sayıları da yüz binlerle ifade ediliyor. Çoğunluğu kadın olan bu bakıcılarımızın maalesef sosyal güvenceleri yoktur, engelliden ayrılamadıkları için tatili, düğünü, gezmesi, pazarı, komşu ziyareti yoktur. Bu fedakâr, cefakâr, çoğunluğu kadın bakıcılarımıza sosyal devlet olmanın gereği bir iyilik yapalım, onları sosyal güvenlik kapsamına alalım, sigortalarını ödeyelim, en azından geleceklerini garanti altına almalarına katkımız olsun derim.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının devamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğün ulaşılabilir konumda olmadığını vurgulayan Hüseyin Örs, şu ifadelere yer verdi, “Günlük ortalama 300 yoksul, yaşlı, engelli vatandaşımızın hizmet almak için gittiği il müdürlüğü yani Trabzon’daki il müdürlüğü ve Ortahisar Sosyal Hizmet Merkezi erişebilirlik koşullarını taşımamaktadır yani şehir merkezine uzaktır -bulunduğu muhiti biliyorum- ulaşımı sorunludur. Hâlbuki dezavantajlı bireylere hizmeti nedeniyle en merkezî, kolay, erişilebilir ve ulaşılabilir bir konumda olmalıdır diye düşünüyorum. Bu durum, Trabzon’da, şehrimde gündeme gelmişti, kanaatimce Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, -Trabzon’u bilenler için söylüyorum- valilik binasından çıkacak belki de son müdürlüktü yani çıkarılmamalıydı, onun altını çizmek istiyorum. Burada, bir sıkıntımız var. Yine, şehrin merkezinde yetiştirme yurdu ve çocuk yuvası yıkılarak -ki benim mahallemdir de orası- yerine yapılan binalarda müdürlüğe bir yer verilebilirdi diye düşünüyorum. Özellikle, engelli, yaşlı ve yoksul vatandaşlarımız için bu erişilebilirlik durumunun dikkate alınmasını rica ediyorum, buradan dile getiriyorum.”
YILDIZLI HUZUREVİ HİZMETE GİRMELİ
Yıldızlı Huzurevi’nin bir an önce hizmete girmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Örs, “Bir diğer hususta, Trabzon’da yaşlı hizmetleri için alınan, dönüşümü yapılan, tefrişi hayırseverler tarafından gerçekleştirilen zannedersem 148 adet hatta 1 artı 1 odalı, yıldızlı huzurevimiz var Sayın Bakan. Geçen bir buçuk yıla rağmen hâlen hizmete sokulmamıştır, bu tesisin en kısa zamanda hizmete girmesi için gerekenlerin yapılması gerektiğini de burada ifade etmek istiyorum.” dedi.
OTİZMLİ BİREYLER İÇİN OKUL VE REHABİLİTASYON MERKEZİ AÇILMALI
Konuşmasının sonunda Trabzon’da Otizmli bireyler için okul ve rehabilitasyon merkezlerinin açılmasının elzem olduğunu ifade eden İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, “Ulaşım imkânları dikkate alındığında bölgenin merkezi konumunda olan Trabzon ilinde hizmet veren özel bakım merkezinin yetersizliği aşikârken özel bakım merkezi açmak isteyenlere izin verilmediği yönünde tarafıma iletilen bilgiler var, duyumlar var. Bunu da size buradan ifade etmek istiyorum.
Özellikle, otizmli çocukları ya da bireyleri olan aileler çok ama çok mağdur durumdadırlar. Trabzon’da bu konuda hem okula hem rehabilitasyon merkezine hem de özel bakım merkezine acil ihtiyaç vardır. Özellikle, otizm ihtisası içerikli özel bakım merkezi açılmasına müsaade edilmesi hususunda dikkatlerinize arz ediyorum.
Sosyal hizmet merkezlerinin yeterli meslek elemanı yani psikolog, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, çocuk gelişimcisi çalıştırmadığı vakalarda, müdahalelerde zorluk çekildiği, ayrıca dağınık yerleşim nedeniyle araç sayısının da yetersiz kaldığı konusunda şikâyetler var.” dedi.