2022 yılı ilk 4 ayında Bölgemizden gerçekleşen ihracatın; 331 Milyon 296 Bin 169 doları Trabzon ilimizden, 87 Milyon 718 Bin 657 doları Rize ilimizden, 24 Milyon 439 Bin 832 doları Gümüşhane ilimizden ve 21 Milyon 566 Bin 276 doları ise Artvin ilimizden gerçekleşmiştir.
2022 Yılı ilk 4 ayında Doğu Karadeniz Bölgemiz Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler;
– 201 milyon 138 bin 187 dolar ile Fındık,
– 86 Milyon 231 Bin 29 dolar ile Madencilik Ürünleri,
– 62 Milyon 69 Bin 562 dolar ile Yaş Meyve Sebze,
– 29 Milyon 221 Bin 128 dolar ile Su ürünleri ve Hayvancılık Mamülleri
– 15 Milyon 126 Bin 159 dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri olarak sıralanmıştır.
Doğu Karadeniz Bölgemizden 2022 yılı Ocak-Nisan döneminde 122 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti ve Gürcistan olmuştur. Bu ülkelerden Almanya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 88, Gürcistan’a yapılan ihracatımızda yüzde 42 ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracatımızda yüzde 27 oranında artış yaşanırken, Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta ise %37 oranında düşüş yaşanmaktadır. İhracat yapılan Ülkelerden Beyaz Rusya, Hindistan, Umman, Libya ve Kazakistan’a yapılan ihracatta önemli oranda artış yaşanmış, geçtiğimiz senenin aynı döneminden farklı olarak başta İrlanda, Slovenya, Zambiya, Nijer olmak üzere 18 ülkeye daha ihracat gerçekleştirilmiştir.
Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında yaşanan savaş Bölge ihracatına da olumsuz olarak yansımış olup, yılın ilk dört ayında Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatımızda %37 oranında, Ukrayna’ya yapılan ihracatımızda ise %15 oranında düşüş yaşanmıştır.
En büyük temennimiz Bölgemizin en önemli pazarı olan Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında yaşanmakta olan savaşın bir an önce son bularak, iki ülke arasında barışın hâkim olmasıdır. Bu süreçte iki ülke piyasalarındaki durgunluk ve savaş ortamının verdiği olumsuzluklar ihracatımıza olumsuz yansımaktadır. Bu olumsuz süreçten ihracatçılarımızın önemli oranda etkilenmesi nedeniyle, finansman imkanlarına erişimde ihracatçılarımıza pozitif ayrımcılık uygulanması, özellikle kredi kaynaklarına ulaşılmada ihracatçılarımızın önünün açılmasını beklemekteyiz.
Özellikle enflasyonist baskı altına sürekli artan ihraç maliyetleri birçok pazarda ihracatçımızın rekabet imkanlarını olumsuz olarak etkilemiştir.
Bu zor ortamda dahi önemli ihracat artışı başarısına imza atan ihracatçımızın, maliyet aşamalarında desteklenerek rekabet imkanlarının korunması ve finansman temininde uygun şartlardan kredi temini sağlanması Bölge ihracatımızı hedeflenen rakamlara ulaşılmasına çok önemli katkı sağlayacaktır.
Lojistik aşamalarında ise özellikle Rusya Federasyonu’na alternatif ulaşım güzergahlarının açılması ve Bölgemizden de Trabzon ilimizden Rusya Federasyonu’na deniz taşımacılığının başlatılması noktasında gerekli girişimlerin hızlandırılması ihracatımızın arttırılmasında önemli katkısı olacaktır.
Bilgilerinize en derin saygılarımla sunulur.
Saffet KALYONCU
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği
Yönetim Kurulu Başkanı