Kent kimliğinin sürdürülebilmesi bağlamında kentlerdeki tarihi dokuların korunup yaşatılmasının önemi büyüktür.
Tarihi bir kent olan Trabzon , turizm kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlemelidir. Şehrimizin tarihi ve kültürel zenginliklerinden neden yeterli şekilde yararlanamıyoruz. Şehir yönetimimiz bu konuda çok zayıf veya kasıtlı olarak bu konuda bir gelişim göstermemektedir. Doğal bir tarihin üzerinde oturan Ortahisarımız var.
Trabzon, savunma ve topografik şartlara göre kurulan şehirlere önemli bir örnektir. Tepeye konumlandırdığı surlarıyla savunma sorunu çözülen kent, üç önemli tarihi yerleşim alanına sahiptir. Bunlar Aşağı Hisar, Orta Hisar ve Yukarı Hisar olarak bilinen yerleşim alanlarıdır. Trabzon sur içinde, sur dışında sayısız mimari mirası ( camiler, manastırlar, kiliseler,hanlar, hamamlar, konaklar, okullar, sokaklar, meydanlar vb.) ve doğal değerleri ile tarih boyunca kendine özel kimliği ile önemli bir kent olma özelliğini sürdürmüştür. Öncelikle kent yönetimleri bunun farkında olmalı , kentkonseyleri bu konuda duyarlı olup insiyatif alarak yerel yönetimlere yol göstermelidir.Trabzon ve ortahisar kent konseyi sessizliğini koruyor.!! Deva partisi şehircilik politikaları olarak Kent konseylerini güçlendirerek özerk hale getireceğiz.
Şehrimiz için arkeolojik alanların korunması, envanterlerinin çıkartılması ve müzeleşme süreçleri büyük önem arz etmektedir. Bu turizm merkezi olma yolunda atılması gerekli adımdır. Roma dönemine ait kale, yerleşkeler, rıhtım ve tarihi kalıntılar açık hava müzesine dönüştürülmelidir. Bu değerler turizme katkı sağlayacak ve yeni destinasyon alanları olarak değerlendirilip kültür turizmine döndürmelidir.
İnsanlığın tarihi mirası üzerine gece beton dökmekten vazgeçilmelidir. Tarihi şehrimizi bu talandan kurtarmalıyız.
Tabakhane vadisinde, pazaryeri ve otopark projeleri planlanan surun doğusu, kuzgundere vadisinde yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkan Roma ,Bizans, Osmanlı dönenime ait yapılar koruma altına alınmalı, Roma döneminde yapıldığı tespit edilen rıhtım, sur, anıtsal kapı için açık hava müzesi çalışmaları yapılmalıdır. Yapılan çalışmalar hakkında halkımız sık aralıklarla şeffaf bir şekilde bilgilendirilmelidir.
Trabzon’un, antik çağdan günümüze en az 4 bin yıldır, dünyanın kadim liman ve ticaret kentlerinden birisidir tarihi kalıntıların buna ışık tutmaktadır.Tarihi kalıntıların, bir açık hava arkoloji müzesine dönüştürülmesiyle Trabzon’un, dünya antik liman kentleri arasındaki yeri, dünya kültür turizmi için tanınırlığı anlamında değerini daha da arttıracaktır.
Şehrimizde arkeolojik parklar, açık hava arkeoloji müzeleri oluşturularak turizme kazandırılmalıdır. Antik liman kentine ait eserler değerler ve farkındalıklar Trabzona Ortahisara kazandırılmalı bu yöndeki çalışmalara hız verilmelidir. Roma döneminden kalma antik Hadrian Limanı’nın kalıntılarının bulunduğun bu limanın bölgenin hatta dünyanın sayılı büyük limanlarından bir olduğunu bir çok kaynakta yer alırken , malesef bu bölgeyi alelacele belediye ve kaymakamlık kompleksi konduruldu. Sadece bu liman bile şehrimizi dünyada bir turizm kültür merkezi yapmaya yeterdi.
Tarih boyunca kentte hüküm sürmüş Roma, Bizans, Komnenos, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi yapı ve buluntuları gün yüzüne çıkarılacak çalışmalar yapılmalıdır. Restorasyon süreçlerimiz bilimsel ve şeffaf olarak yürütülmelidir.
Deva partisi yerel yönetimler ve şehircilik politikaları eylem planında belirttiğimiz gibi şehir müzelerinin geliştirilmesini ve tematik müzeciliğin yaygınlaşmasını sağlayıp, şehir hayatında hiç kimseyi geride bırakmadan, herkesin insanca yaşamasını sağlamalıyız. Kentsel dönüşümler yapılırken tarihi ve kültürel değerlerimizi yok etmeyelim. Başka Trabzon yok.
Çetin MERAL
Demokrasi ve Atılım Partisi
Ortahisar İlçe Yerel Yönetimler ve Şehircilik Çalışmaları Başkanı