Aldığımız duyumlar üzerine basın açıklaması yapma gereği duyulmuştur. Yetkililerin azami bir şekilde duyumsa bile denetlemelerini artırmalarını öğrencilerimizin mağdur olmamaları için çalışmalar yürütmelerini talep ediyorum.
Sayın Bakan yurt kapasitesinin rekor seviyeye ulaştığını söylüyor ancak rakamlar asla yalan söylemez. Bu yıl 850 bin öğrenci üniversiteye girmeye hak kazandı. Üniversite okuyan toplam öğrenci sayısı ise yaklaşık 4 milyon. Tüm Türkiye’deki KYK yurt kapasitesi ise yalnızca 800 bin, bu yetmiyor bütün denge alt üst olmuş durumda.
Ekonominin ortaya çıkardığı enflasyon artışı ve ülkenin geleceğine ket vurmak isteyen fırsatçı vatandaşlarımız yüzünden, binlerce genç kardeşimiz kalacak ev ve yurt bulma sorunu yaşamaktadır. Kontrolsüz biçimde artan kiralar ve yetersiz yurt kapasiteleri yüzünden gençlerimiz, barınacak ve kalacak yer bulamamaktadır. Birçok gencimiz ev ve öğrenci yurdu bulamadığı için kayıtlarını dondurmakta, hatta sokakta çaresizce yetkililerin bir çözüm bulmasını beklemektedir
Ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerin, eğitim alma hakkını sağlamak sosyal devlet olmanın, toplumsal adalet ve fırsat eşitliği ilkelerinin temel gereklerindendir. Bunun için talep eden tüm öğrencilere her kademede ama özellikle orta ve yükseköğretimde barınma ve beslenme olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur. Eğitim bir ayrıcalık değil, temel bir insan hakkıdır. Öğrencilerimizin insanca yaşayabilecekleri beslenme ve barınma hakkı anayasal bir hak, kamusal bir sorumluluktur.
Peki KYK Yurtlarında sorunlar neler?
KYK Yurtlarında öğrencilerin seçme hakkı elinden alınarak kahvaltıda fix menü uygulamasına geçilmiş, öğrencinin alerjisi var mı yok mu? Sorulmadan fix menüye mahkûm bırakılmış, yiyemezse de dışarıdan yer mantığı ile öğrenciyi mağdur etmiş bir uygulamaya dönüşmüştür. Bunun yanı sıra aldığımız duyumlara göre yemek şirketinin denetlenmemesinden kaynaklı yemeklerde yabancı maddelerin çıktığı, yemeklerin tatsızlığı, özensizliği, öğrencilerin aldıkları yemek yardımlarının mecburen yurt kantinlerinden harcanması gerektiği, ranta dayalı kantin işletmeciliğini kimlerin yaptığı, zaruret gerektiren ihtiyaçlara göre ödenek tahsis edilmediği, keyfiliğin veya kantin işletmecilerin talepleri doğrultusunda ödenekler ve işlerin yapıldığı şeklinde de duyumlar olduğu gibi bu denli sorunlarla da öğrenciler karşı karşıya kalmıştır.
75 günlük izin hakları olan arkadaşlarımızın izin hakkı 30 güne indirilmiş, öğrencilerin aileleri ile geçirebilecekleri gün sayıları azaltılmıştır.
Yurtlara giriş saatleri 23:00 olan öğrencilerimiz İzin aldıkları günler belli başlı sorunlarla izinlerini bozduklarında yurtlarına geri alınmamakta tabiri caizse sokakta kalmaya zorlanmaktadır.
Güvenlik tedbirleri tam olarak alınmamakta, yurtların mahrem olmayan bölgelerinde kamera bulunmamakta duyumlarını da almış bulunmaktayız. Bu nedenle hırsızlık, şiddet vb. suçları kanıtlayamadıklarını söyleyen öğrencilerimizin bir talebi de koridorlarda ve ortak alanlarda kamera sistemi kurulmasıdır.
Personellerin liyakatsizliğinden kaynaklandığını düşünerek öğrencilere davranışlarının, sorumluluklarının tam olarak yerine getirilmediği, KYK Kız Yurtları önünde ki vatandaşın öğrencileri rahatsız ettiği, güvenliğin dışarıdaki olay engel olamam tavrı, görev başında uyuya kalması, kargo ile gelen siparişlerin çalınması, yurtların tuvalet ve banyoların düzenli temizlenmediği, çamaşır makinalarının yetersizliği ve hijyensizliği, odalarda ki çalışma masalarının yetersizliği, kantinde ki ürün fiyatlarının fazla olması, tek tip yemek olmasına rağmen yemek listesine uyumsuzluğun olması ve daha nice şikâyetler duyumlarımız arasındadır.
Şahsım adına bunların sadece bir duyumdan ibaret olmasını istiyor, KYK yurtlarında ki denetlemelerin artırılmasını ve öğrencilere yurt hakkında isimsiz anket çalışması yapılmasını anket sonucuna göre durum değerlendirilmesini yetkililerden talep ediyorum.