Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Cumhurbaşkanımız Alicik HES Projesini Yerinde İncelemelidir

Derelerin Avukatı Remzi Kazmaz, Güneysu’ da yapımı devam eden Alicik HES Projelerini Cumhurbaşkanının yerinde incelemesini talep etti

Çevreci Avukat Remzi Kazmaz, Rize ili, Güneysu İlçesindeki Gürgen Deresi üzerinde 2010 yılında Alicik 1-2 adlı Hidroelektrik Santrali için alınan ‘’ÇED Gerekli Değildir’’ raporu ile yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali Projesi,  Rize İdare Mahkemesi ‘nin 2010/287 Esas ve 2011/608 Karar, 17.11.2011 tarihli kararı ile işlem iptal edilerek Hidroelektrik Santrali Projesi sonlanmış olduğunu söyledi.

Kazmaz açıklamasında, “Mahkemenin bu iptal kararına rağmen aynı şirket, Anayasaya, Çevre Kanunu ve Çevre Etki Değerlendirmesi yönetmeliği ile ilgili mevzuata aykırı bir şekilde yeniden ‘’ÇED Olumlu’’ kararı almıştır ve ‘’Baro Enerji’’ adlı şirket yol çalışması yapıyorum diyerek Güneysu halkını kandırarak, Hidroelektrik Santrali çalışmalarını halktan gizlemiştir. Hidroelektrik Santrali boruları köye geldiği zaman Hidroelektrik Santrali projesinden haberi olan halk bu duruma çok tepki göstermiş, çalışmaları uzun bir süre fiili olarak durdurmuş ve ardından Rize İdare Mahkemesi’ne projenin iptali için dava açmıştır” dedi.

Güneysu Gürgen Halkı vekâletnamesini ‘’Derelerin Avukatı’’ olarak bilinen Av. Remzi Kazmaz’ a vermiştir. Bu konu ile ilgili açıklama yapan Av. Remzi Kazmaz ‘’2010 yılında Gürgen deresi üzerinde kurulması istenen Alicik 1 – Alicik 2 Hidroelektrik Santrali Projesini iptal ettirdik aynı şirket yine ‘’ÇED Raporu’’ alarak faaliyetlerine başladı. Biz defalarca Rize İdare Mahkemesi’ne bu konu ile ilgili Yönetmeliğin Durdurulması için başvurularda bulunduk ama bu kararı Mahkemeden iki yıldır alamıyoruz. Mahkeme bu konuda hiçbir gerekçe göstermiyor, bu sırada şirket projeyi bitirmek için gece gündüz, yağmur kar demiyor hatta Corona Virüs Salgınına rağmen her gün çalışıyor. Derenin suyunu borularla daha önce yol inşaatı yapıyoruz diye yaptıkları kanalizasyonlara gömdüler. Suyun hava ile doğa ile bağlantısını kestiler. Bu durumdan Derede yaşayan canlılar,  köylülerin tarlasındaki ürünler, en önemlisi de çay bahçeleri etkileniyor.’ ’dedi. Av. Remzi Kazmaz Açıklamalarına şu şekilde devam etmiştir;’’ Bu konuda yaşanan en ilginç olay ise Davanın Bilirkişileri açısından oldu. İlk Mahkeme tarafından atanan Bilirkişiler Türkiye’nin değişik üniversitelerinden gelen kendi alanlarındaki uzman kişilerdi ve hazırladıkları rapor bilimsel veriler üzerine kuruluydu. Hatta bu rapor daha sonra birçok çevre davasında örnek olarak kullanılmıştı. Zaten Mahkeme bu rapora dayanarak ÇED işlemini iptal etmişti. Ama şimdiki devam eden davamızda Bilirkişi olarak atanan kişilerin hazırlamış olduğu rapor tamamen farklıdır.. Kendi içinde çelişkilerle dolu raporda sanki bir başka dere anlatılıyor. Kaldı ki bu raporu hazırlayanlar ya bu konuların uzmanı değil ya da bu rapor taraflı olarak hazırlanmıştır. Biz bu raporu asla kabul etmiyoruz. Umarım Mahkemede bu yanlışı görür ve adaletli bir şekilde kararını verir. Bu nedenle 17.02.2021 Çarşamba günü saat 10.00’da görülecek olan davayı biz çok önemli buluyoruz. Çünkü Mahkeme eğer bu Hidroelektrik Santrali işi için iptal kararı vermezse Güneysu-Salarha havzasında kurulu olan 12 Hidroelektrik Santralinin de önünü açacak hatta yeni kurulan Hidroelektrik Santralleriyle kötü örnek olacaktır. Hal böyleyken Rize İl ve ilçelerinin içme suyunu karşılayan bu bölgedeki suyun çok büyük bölümü Hidroelektrik Santrallerle yeraltına inecek ve böylelikle Rize ili çok yakında içme suyu sıkıntısı yaşayacaktır.’’ dedi

Av. Remzi Kazmaz devamında ‘’Biz de bu yörenin çocuğuyuz. Biz bu derelerde yüzdük, balık tuttuk. Bizim Geçim kaynağımız çay, bu nedenle Rize için yapılan yararlı yatırımların her zaman arkasındayız. Ama Hidroelektrik Santraller Rize ve Karadeniz için yararlı Kamu hizmeti değildir’’ dedi. Bilindiği üzere bu konuda Güneysu İlçesi –Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın köyü- köylüleri defalarca bu konu ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanı’na haber saldılar, mektup yazdılar, dertlerini bizatihi anlattılar ancak düzelen bir şey ne yazık ki olmadı. Hatta Cumhurbaşkanı’ndan tam aksi açıklamalar geldi. Davanın avukatı olan Remzi Kazmaz’ a karşı sert sözler söyledi. Rize AKP milletvekillerini defalarca Güneysu’ya davet etmelerine karşı bu konuda hiçbir milletvekili Güneysu’ya gelerek Hidroelektrik Santralleri ile ilgili inceleme yapmadı.

Av. Remzi Kazmaz ise ‘’ Bende Rize’den CHP milletvekili olarak seçimlere girdim en az oy Güneysu’dan geldi. Ama şu anda aldığım oydan çok daha fazla vekâletnamem var. O konuda ben hiçbir ayrım yapmam. Çünkü suyun ideolojisi olmaz. Dereler bizim derelerimiz, su tüm insanlığımızın ve tüm canlıların.’’ Şeklinde açıklama da bulunmuştur. Av. Remzi Kazmaz devamında  ‘’ Bakın Sayın Cumhurbaşkanı da 15-16-17 Şubat günleri Rize’ye hem kongre için hem de çevrede bir takım incelemeler yapmak için gelecek. Ben buradan Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Bir kez Güneysu Gürgen Deresinde yapılan, yani kendi köyünde yapılan, bu Alicik 1-2 Hidroelektrik Santrali Projelerini yerinde incelesin. Kendileri de görecek ve hak verecektir. Çünkü biz Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu konuda doğru bilgilendirilmediğini biliyoruz.’’ demiştir. Evet, Güneysu Hidroelektrik Santralleri gibi özellikle Rize ve Karadeniz de Hidroelektrik Santralleri ve Taşocaklarında yaşanan çevre felaketleri bölge halkının en çok şikâyet ettiği konular olarak devam ediyor.
 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber