ÇİFTÇİLERİMİZİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Fındıkta hasat mevsimi sona eriyor. Bundan sonra üreticilerimiz yeni sezona fındık bahçelerini hazırlamaları gerekiyor.
Fındıkta hasat mevsimi sona eriyor. Bundan sonra üreticilerimiz yeni sezona fındık bahçelerini hazırlamaları gerekiyor. Bunun için kış öncesi fındık bahçelerinin bakımı yapılmalı, dalkıran zararı olan dallar kesilip bahçelerden uzaklaştırılmalı, külleme hastalığı ve mayıs böceği görülen bahçelerde kimyasal mücadele yapılmalı, toprak tahlili yaptırmalı ve tahlil sonuçlarına göre , eğer kireç tavsiye edilmişse eylül-ekim-kasım ayı içinde kireç uygulaması yapılmalı ardından kışlık gübre tabir edilen %18-46 DAP, TSP , KOMPOZE GÜBRE vb. çeşitlerinden tavsiye edilen miktarda kireç uygulamasından 20-25 gün sonra bitkilere uygulanmalıdır. Kışlık gübre uygulaması bitkiler uyuma dönemine girmeden ekim-kasım – aralık ayı sonuna kadar bitirilmelidir.
Burada bir konuya dikkate etmemiz gerekiyor, yapraklar dökülmeden fındık bahçelerinde dal kesimi yapmamalıyız. Budamaya bitkinin dinlenmeye girdiği ve büyük oranda yaprakların döküldüğü dönem dikkate alınarak başlanmalıdır ve kış soğuklarından önce tamamlanmalıdır. Ocak içerisinde kurumaya yüz tutmuş, dalkıran zararı olmuş, kurumuş, sıklaşmış, gelişmeden geri kalmış dallar ile kök sürgünleri temizlenmelidir.
Tarımsal anlamda her konuda Ziraat Odamız Teknik personeli ile üreticimizin yanındayız. Gerekli teorik ve uygulamalı eğitimleri kendilerine veriyoruz. Üreticilerimiz bizlerle irtibat halinde olup koordineli bir şekilde yeni sezona fındık bahçelerini hazırlamalıyız.
Toprak Örneği Alırken Dikkat Edilecek Hususlar
1. Toprak örneği alınırken dikkat edilecek en önemli konu alınan örneğin bahçeyi temsil etmesidir. Örnek almadan önce bahçenin genel görünümüne bakılıp eğim, yükseklik, drenaj, renk, toprak derinliği ve toprak yapısı yönünden çok farklı ise her farklı yer için ayrı örnek alınmalıdır.
2. Toprak örnekleri çit-yol kenarı, gübre yığını, su birikintisi olan yerlerden alınmamalıdır.
3. Toprağın fazla çamurlu olduğu zamanlarda örnek alınmamalıdır.
4. Örnekler köklerin yayıldığı bölgeden yani ocağın taç izdüşümünden alınmalıdır.
5.Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U, Z şeklinde dolaşılarak 20 dekar alanda en az 10 yerden 0 – 30 cm derinlikten alınmalıdır.
6. Örnek alınacak noktalarda otlar çapa veya kazma ile temizlenip V şeklinde 30 cm derinliğinde çukur açılır. İlk 5 cm toprak tabakası atılır ve diğer 25 cm lik toprak dilimleri alınır ve bir bez torba içine konulur. Alınan numuneler gölge bir yerde kurutulur içindeki taş kök vb kalıntılar temizlenir ve yaklaşık 1-1,5 kg toprak numunesi tahlil için , isteyen Ziraat Odasına isteyen kendisi Yalıncak’ta bulunan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Toprak Analiz Laboratuvarına götürülebilir.
Analiz ücreti bu yıl numune başı 25 TL dir. Toprak numunesi içine etiket yazılıp bırakılmalıdır. Bu etikette ; tarla sahibinin adı soyadı, Tc kimlik no, telefon no, il, ilçe, mahalle, ada no , parsel no, ekili ürün adı, numunenin alındığı derinlik , numuneyi alan kişinin adı , numune alındığı tarih, kullanılan gübre , arazinin sulu yada kuru tarım olduğu gibi özellikler kurşun kalem ile yazılmalıdır.