Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

CHP’Lİ VEKİLDEN YAYLACIYA ZULMÜ BİTİREN TEKLİF

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, yaylaların imara açılmasıyla yaylacılık ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların mağduriyetlerinin görmezden gelindiğini söyledi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, yaylaların imara açılmasıyla yaylacılık ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların mağduriyetlerinin görmezden gelindiğini söyledi. 4342 sayılı Mera Kanunu’nda değişiklik teklif eden Kaya, “Hayvancılık faaliyetleri için inşa edilen taş ve ahşap yapıların kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle yıkılması kamuoyu vicdanını rahatsız etmektedir” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, İmar Barışı ile yaratılan mağduriyetlerin, tapulu arazilerine yaptıkları evleri yıkılan insanların görmezden gelindiğine dikkat çekti. Yaylacılık kültürünün gelecek nesillere aktarılması ve hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla, yaylacılara; hayvancılık faaliyetlerinde gereksinimleri olan barınma ve ahır gibi kalıcı yapılar için izin verilmesine yönelik kanun teklifi veren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

YAYLACILIK KADİM KÜLTÜRÜMÜZDÜR

“Karadeniz’in bereketli yaylalarında yaylacılık geleneğini asırlardır yaşatan vatandaşlarımız, hayvanlarının güvenli bir şekilde barınmasını sağlamak; hayvanlarından elde ettikleri süt, tereyağı, peynir gibi ürünleri muhafaza etmek ve kendilerine barınabilecekleri yer temin etmek amacıyla tamamen hayvancılık faaliyetleri için kullandıkları yapılar inşa etmişlerdir. Bazıları da mevcut eski yapılarını tadilat etmiş ve ahır gibi yeni yapılar eklemiştir. Fakat yürürlükte olan 4342 sayılı Mera Kanununun 19. ve 20. maddesi gereği Mera ve Yaylalarda süreklilik gösteren ev ve ahır gibi yapılara izin verilmemektedir. Sadece Trabzon’da Mera Kanununa aykırı olarak inşa edilen yaklaşık 22.500 yapının varlığı tespit edilmiştir. Özellikle son bir yılda birçok yayla evi ve ahır gibi yapılar bu kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle yıkılırken, birçok yaylacı da yıkım tedirginliğini yaşamaktadır.”

YAYLALARDA HAYVANCILIK FAALİYETLERİ AZALDI

“Bu durum başta Trabzon olmak üzere hayvancılık faaliyetinin yapıldığı tüm bölgelerimiz için büyük bir sorun teşkil etmektedir. Son yıllarda hükümetin hayvan ithal etmesi ve işletmelere sağladığı teşviklerle ülkemizdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayılarının artmasına rağmen, Karadeniz Bölgemizdeki hayvan sayılarında ve hayvancılık işletmelerinde dikkat çeken bir azalma söz konusudur. Diğer yandan imar barışı uygulaması kapsamında meraların da imara açılmasıyla birlikte yaylalarımızda çarpık bir yapılaşmanın önü açılmıştır. Hayvanların otlak alanlarına ve en verimli alanlara yapılan çok katlı binalara göz yumulurken, hayvancılık faaliyetleri için inşa edilen taş ve ahşap yapıların kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle yıkılması kamuoyu vicdanını rahatsız etmektedir. Verdiğimiz kanun teklifi kabul edilirse yaylacılık ile uğraşan vatandaşlarımızın imar barışından kaynaklanan mağduriyetleri giderilmiş olacaktır. Yaylalarda yetkililerce belirlenen alanlarda ve belirli tipte, buraların doğasına ve dokusuna uygun taş veya ahşap evler ve hayvan barınakları yapılabilecek ve şuan yaylalarda mevcut olan yayla evlerinden, durumu uygun olanların yıkımı engellenmiş olacaktır. Ülke ve millet olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Bu günlerde vatandaşlarımıza nefes aldıracak uygulamaları hayata geçirmeliyiz. Evleri yıkılan ve yıkılma endişesi taşıyan Yaylacıları rahatlatacak bir kanun teklifi sunduk. İktidarın bu teklifi onaylamasını bekliyor ve yaylacılarımız adına talep ediyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber