Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

CHP’Lİ AHMET KAYA ELEKTRİK FATURALARINDAKİ FAHİŞ ARTIŞLARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

“ELEKTRİK FATURALARINDAKİ FAHİŞ ARTIŞLAR VE USULSÜZLÜK İDDİALARI ARAŞTIRILMALI”


CHP’Lİ AHMET KAYA ELEKTRİK FATURALARINDAKİ FAHİŞ ARTIŞLARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, elektrik faturalarında yaşanan astronomik artışları meclis gündemine taşıyarak vatandaşların yaşadığı mağduriyetlerin tespit edilmesi ve çözüm yollarının tartışılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

1 Ocak 2022 tarihi itibariyle elektrik faturalarında kademeli sisteme geçilmesiyle birlikte hanelerde 150 kWh’ye kadar olan tüketimler kilovatsaat başına vergiler dâhil 1,37 TL’den, 150 kWh’ın üzerindeki her kilovatsaat tüketimin birim fiyatı ise 2,06 TL’den faturalandırılmaya ve elektrikte 1 Ocak itibariyle yüzde 50 ile yüzde 125 arasında oranlarda zam tüketicilerin faturalarına yansıtılmaya başlandığına dikkat çeken Ahmet Kaya, “Elektrik faturalarında 2-3 kat artışla karşı karşıya kalan vatandaşlarımız, bir yandan faturalarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünürken diğer yandan da kademeli sistem ile faturaların şişirilmesine itiraz ettiler. Elektrik, insan yaşamı için keyfi değil zaruri bir ihtiyaçtır. Vatandaşlarımız, esnaflarımız ve üreticilerimiz zorunlu ihtiyaçları olan elektrikteki fahiş fiyat dayatmalarıyla kâr hırsına kurban edilmemelidir. Bu kara kışta kimse faturasını ödeyemediği için elektriksiz bırakılmamalıdır.” dedi.

CHP’li Ahmet Kaya TBMM Başkanlığına verdiği Araştırma Önergesi’nin gerekçesinde şunları söyledi:

“CUMHURİYET TARİHİMİZİN EN BÜYÜK ZAMLARI”

“2022 yılına Cumhuriyet tarihimizin en büyük zamlarıyla giren, yüksek enflasyon ve zamlar nedeniyle bunalan vatandaşlarımız, yapılan astronomik zamlarla birlikte elektrik giderleri konusunda daha hassas davranmak mecburiyetinde kalmıştır. Konforundan ve yaşam standartlarından fedakarlık ederek elektrik kullanımını asgari düzeye indiren vatandaşlarımız diğer yandan elektrik faturalarındaki hesaplamaları daha dikkatli takip etmeye başlamıştır.

Elektrik dağıtımının özel dağıtım şirketleri tarafından yapılması ve faturalandırmalarda birbirinden farklı uygulamaların gözlenmesi tartışmaları da beraberinde getirmiştir.”

“FATURALARIN ŞİŞİRİLDİĞİ İDDİALARI ARAŞTIRILMALI”

“2021 Aralık ayı elektrik faturalarının 2022 Ocak zamlı tarifeyle fiyatlandırıldığı tartışmaları henüz sonuçlanmamışken; bir aylık olması gereken fatura tarihinin birkaç gün uzatılarak kullanılan elektrik miktarının 150 kilovatsaatin üzerine çıkarıldığı ve yüksek birim fiyatla hesaplanan elektrik kullanım bedelinin vatandaşa yaklaşık 2 kat fazla fiyatla faturalandırıldığı iddiaları vatandaşlarca gündeme getirilmiştir.”

“ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ KORUNUYOR ALGISI VAR”

“Elektriğin özelleştirilmesinin ardından AKP hükümetinin elektrik dağıtım şirketlerini vatandaşların talep ve şikayetleri doğrultusunda yeterince denetlememesi ve gerekli yaptırımları uygulamaması, dağıtım şirketlerinin çıkarlarının hükümetçe korunduğu algısını güçlendirmiş ve vatandaşların bu şirketlere olan güvenini de azaltmıştır.

Elektrik faturaları konusunda kamuoyunda yaşanan tartışmalar da bu doğrultuda değerlendirilmeli ve ilgili kamu kurumları şeffaf bir şekilde iddiaların üzerine gitmelidir. Faturalandırmalarda herhangi bir kötü niyet ve usulsüzlük varsa cezasız kalmamalıdır.”

“ELEKTRİK ZARURİ İHTİYAÇTIR”

“Elektrik, insan yaşamı için keyfi değil zaruri bir ihtiyaçtır. Vatandaşlarımız, esnaflarımız ve üreticilerimiz zorunlu ihtiyaçları olan elektrikteki fahiş fiyat dayatmalarıyla kâr hırsına kurban edilmemelidir.”

“ELEKTRİĞİ UCUZLATMANIN YOLLARI ARANMALI, KİMSE ELEKTRİKSİZ BIRAKILMAMALIDIR”

“Yapılan zamlar ve kabaran faturalar nedeniyle hiçbir vatandaşımız bu kara kışta elektriksiz bırakılmamalıdır. Devletimiz vatandaşına ucuz elektrik vermenin yollarını aramalı, faturasını ödeyemeyen vatandaşını çaresiz bırakmamalıdır.

Bu doğrultuda, elektrik faturalarında usulsüzlük yapıldığı iddialarının araştırılması ve zamlara bağlı olarak elektrik faturalarındaki artışlar nedeniyle vatandaşların yaşadığı mağduriyetlerin tespit edilerek çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmüştür.”

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Elektrik faturalarında 1 Ocak 2022 tarihinde uygulamaya konulan ve elektrik kullanım bedellerine yüzde 50 ile yüzde 125 arasındaki oranlarla zam yapılan kademeli tarife sistemine geçilmesiyle birlikte faturalandırmalarda yaşanan usulsüzlük iddialarının araştırılması ve elektrik faturalarındaki artışlar nedeniyle vatandaşların yaşadığı mağduriyetlerin tespit edilerek çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

Ahmet KAYA CHP Trabzon Milletvekili

GEREKÇE

1 Ocak 2022 tarihi itibariyle elektrik faturalarında kademeli sisteme geçilmesiyle birlikte hanelerde 150 kWh’ye kadar olan tüketimler kilovatsaat başına vergiler dâhil 1,37 TL’den, 150 kWh’ın üzerindeki her kilovatsaat tüketimin birim fiyatı ise 2,06 TL’den faturalandırılmaya ve elektrikte 1 Ocak itibariyle yüzde 50 ile yüzde 125 arasında oranlarda zam tüketicilerin faturalarına yansıtılmaya başlandı.

2022 yılına Cumhuriyet tarihimizin en büyük zamlarıyla giren, yüksek enflasyon ve zamlar nedeniyle bunalan vatandaşlarımız, yapılan astronomik zamlarla birlikte elektrik giderleri konusunda daha hassas davranmak mecburiyetinde kalmıştır. Konforundan ve yaşam standartlarından fedakarlık ederek elektrik kullanımını asgari düzeye indiren vatandaşlarımız diğer yandan elektrik faturalarındaki hesaplamaları daha dikkatli takip etmeye başlamıştır.

Elektrik dağıtımının özel dağıtım şirketleri tarafından yapılması ve faturalandırmalarda birbirinden farklı uygulamaların gözlenmesi tartışmaları da beraberinde getirmiştir.

2021 Aralık ayı elektrik faturalarının 2022 Ocak zamlı tarifeyle fiyatlandırıldığı tartışmaları henüz sonuçlanmamışken; bir aylık olması gereken fatura tarihinin birkaç gün uzatılarak kullanılan elektrik miktarının 150 kilovatsaatin üzerine çıkarıldığı ve yüksek birim fiyatla hesaplanan elektrik kullanım bedelinin vatandaşa yaklaşık 2 kat fazla fiyatla faturalandırıldığı iddiaları vatandaşlarca gündeme getirilmiştir.

Elektriğin özelleştirilmesinin ardından AKP hükümetinin elektrik dağıtım şirketlerini vatandaşların talep ve şikayetleri doğrultusunda yeterince denetlememesi ve gerekli yaptırımları uygulamaması, dağıtım şirketlerinin çıkarlarının hükümetçe korunduğu algısını güçlendirmiş ve vatandaşların bu şirketlere olan güvenini de azaltmıştır.

Elektrik faturaları konusunda kamuoyunda yaşanan tartışmalar da bu doğrultuda değerlendirilmeli ve ilgili kamu kurumları şeffaf bir şekilde iddiaların üzerine gitmelidir. Faturalandırmalarda herhangi bir kötü niyet ve usulsüzlük varsa cezasız kalmamalıdır.

Elektrik, insan yaşamı için keyfi değil zaruri bir ihtiyaçtır. Vatandaşlarımız, esnaflarımız ve üreticilerimiz zorunlu ihtiyaçları olan elektrikteki fahiş fiyat dayatmalarıyla kâr hırsına kurban edilmemelidir.

Yapılan zamlar ve kabaran faturalar nedeniyle hiçbir vatandaşımız bu kara kışta elektriksiz bırakılmamalıdır. Devletimiz vatandaşına ucuz elektrik vermenin yollarını aramalı, faturasını ödeyemeyen vatandaşını çaresiz bırakmamalıdır.

Bu doğrultuda, elektrik faturalarında usulsüzlük yapıldığı iddialarının araştırılması ve zamlara bağlı olarak elektrik faturalarındaki artışlar nedeniyle vatandaşların yaşadığı mağduriyetlerin tespit edilerek çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmüştür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber