İlk mahkemeyi kazanan ardından Yargıtay’ta bozulan karar sonrasında, yeniden karar veren yerel mahkeme bu kez Büyükşehir Belediyesine haklı buldu. İşçiler o dönem aldıkları parayı geri vermesini istendiğini kaydeden CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, işçilere icra gönderildiğini ileri sürdü….
Trabzon’un Büyükşehir Belediyesi olmasının ardından, TRABEL’den, ORBEL’e geçen 200 , 250 işçi ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor.
Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, ORBEL’e geçince hak kaybına uğrayan ve dava açan, açtıkları davayı da o dönem kazanan işçilerin 30 – 35 bin TL civarında bir para aldıklarını ifade etti.
Ancak Trabzon Büyükşehir Belediyesinin, konuyu üst mahkemeye taşıması sonrasında bozulan karar, yerel mahkemede bu kez işçilerin aleyhine sonuçlandığını ifade eden Kaya, şimdi Trabzon Büyükşehir Belediyesinin işçilere o dönem ödenen parayı geri almak için icra gönderdiğini iddia etti.
ORBEL’E DEVREDİLEN BU ARKADAŞLARIMIZ HAK KAYBI YAŞADI
Bugün İl Başkanlığında bir basın toplantısı düzenleyen Kaya, “Trabzon Büyükşehir Belediyesi ilan edildiğinde Ortahisar’da belediyemiz kuruldu. Büyükşehir belediyesi ilanından sonra TRABEL Şirketi vardı. Bu şirketteki işçilerin bir bölümü Ortahisar’a devredildi. ORBEL’e devredilen bu arkadaşlarımız, bir takım hak kayıpları yaşadı. Çalışma şartları ve maaşlarında…
MAHKEMEYE BAŞVURDULAR
Bunun üzerine avukatlarla görüşüp, “Biz Trabzon Büyükşehir’de çalışırken daha fazla maaş alıyorduk, şimdi çalışma şartlarımız bozuldu, mağduriyet yaşıyoruz” dediler.
200 ile 250 arasında çalışan arkadaşımız haklarını aramak için mahkemeye başvurdular.
İLK MAHKEMEYİ İŞÇİLER KAZANDI
Mahkeme görüldü, arkadaşların düşünceleri alındı. Savunmaları, ifadeleri alındı. Yerel mahkeme nihayetinde bu arkadaşlarımızın haksızlığa uğradığını, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin bu arkadaşlarımıza tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.
İŞÇİLERE O DÖNEM 30 – 35 BİN TL ÖDENDİ
Bunun üzerine belediye yönetimi, paralarını ödemeye başladılar. O döne, 2016 yılı başlayan dava, o dönem arkadaşlarımıza 30 – 35 bin TL paralar ödendi.
Sonrasında belediye yönetimi, bu karara itiraz etti. Ve kararı üst mahkemeye taşıdı.
Şimdi burada hukukçu olmadığım için, hukukçu arkadaşlarla konuşmam sonucunda bir garabet yaşandığına ve işçi arkadaşlara büyük haksızlık yapıldığına tanık oldum.
YEREL MAHKEMENİN KARARI YARGITAY’A GÖNDERİLDİ
Yerel Mahkemenin kararı üst mahkemeye Yargıtay’a gönderiliyor.
Yargıtay’da bu davanın görülmesi için bir rakam sınırı var. Yargıtay o dönem, ben 80 bin TL’ye kadar olan davalara bakarım.
Böyle olmasına rağmen bir güç araya giriyor ve işçi arkadaşlarımızın davası Yargıtay’a gidiyor. Oysa bölge adliye mahkemesinde görülmesi gerekiyor.
YARGITAY YEREL MAHKEMENİN KARARINI BOZDU
Davayı bozuyorlar. Bozulduktan sonra yerel mahkemeye gönderiliyor. Yerel mahkeme bu karara hiç direnmiyor. Hukuk Genel Kuruluna bu karara ilişkin itirazda bulunabilirlerdi. Yerel mahkeme o hakkını kullanmıyor.
30, 35 BİN TL ÖDENEN PARA, 50 – 60 BİN TL OLARAK GERİ İSTENİYOR, İCRALAR GÖNDERİLDİ…
Sonrasında yerel mahkemenin verdiği kararla, bu arkadaşlarımız, 250’ye yakın arkadaşımız, mahkemeden bir karar çıkarılıyor. Aldıkları o karar, mahkeme ücretleri, avukatlık ücretleri, bir sürü şeyle beraber 30 – 35 bin TL aldıkları karar 50 bin 60 bin TL’ye varan oranla geri isteniyor. Onlara icralar gitmeye başlıyor. Resmen işçilerimizi böyle zulme tabi tutuyorlar.
BELEDİYE İŞÇİDEN YANA TAVIR ALABİLİRDİ…
Şimdi buradan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu’na sesleniyorum. Üst mahkemeden karar döndükten sonra bu kararı biz aldık Anayasa Mahkemesine taşıdık. Büyükşehir Belediye Başkanı, işçiden yana tavır alıp, böyle bir karar verebilirdi. Anayasa Mahkemesinden karar çıksın. Ondan sonra istemek yerine alelacele kararla işçilerin evine icra gönderilmeye başlandı.
Çok zengin insanlar değil ki.
İşçi ve avukat arkadaşların mücadelesi sürüyor. Anayasa Mahkemesinden bu karar istedikleri gibi çıkmazsa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımayı düşünüyorlar.
Yapılan hiç hoş değil. Belediye yetkililerini bu karardan dönmeye davet ediyorum”