Siyasetin bunu yapması lazım. Masaya ağırlığımızı koymamız, muhalefeti ve iktidarı ile hareket etmemiz lazım. Halkın beklentisi var. Bundan dönemeyiz yapacağız, ama nasıl yapacağız. Kısım kısım yapacağız, en azından tahkimatını yapıp, bize versinler biz geri kalanı doldururuz diye düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
TSİAD GENEL KURULU YAPILDI
Trabzon Sanayici ve İş İnsanları 15. Olağan Genel Kurulu’na Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, AK Parti Trabzon milletvekili adayı Adil Karaismailoğlu, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, eski bakanlar Faruk Nafiz Özak ve Mehmet Cahit Turhan, AK Parti Trabzon Milletvekili Adayı Yılmaz Büyükaydın, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan ve Meclis Başkanı Nevzat Özer, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, TTSO yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle iş insanları katıldı.
ÇELEBİ: FUAR VE SAĞLIK TURİZMİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, TSİAD 15. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, şehrin tüm kesimlerini buluşturacak toplantıları yeniden başlatacaklarını belirterek, “Göreve başladıktan sonra alternatif turizmi geliştirmek için çeşitli çalışmalar yaptık. Sağlık turizmini geliştirmek istiyoruz ve belli bir noktaya geldik. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili olarak Azerbaycan’a da gideceğiz. Kongre ve fuar turizmini de geliştirmek istiyoruz. Dünya Ticaret Merkezinin olduğu yerde durumu biliyorsunuz, yatırımcı maalesef yatırımı yapmıyor şu anda. Buradaki sorunların öncelikle çözülmesi lazım. Fuar alanı olarak birkaç alternatif üzerinde çalışıyoruz. Benim de TTSO’da önceki yıllarda yönetim kurulu üyeliği ve fuar komisyonu başkanlığı yaptığım dönemde, fuarları ileri bir seviyede yapıyorduk. Tekrar o günlere dönmeyi düşünüyoruz. Yer bakımından sıkıntılarımız var, belki mevcut yeri kullanamazsak alternatif yerleri bakacağız. Bu konuda siyasi partilerimizden ve bakanlarımızdan destek bekliyoruz” dedi.
“YATIRIM ADASININ EN AZINDAN TAHKİMATINI DEVLET YAPSIN”
Başkan Çelebi, Yatırım Adası’nın da herkesin sorduğu ve sonucunu merak ettiği bir proje olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Göreve geldikten sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile de görüştüm bu konuda. Orasının o günkü rakamlarla 5 milyara yakın tahkimat ve dolgusu tutuyordu. Bir yatırımcı aranıyor, biz buraya yatırımcı aramak için çalışmalar da yapıyoruz ama bu bizim gücümüzle olmaz. Bu devletin gücüyle olur, bunu bakanımızdan istiyoruz. Kısmi olarak yapmamız gerekiyor, halkın beklentisi var. Bundan dönemeyiz yapacağız, ama nasıl yapacağız. Kısım kısım yapacağız, en azından tahkimatını yapıp, bize versinler biz geri kalanı doldururuz diye düşünüyoruz. Oraya mutlaka el atmamız gerekiyor. Bunu göz ardı edemeyiz. Önünde de mutlaka liman olması gerekiyor. Limanla ilgili sorunlarımız var. Daha önce Organize Sanayi Bölgesi başkanlığı yaptığım dönemlerde bizim bu bölgedeki üretim yapan firmalarımızın yüzde 80’i ihracat yapıyor. Batıya yapılan ihracatın da yüzde 60 -70’ini tırlarla, kamyonlarla taşıyarak, batıdan yükleme yapmak zorunda kalıyorlar. Aslında denizyolu, karayolu taşımacılığından daha ucuz bir taşımacılık. Bunu niye kullanamıyorlar. Ama Arsin OSB’nin önüne bir limanın da acil olduğunu düşünüyorum.”
“YATIRIM ADASININ DAHA ÇOK SİYASETÇİLERİMİZİN GÜNDEMİNDE OLMASI LAZIM”
Başkan Çelebi, Yatırım Adası’nın teknoloji ve endüstri bölgesi olarak düşünüldüğünü hatırlatarak, “Cumhurbaşkanımızın ve bakanlarımızın onayı ile bu yapılmıştı. Orta ve yüksek teknolojik ürünler üretilmesi planlandı. Büyük sanayicilerimiz var Türkiye’de. Onlarla konuştuğumuz zaman kimse gelmeye yanaşmıyor, ‘ne teşvik vereceksin?’ diye soruyorlar. Orasının aslında sanayi odasından daha çok burada bakanlarımız var, siyasetçilerimiz var, daha çok siyasetçilerimizin gündeminde olması lazım. Siyasetin bunu yapması lazım. Bizim sırtımızdan bir yere kadar bunu taşıyabiliyoruz. Sağ olsun milletvekillerimizle, Valimiz, belediye başkanımızla bakanımıza gittik, ama bu yeterli olmuyor. Masaya ağırlığımızı koymamız lazım. Birlikte olmamız lazım. Muhalefeti ve iktidarı ile hareket etmemiz lazım. Yoksa insanlar Trabzon’dan göç etmek zorunda kalıyorlar. Buradan göç edenler de burada iş bulamayanlar değil, göç edenler maalesef parayı kazanan insanlar. Yatırımlarını Batıya yapıyorlar. Bunu bir şekilde durdurmamız lazım. Yoksa Trabzon gittikçe bir köy haline gelir” ifadesini kullandı.
“TRABZON SANAYİ ŞEHRİDİR”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon’un sanayi şehri olmadığı yönünde konuşmaların kendilerine ulaştığını da vurgulayarak, “Trabzon sanayi şehri olduğu bir noktadadır. Trabzon’da sanayi olduğunda, Kayseri’de, Gaziantep’te sanayi yoktu. TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu, ‘biz makine
parçası almak için Kayseri’den Trabzon’a geliyorduk. O zaman Kayseri’de sanayi yoktu’ diyor. Trabzon’da sanayi olur. Ben bir etüt çalışması yaptım. Türkiye’deki sanayi yatırımı olanların yüzde 40’a yakını Trabzon ve Karadeniz Bölgesinden. Bütün sanayicilerimiz Batı’ya kaymış. Samsun’da yatırımcıların çoğu Trabzonlu. Biz kaçıyoruz buradan. Buraya geri dönmemiz gerekiyor. Trabzon’u ayağa kaldırmamız gerekiyor” dedi.
“ŞEHRİN DOĞU VE BATI BÖLGELERİNDE ACİL OLARAK İKİ LOJİSTİK MERKEZE İHTİYACAMIZ VAR”
Çelebi, Trabzon’un yeni lojistik merkezlere ve organize sanayi bölgesine ihtiyacı olduğunu da vurgulayarak şunları söyledi:
“Bakanımız geçtiğimiz günlerde Trabzon Güney Çevre Yolu’nun temelini attı. Çok önemsiyoruz. Çünkü arazi konusunda da sıkıntılar çekiyoruz. Lojistik merkez konusunda sıkıntılar çekiyoruz. Bazı arkadaşlarımız, ‘OSB depo oluyor’ diyor. Üreten adam üretimlerini nerede depolayacak. Bizim lojistik merkezlerine de ihtiyacımız var. Bu firmaları, fabrikaları burada tutabilmemiz gerekiyor. Buralar niye depo oluyor, depolara kiraya veriliyor. Bu bir ihtiyaç. Şöyle düşünün; gidin Kayseri veya Gaziantep’e herhangi geniş arazisi olan yere, oradaki bir firma 100 dönümlük bir arazi alıyorsa bunun en az 40 dönümlük bölümünü lojistik depo alanı olarak kullanıyor. 20 dönümünü de lojistik merkez olarak kullanıyor. Yani üretim yapan adamın lojistiği olmadan olur mu? Deposu olmadan olabilir mi? Hammaddesini ve ürettiği ürünü bir alanda toplaması, depolaması gerekiyor. O yüzden bizim hem batıda hem doğuda lojistik merkezlere ihtiyacımız var. Acilen bir de doğu tarafında organize sanayi bölgesine ihtiyacımız var. Çok talep var. Sanayicimiz istiyor, yer bulamıyor. Araziler maalesef müsait değil bu konuda. Belki Güney Çevre Yolu hızlı bir şekilde yapılırsa bu bölgelerden araziler çıkabilir. Ama acilen bir sanayici olarak, bir ticaretçi olarak Trabzon’da sanayi bölgesine ihtiyacımız var.”
Başkan Çelebi, “Kanuni Bulvarı yerine Trabzon Güney Çevre Yolu daha önce yapılsaydı Trabzon’a daha faydası olurdu. Şehrin güneye doğru taşınmasında fayda vardı. Hafif Raylı Sistem de bir ihtiyaçtır” diye konuştu.
Tek liste ile gidilen TSİAD Genel Kurulunda görevden ayrılan Seçkin Kanca’nın yerine Tayfun Denizer başkanlığa seçildi.