“Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi artık ülkemizde de yalan konuş, iftira at, hakaret et bir de yanında kâr kalsın dönemi sona eriyor.” dedi.
ÇAMUR AT İZİ KALSIN ANLAYIŞI OLMAYACAK
Kamuoyunda muhalefet başta olmak üzere çeşitli odakların yasanın kabul edilen 29. Maddesi üzerinde takılıp kaldıklarını ifade eden Çebi, “Dezenformasyonla Mücadele Yasası, sosyal medya üzerinden kaos çıkarmanın, yalan ve iftiralarla kamuoyu oluşturmanın, çamur at izi kalsın anlayışının karşısında olan bir yasadır.” dedi.
ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
Çebi, hukuk devletlerinde bireyin eylemlerinin sorumluluğuna almasının bir gereklilik olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “İnsanlar düşüncelerinde ve eylemlerinde özgürdür ancak bu özgürlük bir başkasının özgürlük alanını ihlal etmemelidir. Yasanın özgürlüklerin kısıtlanması şeklinde yorumlanmasın son derece yanlıştır.
YAPANIN YANINA KÂR KALIYORDU
Bugün internet medyasında devletin güvenliğiyle, kişilik haklarıyla ve kamu düzeniyle ilgili suçlar işleniyor. Yalan haberler yayılıyor ancak bunlarla ilgili bir yasal düzenleme yok. Soruşturulamıyor, yapanın yanına kâr kalıyor. İşte burada Türk Ceza Kanununa yeni bir madde getiriliyor. Yeni bir suç tipi burada düzenleniyor; Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma suçu. Bunun 5 tane şartı var ve bunlar oluşunca bu suç gerçekleşmiş sayılıyor.
SORUMLU TUTULACAKLAR
Siyasetini ve eylemlerini yalan, iftira, çamur at izi kalsın anlayışı üzerine kurgulayarak gündem oluşturma peşinde olanların yasadan rahatsızlık duymalarını anlıyoruz. Onların derdi yalan söylemlerle, paylaşımlarla çıkarları doğrultusunda algı oluşturmak, gündem belirlemek ve karşılığında da sorumlu tutulmamak. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir anlayış yok.”
DÜNYANIN HER YERİNDE VAR
ABD, Avusturalya, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya başta olmak üzere birçok ülkenin dezenformasyona karşı çeşitli tedbirler aldıklarını hatırlatarak sözlerini sürdüren Çebi,“ Sosyal medyanın engellenmesi veya kısıtlanması söz konusu değildir. AK Parti kuruluşundan bugüne sansürle, yasaklarla mücadele eden bir partidir. Almanya’da nasıl bir dezenformasyon yasası varsa, yalan haberle mücadele yasası varsa, Fransa’da nasıl bir dezenformasyonla mücadele yasası varsa, ABD’de nasıl bir dezenformasyonla mücadele hukuksal düzenlemesi varsa bizde de artık bir yasa var” diye konuştu.
ÇOCUKLARIMIZ KORUNACAK
Dezenformasyonu Önleme Yasasının ayrıca çocukları, gençleri ve aileyi internet medyasındaki kötü içerikten koruyacak düzenlemeler getirdiğini söyleyen Çebi, “Böylelikle ayrıştırılmış hizmet başlığı altında, çocukların sosyal medyadaki ahlaki değerlere ters içeriklere maruz kalmalarının önüne geçilmiş olunacak.” ifadelerine yer verdi.
BİRÇOK HAK SAĞLAYACAK
Çebi yasanın birçok yenilik getirdiğini belirterek şunları söyledi: “İnternet medyası mensupları basın kartı alacak, kişilik hakları korunacak, künyesiz haber sitesi kalmayacak. Düzenleme ile internetten yayın yapanlar Basın Kanunu kapsamına alındı. Bu sayede haber siteleri artık resmi ilan alabilecek. Çalışanlarına da basın kartı verilebilecek. Basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak, resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilecek. İnternet haber sitelerinde, bir içeriğin ilk kez sunulmaya başlandığı tarihin, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde belirtilmesi de zorunlu oldu. Gazeteler için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak. Yeni düzenleme ile sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek.”
Çebi: Yapanın yanına kâr kalmayacak
AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, TBMM’de kabul edilen Dezenformasyonu Önleme Yasası’nın muhalefet ve çeşitli odaklar tarafından kasıtlı olarak sansür yasası olarak görülmesinin altında “çamur at, izi kalsın” anlayışının yattığını söyleyerek