ÇAY ÇÖPÜ 50 MİLYONLUK YATIRIMLA EKONOMİYE DÖNÜŞÜYOR
ÇAYKUR GENEL MÜDÜRÜ YUSUF ZİYA ALİM’BURADA YERLİ MİLLİ HAMMADDE ÜRETİLECEK
RİZE-Kalkandere Organize Sanayi Bölgesinde Kurulu fabrika yılbaşında Çay Çöpünden yılda 1.000 ton çay ekstrakt üretimine başlayacak. Tesisi ekibiyle birlikle ziyaret eden ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ’burada yılbaşından sonra yıla bin ton yerli hammadde üreterek 75 kişiye de direk istihdam sağlayacak ’dedi.
Tesisi gezerken açıklamada bulunan ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim şunları söyledi’Çaytaş %55, Çaysan%35 ve İçeks Gıda’nın %10 ortaklığı ile kurulan Rize Ekstrakt Üretim San ve Tic A.Ş.yılbaşında üretime geçecek fabrikada yılda 1.000 ton çay Ekstrakt üreterek ekonomiye katkıda bulunacak. Bin tonluk ekstrakt üretimi için yılda 10 bin ton çay lifi kullanılacak.18 dönüm arazi içerisinde 7.400 m2 çelik konstrüksiyon kapalı fabrika alanı. Bu alanın %75’i depo alanı, kalanı üretim alanıdır. Ek olarak 2.400 m2 teknik, idari ve sosyal binaları bulunuyor.
Yatırım 50 Milyonlira
Fabrika yatırım bedeli yaklaşık 50 milyon TL olup tam otomasyon sistemiyle teknolojik bir altyapıya sahiptir. Bir taraftan kısmi denemeler yapılmakta olup, bir taraftan inşaat ve çevre düzenlemeleri devam etmektedir. Bunlar tamamlandıktan sonra önümüzdeki iki ay içerisinde ekstrakt üretimiyle ilgili sürece geçilecektir
Fabrika tam kapasite üretimdeyken toplam çalışacak personel sayısı; Fabrika idari, teknik ve üretim personeli, 75 kişi ÇAYKUR fabrikaları dönemsel lifte çalışan personel, 120 kişi
TÜRKİYE EKSTRAKT PAZARI:
Türkiye yıllık soğuk çay pazarı yaklaşık 400 milyon litre olup burada kullanılan siyah çay ekstrakt miktarı yaklaşık 1.000 tondur.Ülkemizde yılda yaklaşık 260.000 ton kuru çay üretilmekte olup bu çayın %20’sinin ( 50.000 ton ) ekstrakt değeri standartların altındadır. Ekstraktı düşük olan bu çaylara az miktarda gıdaya uygun ekstrakt ancak çok miktarda renklendirici maddeler kullanıldığı GTH Bakanlığı denetim ve kontrollerinde tespit edilerek kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Fabrikanın faaliyete geçmesiyle Çaykur’un 10.000 ton atık lifleri ekonomiye tekrar kazandırılarak yaklaşık 6 milyon Euro ithal ekstrakt kullanımının yerine yüksek kalite ve standartlarda yerli ekstrakt üretilerek çay sektörüne hizmet verilecek, hem de atık posaların organik gübre üretiminde kullanılmasıyla ilgili çalışmalar yapılacaktır’dedi.
İSMET KÖSOĞLU