ÇAVUŞLU SORUNU TBMM’DE
Giresun’un en büyük problemlerinden olan ve çözümü için yıllarca mücadele edilen çöp sorununun giderilmesi için yapılan katı atık bertaraf tesisi, Meclis gündemine taşındı.
Giresun’a dair sıkıntıları Meclis gündemine taşıyarak, iktidara uyarılarda bulunan CHP milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, katı atık bertaraf tesisinin bulunduğu alanda vatandaşlarla bir araya geldi.
Katı Atık Bertaraf Tesisinde çıkan yangın dolayısıyla geçtiğimiz hafta Çavuşlu Beldesini ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, İl Başkanı Fikri Bilge, yörenin muhtarları ve beraberindeki heyetle tesise giderek incelemelerde bulunmuştu.
Bakan Murat Kurum’un tesis için 20 ay olmasına rağmen hiçbir adım atılmamasını değerlendiren Tığlı, beldenin rahat nefes alması için Meclis’te takipçisi olacağını belirtmişti.
NECATİ TIĞLI’DAN BAKAN KURUM VE SOYLU’YA SORU ÖNERGELERİ
Tığlı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Tığlı, 2009 yılında Giresun İl Özel İdaresi ve Çamoluk, Alucra, Şebinkarahisar ilçeleri dışında kalan ilçe belediyelerinin kurduğu Giresun İli Katı-Sıvı Atık ve İçme Suları Birliği tarafından 2012 yılında inşaatına başlanılan Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisinin 2015 Kasım ayında katı ve sıvı atık kabulüne başlayarak düzenli depolamaya geçtiğini hatırlatarak, şu önemli noktalara dikkat çekti;
“Çavuşlu Katı Atık Çöp Tesisinin” yer seçiminden inşasına eksiklerinin giderilmediği, modern bir tesis halinde hizmet veremediği, yıllardır çevreye zarar verdiği, yörede artık katlanılmaz hale gelen bir kirliliğe sebep olduğu dile getirilmektedir. Çavuşlu Taşocağı Mevkiinde yer alan ‘Katı Atık Bertaraf Tesisi’ yöre halkının yıllardır devam eden şikâyet ve endişeleriyle faaliyetine devam etmektedir.”
Tığlı, Bakan Kurum’a bazı hatırlatmalarda bulunarak, “Bölge halkını dinlemek üzere yerel seçimler öncesi 2019 Mart ayı sonunda tesiste incelemelerde bulundunuz. Giresun sahilindeki eski çöp alanı ve Çavuşlu beldesindeki depolama sahasının olduğu alanda vatandaşların koku ve görüntü kirliliğinden şikayetleri olduğunu belirterek sorunun çözüme kavuşturulacağını belirttiniz. Çavuşlu katı atık alanının bertaraf edileceği, buradan kaynaklı olarak meydana gelen içme suyu kirliliği sorunun Keson Kuyularının açılmasıyla İller Bankası Genel Müdürlüğü aracılığıyla çözümleneceğini ifade ettiniz. Tüm bu hususların çözümüne ilişkin Bakanlığınızın ilgili Genel Müdürlüğe talimat verdiğini ifade etmiştiniz.”dedi.
CHP milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisine ilişkin şu önemli soruları sordu;
1. Giresun’da enerji üretimi de sağlanacak, atıkların kaynağında ayrıştırılacağı bir bertaraf tesisi hususunda bu açıklamalarınız ardından geçen süre zarfında hangi çalışmalar yapılmıştır?
2. Bakanlığınızın çalışmaya başladığını ifade ettiğiniz tarihten bu yana geçen bir buçuk yıllık süre zarfında yer temininden yeni bir bertaraf tesisi inşasına kadar neden hiçbir çalışma yürütülmemiştir?
3. Katı Atık Bertaraf tesisinin modern ve çağdaş standartlara uygun biçimde hizmet edecek hale getirilmesi için neler yapılması gerekmektedir? Bunun için ne kadar bütçe gerekmektedir? Açıklamanız üzerinden geçen süre zarfında tesisin rehabilitasyonuna ilişkin herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
4. Çavuşlu Beldesi Taşocağı Mevkiindeki alanın katı atık bertaraf tesisi olarak belirlenmesinin çevre bilimi, yer seçimi kriterleri, tesisin ve arazinin jeolojik özellikleri gibi hususlar açısından uygun olmadığı, çevre unsurları, coğrafi ve jeolojik yapı, yerleşim birimlerine mesafesi, yeraltı ve yüzey suları ile hava unsurları açısından uygun olmadığına yönelik bilirkişi raporu ve mahkeme kararına rağmen inşası ve faaliyet yürütmesi hakkında kusur ve ihmallere yönelik bir soruşturma yürütülmüş müdür?
5. Bölgede vahşi depolama yapıldığına yönelik olarak değerlendirmeler yapan, eleştirilerini Bakanlığınıza ileten partiniz mensubu siyasetçilerin görüşleri, zatıalinizin sorunun önemine ilişkin ifadeleri değerlidir. Fakat; modern standartlarda, günümüz teknolojisine uygun ölçeklerde doğaya ve çevreye zarar vermeyecek tesis inşa edildiği ifadeleriyle projenin geçmişten günümüze sorumluluğunu taşıyan mülki idare amirlerinden denetimini ve takibini yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlara kadar bütün ölçüm ve değerlerin normal sınırlarda olduğunu duyuran, takibini yapan kamu kurumları yöneticilerine kadar ilgili bakanlıkların talimatları doğrultusunda hareket ederek kararlar alınarak sürecin takibi neden yapılmamıştır? O halde Bakanlığınız bu süreçteki ihmallere ilişkin on yıldır seyirci mi kalmıştır?
6. Yerel Mahkemenin ÇED iptal kararına rağmen, Valilik tarafından alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla faaliyetlerine devam eden tesisle ilgili olarak hangi kurum, kuruluşlar ve kimler hakkında soruşturma yürütülmüştür? Bu sebeple meydana gelen kamu zararı ve telafisi mümkün müdür?
7. 2 bin 300 bin nüfuslu beldenin tüm su ihtiyacını karşılayan kaynağın kirletilmesine seyirci kalan kamu idarecileri hakkında halkın can ve mal güvenliğine yönelik ihmalleri dolayısıyla dava açılmış mıdır?
———————————-
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasanın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. Maddelerine göre yazılı olarak yanıtlandırmasını dilerim.
25.11.2020
Necati TIĞLI
Giresun Milletvekili
2009 yılında Giresun İl Özel İdaresi ve Çamoluk, Alucra, Şebinkarahisar ilçeleri dışında kalan ilçe belediyelerinin kurduğu Giresun İli Katı-Sıvı Atık ve İçme Suları Birliği tarafından 2012 yılında inşaatına başlanılan Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi 2015 Kasım ayında katı ve sıvı atık kabulüne başlayarak düzenli depolamaya geçmiştir.
“Çavuşlu Katı Atık Çöp Tesisinin” yer seçiminden inşasına eksiklerinin giderilmediği, modern bir tesis halinde hizmet veremediği, yıllardır çevreye zarar verdiği, yörede artıkkatlanılmaz hale gelen bir kirliliğe sebep olduğu dile getirilmektedir. Çavuşlu Taşocağı Mevkiinde yer alan ‘Katı Atık Bertaraf Tesisi’ yöre halkının yıllardır devam eden şikâyet ve endişeleriyle faaliyetine devam etmektedir.
Bölge halkını dinlemek üzere yerel seçimler öncesi 2019 Mart ayı sonunda tesiste incelemelerde bulundunuz. Giresun sahilindeki eski çöp alanı ve Çavuşlu beldesindeki depolama sahasının olduğu alanda vatandaşların koku ve görüntü kirliliğinden şikayetleri olduğunu belirterek sorunun çözüme kavuşturulacağını belirttiniz. Çavuşlu katı atık alanınınbertaraf edileceği, buradan kaynaklı olarak meydana geleniçme suyu kirliliği sorunun Keson Kuyularının açılmasıyla İller Bankası Genel Müdürlüğü aracılığıyla çözümleneceğini ifade ettiniz. Tüm bu hususların çözümüne ilişkinBakanlığınızın ilgili Genel Müdürlüğe talimat verdiğini ifade etmiştiniz.
Bu hususta:
1. Giresun’da enerji üretimi de sağlanacak, atıklarınkaynağında ayrıştırılacağı bir bertaraf tesisi hususunda bu açıklamalarınız ardından geçen süre zarfında hangi çalışmalar yapılmıştır?
2. Bakanlığınızın çalışmaya başladığını ifade ettiğiniz tarihten bu yana geçen bir buçuk yıllık süre zarfında yer temininden yeni bir bertaraf tesisi inşasına kadar neden hiçbir çalışma yürütülmemiştir?
3. Katı Atık Bertaraf tesisinin modern ve çağdaş standartlara uygun biçimde hizmet edecek hale getirilmesi için neler yapılması gerekmektedir? Bunun için ne kadar bütçe gerekmektedir? Açıklamanız üzerinden geçen süre zarfında tesisin rehabilitasyonunailişkin herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
4. Çavuşlu Beldesi Taşocağı Mevkiindeki alanın katı atık bertaraf tesisi olarak belirlenmesinin çevre bilimi, yer seçimi kriterleri, tesisin ve arazinin jeolojik özellikleri gibi hususlar açısından uygun olmadığı, çevre unsurları, coğrafi ve jeolojik yapı, yerleşim birimlerine mesafesi, yeraltı ve yüzey suları ile hava unsurları açısından uygun olmadığına yönelik bilirkişi raporu ve mahkeme kararına rağmen inşası ve faaliyet yürütmesi hakkında kusur ve ihmallere yönelik bir soruşturma yürütülmüş müdür?
5. Bölgede vahşi depolama yapıldığına yönelik olarak değerlendirmeler yapan, eleştirilerini Bakanlığınıza iletenpartiniz mensubu siyasetçilerin görüşleri, zatıalinizin sorunun önemine ilişkin ifadeleri değerlidir. Fakat; modern standartlarda, günümüz teknolojisine uygun ölçeklerde doğaya ve çevreye zarar vermeyecek tesis inşa edildiği ifadeleriyle projenin geçmişten günümüze sorumluluğunu taşıyan mülki idare amirlerindendenetimini ve takibini yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlara kadar bütün ölçüm ve değerlerin normal sınırlarda olduğunu duyuran, takibini yapan kamu kurumları yöneticilerine kadar ilgili bakanlıklarıntalimatları doğrultusunda hareket ederek kararlar alınarak sürecin takibi neden yapılmamıştır? O halde Bakanlığınız bu süreçteki ihmallere ilişkin on yıldır seyirci mi kalmıştır?
6. Yerel Mahkemenin ÇED iptal kararına rağmen, Valiliktarafından alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla faaliyetlerine devam eden tesisle ilgili olarak hangi kurum, kuruluşlar ve kimler hakkında soruşturma yürütülmüştür? Bu sebeple meydana gelen kamu zararı ve telafisi mümkün müdür?
7. 2 bin 300 bin nüfuslu beldenin tüm su ihtiyacını karşılayan kaynağın kirletilmesine seyirci kalan kamu idarecileri hakkında halkın can ve mal güvenliğine yönelik ihmalleri dolayısıyla dava açılmış mıdır?
HABER : GÖNÜL AYDIN
GİRESUN ORDU TESİLCİSİ