Eğer Cumhurbaşkanımız buna rağmen aday olur ve YSK bunu kabul ederse anayasaya aykırı bir karar vermiş olacak. O zaman ben de 30 yaşında Cumhurbaşkanı adayı olurum. YSK bunu da kabul etmek zorunda…
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş Flash TV’de Orhan Uğuroğlu’nun Serbest Bölge programına konuk oldu.
BTP lideri programda Cumhurbaşkanlığı seçimi, erken seçim ve ittifaklar üzerine dikkat çekici değerlendirmeler yaptı.
Hüseyin Baş, “Bir hukukçu olarak Sayın Erdoğan’ın zamanında yapılacak bir seçimde 3. kez Cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı konusundaki görüşünüz nedir?” sorusuna anayasanın 101. maddesi ile cevap verdi.
Bu maddede, “Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.” dendiğini belirten BTP lideri şu değerlendirmeyi yaptı; “Burada ‘yükseköğrenim yapmış’ diyor hadi bunu es geçtik ama madde açık, ‘en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebilir’ diyor. Bu madde 2007’de anayasaya girdi. Dolayısıyla bugün bizim ne söylediğimizin çok bir önemi yok. Anayasa buradaki hükmünü koymuş.”
“YSK Erdoğan’a ‘evet’ derse bana da ‘evet’ demek zorunda”
Anayasa gereği Erdoğan’ın 3. kez aday olamayacağını ifade eden BTP lideri buna rağmen Erdoğan aday olursa kendisinin 40 yaş şartına rağmen aday olacağını söyledi.
Hüseyin Baş, “Eğer Cumhurbaşkanımız anayasa hükümlerince 3. kez aday olabiliyorsa ki bu madde buna engel, YSK bunu kabul ederse, anayasaya aykırı bir karar vermiş olacak. O zaman ben de, 30 yaşında Cumhurbaşkanı adayıyım. YSK bunu da kabul etmek zorunda, aksi halde beni reddediyorsa Cumhurbaşkanımızı da reddetmek zorunda. Sayın Erdoğan’ın bir sefer daha adaylığı benim konum değil, bu siyasetin konusu da değil, bu anayasa…!”
“Anayasal değil anayasalı rejim!”
Programda , “Türkiye’de bir anayasa var, ben buna anayasalı rejim diyorum.” diyen Baş şöyle devam etti; “Başta bir anayasa var, ama uygulanıyor, uygulanmıyor bunun denetimleri var, anayasanın engel olduğu şeyler var… Bunlar hiç umurumuzda değil. Ne var, anayasalı bir rejim var. Ülkenin acilen anayasal rejime dönmesi lazım. Bir anayasamız var ama hiç kimsenin umurunda değil. Böyle olmaz ki… Demokrasinin, Cumhuriyetin sırtını dayadığı unsur kanunlardır, hukuktur ve kurumlardır. Dolayısıyla siz ülkede kanunları, anayasayı, hukuku ve kurumları… Yargıtay’ı, Danıştay’ı, YÖK’ü, YSK’sı, TSK’sı vs. aklınıza hangi kurum geliyorsa… Bunların öyle içleri boşaltıldı, öyle işlevsiz hale getirildi ve siyasetin emrine amade edildi ki… Dolayısıyla anayasayı sağlam tutacak, koruyacak bir anayasal rejim ayakta tutamıyorsunuz. Ülkedeki problem bu.”
“Demokrasinin güvencesi yöneten değil, yönetilendir”
Erdoğan’ın anayasa hükmüne rağmen, 3. defa adaylık başvurusunda bulunması durumunda ‘Sayın Cumhurbaşkanım bugün itibarıyla artık böyle bir yetkiniz yok, yasalardan böyle bir güç almıyorsunuz’ şeklinde kim konuşabilir diyen Baş, “Vatandaşın şunu anlaması lazım, demokrasinin güvencesi yönetenler değildir, yönetilenlerdir. Yönetilen kişi olayların farkında olduğunda, yöneten kişinin zafiyetlerinin hiçbir önemi olmaz, çünkü O’na yaptırımlarını uygulayabilir, sen dur bakalım diyebilir. Diyelim ki seçime girdi, yapacak bir şey yok, vatandaşımız o zaman oylarıyla sandığa gömecek. Bu vatandaşımızın asli görevidir. Ben bunu birisi veya bir siyasi parti için söylemiyorum, bunu ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti için söylüyorum.” dedi.
“Erdoğan ve Bahçeli erken seçim istiyor”
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, ‘Erken seçim istiyor musunuz, partiniz hazır mı?’ sorusuna ise şu cevabı verdi; “Bu noktada her şeye hazırım ben. Hiçbir problem yok ama eğer bu ülkede erken seçim olacak ise bu Cumhurbaşkanının veya Cumhur İttifakı’nın talebi ile olması gerekiyor. Yani onlar yönetemediklerini itiraf etsinler ve sandığı önümüze getirsinler. Burada önemli olan husus bu. Ben hem Bahçeli’nin hem de Erdoğan’ın erken seçim istediği kanaatindeyim. Dolayısıyla bu isteklerini kendileri dile getirsinler. Muhalefetin isteğiyle sandık önümüze gelmesin, hükümet istesin ve istedikleri için de bunu yapacaklar zaten.”
BTP ittifakların neresinde?
İttifak çalışmaları da programda gündeme geldi.
Hüseyin Baş, “BTP İttifakların neresinde olacak?” sorusuna şu cevabı verdi;
“Herhangi bir ittifaka, herhangi bir mesafede değilim. Görüşmelerimiz, sohbetlerimiz oluyor ama resmi anlamda bir temas bugüne kadar gerçekleştirmedik. O yüzden bunu zamana bırakıyoruz. Herhangi bir teklif gelecek olursa herhangi bir yerden, bunu da parti içindeki kurmay kadroların, partinin yetkili organlarının tartışmalarıyla birlikte sonuçlandıracağız.”
BTP’nin çizgisi nedir?
Programda BTP liderine sorulan sorulardan biri de “Partinizin çizgisi nedir?” sorusu oldu. Hüseyin Baş bu soruya, “Bağımsız Türkiye Partisi sağcı bir parti değil, solcu bir parti değil, fundamentalist bir parti değil, dinci bir parti değil. BTP, bütün görüşlerden farklı bir bakış açısına sahip, hepsini kucaklayan ama hiçbiri olmayan bir parti. Türkiye’nin kardeşçe yaşayabileceğine inanan bir siyasi parti. İkimizin farklı görüşleri olsa da aynı masada huzur içinde oturmamızı sağlayacak parti. BTP’nin kırmızı çizgisi vardır. Bu, birincisi Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığıdır isminde olduğu gibi… İkincisi de kurucu değerler ve Atatürk’e bağlılığıdır. Bunları kabullenen bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bağımsız Türkiye Partisi için bir sığınaktır ve bütün Türkiye vatandaşları da BTP’ye sığınabilir. Ben muhafazakâr kesimi temsil ediyorum, hayır, ben sol kesimi temsil ediyorum, hayır… Ben hepsini temsil ediyorum. Hepsinin hakları olduğuna ve bu hakları savunabileceğime de inanıyorum.” şeklinde cevap verdi.