Kalandar geleneği olarak bilinen akşam evlere çanta atmak için yollara düşen çocuklar Başkan Osman Nuri Ekim’in ışığını açık görünce Belediyeye girerek başkanlık makamına kalandar çantalarını attılar. Çocukların bu güzel sürprizi karşısında oldukça mutlu olan Başkan Osman Nuri Ekim çantalara meyve ve fındık koyarak çocukları uğurladı.
Konu ile ilgili mutluluğunu dile getiren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim “ Ocak ayının 13’ünü 14. gecesine bağlayan gün kutlanan kalandar bölgemizde devam eden geleneklerden biridir. Çocukluğumuzdan bu yana gelenek haline gelen kalandar akşamında mahallelerimizde kapı kapı dolaşarak evlere çanta atma geleneğini bugün çocuklar bana yaşattılar. Ocak ayının girmesiyle kalandarın yaklaştığını bilmek bizlere apayrı bir heyecan katardı. Biz de küçükken mahallemizde arkadaşlarımla bu geleneği uygulardık. Çok heyecanlı neşeli geçerdi. Şimdi görüyorum ki bu geleneği çocuklar ve gençler sürdürüyor. Kalandara çıkan çocuklar belediyede odamdaki ışığı açık görünce görevli arkadaşlardan müsaade isteyip odama çanta atmak istediler. Çocuklar izin aldıktan sonra bana güzel bir sürpriz yaptılar. Çantalarına meyve ve fındık koyarak çocukları uğurladım. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın geleneklerimize ve değerlerimize sahip çıkmalarını görmek beni ayrıca mutlu etti” dedi.
GEÇMİŞTEN BUGÜNE KALANDAR GELENEĞİ
Kalandar, Karadeniz Bölgesi’ne ait olan bir geleneğin ismidir. Bu gelenek ocak ayının 13’ünü 14. gecesine bağlayan gün kutlanmaktadır. Bu geleneğe göre kalandarın ilk gününde kimsenin evine gidilmez ve eve ilk gelen kişinin de uğurlu kimse olduğu düşünülmektedir. Eve ilk gelen kişinin temiz giyimli ve zengin biri olması istenmektedir. Kalandar geleneğine göre, bir annenin ilk çocuğu ile başka bir annenin en son çocuğunun da içlerinde olduğu 7 kişi ev ev gezerek su, tuz ve un toplamaktadır. Evler gezilirken annelerden birinin ilk çocuğu ile başka bir annenin son çocuğu hiç konuşmaz bu önemli bir kurallardır. Eğer çocuklar konuşacak olursa evleri baştan gezmeye başlamaları gerekmektedir. Çocukların topladıkları malzemeler ile belli bir yerde bir hamur yoğrulur. Hamur ateş yakılarak pişirilir ve bu pişen hamura kolos ya da golot denilmektedir.
KALANDAR MANİLERİ
Kalandar soğuğunda
Ne olursa alırız
Ya bakın kaldık dara
İste gelduk kapiniza
Açın siz kapıları
Selam verduk yapinıza
Biz geldik kalandara
Selamumi almasanız
Daha gelmem kapiniza.