Bu şehri daha da güzelleştirmek için çalıştık. 2023 yılında yani Cumhuriyetimizin 100. yılında da bu güzel topraklara birlikte hizmet edeceğiz, birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Başkan Genç, muhtarlarla 29. İstişare Toplantısı’nda buluştu
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, muhtarlarla 29. İstişare Toplantısı’nda bir araya geldi.
Toplantıya Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Ortahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Adil Alemdağ ile çok sayıda muhtar katıldı.
Başkan Genç, muhtarlarla bugüne kadar yapılan proje ve hizmetler ile bundan sonra yapılacak projelerle ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Toplantıda ilk olarak konuşan Ortahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Adil Alemdağ, Başkan Genç’e istişare toplantılarından dolayı teşekkür etti. Alemdağ, muhtarların mahalleleriyle ilgili sorun ve taleplerini Ortahisar Belediyesi’ne ilettiğini bunların çözülmesi için 2023 yılında hep birlikte mücadele edeceklerini dile getirdi.
“MUHTARLAR YASASI DEĞİŞECEK”
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk, yeni muhtarlar yasasının hazırlıklarının tamamlandığını ve yakın bir zamanda TBMM’de görüşüleceğini belirterek şöyle konuştu: “Her yıl istişare toplantısı yapıyoruz. Başkanımıza hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ederim. Ben Trabzon’dan ziyade Ankara’da muhtarlara yönelik çalışmalarımızdan bahsetmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza muhtarlarla ilgili taleplerimizi ileterek bunların kanunlaştırılmasını istedik. Yeni muhtarlar yasası hazırlanıyor. Yapılan çalışmanın içeriğinde yeni adaylık usulü olacak, muhtelif oy pusuluşa olacak. 2014 yılında kaldırılan muhtarlar sandığı geri gelecek. Yıllık iznini kullanan muhtarın yerine bakan aza onun ücretini
alacak. Belediye meclislerinde muhtarlar görev alacak. Belediye meclislerde muhtarların kendi mahalleleriyle ilgili konularda oy ve söz hakkı olacak. Bayan muhtarlarımıza doğum izninin verilmesi sağlanacak. 7 Bölgeden muhtarlarımızın isteklerini ilettik. Bu yasa çalışması yeni yılda yürürlüğe girecek.”
“TRABZONLULARI BAŞKÖŞEDE OTURTUYORLAR”
Aktürk, Trabzon’un değerlerine sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Bunun altını çiziyorum. Bu şehirden giden kim varsa, dışarıda değeri biliniyor ve dışarıda mücadelesi ediliyor. Bana başkanlığı kimse bahşetmedi, belli bir çalışmadan sonra buraya geldim. Dışarıda Trabzonlu dediğiniz zaman başköşede oturtuyorlar arkadaşlar. Ama bu şehirde kıyım kıyım doğranıyoruz. Bulunduğumuz makamlar gelip geçici. Bize kimse makam bahşetmedi. İnsanlar bir söz söylerken önce geçmişine bakacak. Evet, üç aydır, bir yıldır Trabzon’da kıyım kıyım kıyılıyorum. Hiçbir zaman yüzümü kızartacak bir şey yapmadım. Trabzon Ankara’da müthiş bir şekilde izleniyor. Evet, bir bayrak Trabzon’a getirdim ama bu bayrağın benden sonra nasıl devam edeceğine bakılmalı. Değerler var ki, sahip çıkmak lazım. Ayın 19’unda Ankara’da düzenlediğimiz muhtarlar gününde çok eleştiri aldım. Burada 25 bin muhtarı topladık ve orada bir konuşma yaptık. Ama bu konuşmadan haz duyulması gerekiyordu ve endişelenilmemesi gerekiyordu. Bekir Aktürk’te hırsızlık, yolsuzluk asla olmaz. Yarın utanacakları lafları söylemesinler. Biz söylenenleri not alıyoruz. Yarın bunları önlerine çıkaracağız.”
“HİZMET ETMENİN GAYRETİ İÇİNDEYİZ”
Ortahisar muhtarlarıyla birlikte bugüne kadar çok güzel hizmetlere imza attıklarını kaydeden Başkan Genç, “Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Burada 29. toplantımızı yapıyoruz. Övünülecek bir husus varsa, o da sizlerin de bizlerin de bir şeyler yapmanın, hizmet etmenin gayreti içinde olmasıdır. Sizleri hakiki, gerçek anlamda Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bir mesai arkadaşı olarak kabul ediyorum. Bu toplantılarımızda bir koordinasyon, iletişim sağlama derdindeyiz. Birlikte güzel işlere, güzel hizmetlere imza attık. Bu şehri daha da güzelleştirmek için çalıştık. 2023 yılında yani Cumhuriyetimizin 100. yılında da bu güzel topraklara birlikte hizmet edeceğiz, birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
“SU ABONELİĞİNİ UHDEMİZE ALIYORUZ”
Başkan Genç, muhtarların elektrik, telefon, internet faturalarından sonra su abonelikleriyle ilgili giderlerini belediye uhdesine aldıklarını belirterek konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Mesai arkadaşımız olarak gördüğümüz muhtarlarımız için 19 yeni muhtarlık binası yaptık, 20 binayı tadil ettik. Muhtarlara yönelik hizmetlerimize bir yenisini daha eklemek istiyoruz. Muhtarlarımızın elektrik, telefon, internet gibi giderlerini belediyemiz uhdesinde almıştık. Şimdi de su aboneliği konusunda bir sıkıntı söz konusu. Muhtarlarımızın su aboneliklerinin tamamını belediyemiz uhdesine alıyoruz.”
“KIRSALDAKİ YAŞAMI DESTEKLEMEK İÇİN MUAFİYET TANIDIK”
Ortahisar’da 36 mahalleyi ve belde belediyesinden dönüşen 7 mahalleyi kırsal mahalle statüsüne alarak ruhsat harcı, emlak vergisi ve su tarifesiyle ilgili muafiyet tanıdıklarını dile
getiren Başkan Genç, “Kırsal mahalle koşununda netleşmeyen hususlar var. Bununla ilgili aldığımız meclis kararını paylaşmak istiyorum. Merkez mahallelerimiz önceden 42 taneydi. Büyükşehir olduktan sonra bunlara eklenenler oldu. Eklenen mahallelerimiz Büyükşehir Yasası’ndan önce köy statüsündeydi. Sonra mahalle oldular. Beşirli ile Karlık mahallesinin yasal yükümlülükleri eşitlenmiş oldu. Devletimiz bir yasayla beraber bunların yükümlülüklerini aynı da yürürlüğe koymadı. Yeni çıkan yasa gereği bitişen mahallelerimize tanınan muafiyetlerin aynısına kırsal mahalle statüsü verilmesiyle ilgili belediye meclislerine yetki verildi. Buradaki muafiyet su, ruhsat ve emlak giderlerini kapsıyor. İlçemizdeki 36 mahallemizin tamamına meclisimiz bunu tanıdı. Bundan dolayı belediyemizin maddi kaybı sadece emlakta 3,5 trilyondur. Emlak ve ruhsat harçları hariç. Biz kırsaldaki yaşamı desteklemek için bu kararı aldık. Bitişen 36 mahallemizin tamamı eski statülerinde devam edecek. Dönüşen 7 beldemizde ise Çağlayan ve Akoluk mahallelerimizin merkezi kısımlarını kentsel olarak bıraktık. Geri kalanlarında aynı uygulamaya gittik. Biz beldelerde de aynı muafiyeti uyguladık. İmar planı olan ve yapılaşmış olan alanları sabit tuttuk. Plan dışındaki alanlarda ise yeni yapılaşma uygulaması oluşturduk. Bu süreci bu şekilde yöneterek o standardı kurmaya çalıştık. İnşallah, aralık ayında Büyükşehir Meclisinden geçerek tamamlanmış olacak.” ifadelerine yer verdi.
“ALTYAPIDA ÖNEMLİ MESAFE KAT ETTİK”
Ortahisar’da yürütülen altyapı çalışmalarında Ortahisar Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi’nin iyi bir koordinasyon kurduğunu ifade ede Başkan Genç, “Ortahisar’ımızda 565 km uzunluğundaki içme suyu, drenaj vb. çalışmaların sizleri yorduğunun bilincindeyiz. Bu işe başlarken birden fazla parametrenin bilinciyle başladık. Hiçbir belediye başkanı altyapıya yatırım yapmak istemez. Ama temiz içme suyu kullanılması için mücadele ettik. Yarın bu sokaklarda yürüyeceğiz. O nedenle zor bir iştir. Temiz içme suyunun sağlanması farzı ayın derecesinde olan bir iştir. Bütün sıkıntılara rağmen önemli mesafe kat ettik. TİSKİ’nin çalışma yaptığı 522 sokağımızın 362 adedini tamamladık ve hizmete aldık. Geriye kalanlarda da kışın da çalışmaya devam etmek suretiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Büyükşehir ile iyi bir koordinasyonumuz var. Doğalgaz sıkıntılarımız var. Bunları da halledeceğiz. Bu işler kolay olmuyor arkadaşlar. Derler ya para ile yapılacak iş değil, gerçekten değil. Ama günün sonunda dediğiniz bir şey var. Allah nasip ederse hizmet yaparsınız. Bunun mutluluk tarafı burada. Asıl olan yarın bizlerin de sizlerin de vazifeyi bıraktıktan sonra Trabzon’un sokaklarında, Uzun Sokak’ta alnı açık, başı dik yürüyebilmektir. İnşallah bu neviden güzel işler yaparız ve ardımızda bir hoş seda bırakırız. Yeni yılda da güzel işler yapmak dileğiyle hepinizi Allah’a emanet ediyorum.” diye konuştu.
“MEMNUNİYET VARSA BAŞARILISINIZ”
Konuşmasında kışın ortaya çıkan yangınlar konusunda muhtarların daha dikkatli olması gerektiğini ve anons sisteminden konuyla ilgili uyarıların yapılması gerektiğini ifade eden Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale ise, “Kamu yatırımları öyle kolay kolay sonu gelen yatırımlar değil. Aynı hayat gibidir, canlıdır. Biz hayatımıza devam ederken hasta oluyoruz, başka şeyler oluyor işlerimiz yavaşlıyor. Kamu yatırımları da öyle, bazen yavaşlıyor, duruyor. Yaptığınız kamu hizmetinden ne kadar kişiyi memnun ediyorsanız, asıl başarı odur. Özellikle
büyükşehirlerdeki altyapı yatırımlarımızda hayatı durdurmadan altyapıyı değiştirmeye çalıştırıyorsunuz. Trabzon tarihi bir şehir. Binlerce yıl öncesine dayanıyor. Dolayısıyla şehrin düzeni o dönemden geliyor. Bizim sokaklarımız dar. Hizmet yaparken mecburen bu sokakları kapatıyorsunuz. En azından vatandaşımızın kaliteli kamu hizmeti alması için bunlar yapılması gereken işler.” dedi.
Muhtarlar toplantının son bölümünde mahalleleriyle ilgili kanalizasyon, altyapı çalışmaları, imar, doğalgaz, yol vb. sorunları sözlü olarak bir kez daha ifade etti.