Okul Müdürü İbrahim Şahin ve öğretmenler tarafından karşılanan Genç, öğrencilerle etkileşimli bir söyleşi gerçekleştirerek, öğrenciler tarafından kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.
“ŞEHRİN GÜZELLİKLERİNİ ÖNE ÇIKARAN PROJELER”
Başkan Genç, konuşmasının başında öğrencilere kariyerlerinin yanında topluma hizmete dönük konularda da girişimde bulunmaları tavsiyesinde bulunarak, “Sizlerin bir taraftan eğitim alırken, diğer taraftan sanatla, kültürle ve diğer alanlarla ilgilenmeniz bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Şu anda bireysel hayatınızı kazanmak ve eğitim almak için mücadele ediyorsunuz. Trabzon’un en iyi, en köklü okulunda eğitim alıyorsunuz. Çok şanslısınız. Eğitiminizi inşallah lisansla tamamlayacak ve kendi hayat yolculuğunuza başlayacaksınız. Bir yandan eğitiminizi tamamlarken diğer yandan da toplumla ilgili vazifenizi yapacaksınız. Siyasete gireceksiniz. Siyaset toplum nazarında iyi bir noktada değil. Hâlâ toplum nazarında bana siyaset yapma diyoruz. Siyasetin sanki yalanlarla yapıldığı gibi bir algı var. Oysaki siyaset şehrin ve ülkenin yönetimiyle ilgili konuların tezahür ettiği bir alan. Toplumu dönük adımlarınızı, sorumluluklarınızı illa siyaset yoluyla değil, bir sivil toplum örgütüyle de yerine getirebilirsiniz. Biz siyaset yoluyla toplumumuza hizmet etmeye çalışıyoruz. Trabzonumuz köklü bir şehir. Birçok medeniyetlere beşiklik yapmış bir şehir. Yukarıhisar’da kazı çalışmaları başlattık. Orada Roma dönemine ait eserler var. Bu şehrin güzelliklerini öne çıkaracak adımlar atmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.” dedi.
“Z KUŞAĞI TABİRİNİ KABUL ETMİYORUM”
Gençlerin ‘z’ kuşağı şeklinde kategorize edilmesine karşı olduğunu belirten Başkan Genç, bu tabirin yerine medeniyet kuşağı tabirini kullanmayı tercih ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Şehrin sorunlarıyla ilgili olmanız, duyarlı olmanız çok önemli. Güncel olarak sizlere ‘z’ kuşağı diye hitap edilmesinden kategorize edilmesinden hoşnut değilim. Ben sizlerin eğitim alarak kendinizi geliştireceğinizi düşünüyorum. Bilgi ve teknolojinin getirdiği yeniliklerle kendinizi yetiştireceğinize inanıyorum. O nedenle ben ‘z’ kuşağı diye kategorize etmiyorum. Sizlerin teknolojik imkânların gelişmesi nedeniyle bizim nesilden daha büyük bir avantaj sahibi olduğunu düşünüyorum. Sizleri medeniyet kuşağı olarak adlandırıyorum. Çünkü sizler medeniyetimizin değerlerini bütün dünyada hakim kılmaya gayret edeceksiniz. ‘Z’ kuşağı kuşak farklılıklarını daha da derinleştiren bir tabir. Teknolojik imkânlardan istifade etmeniz sizleri çok daha güzel yerlere getirecektir.”
ÖĞRENCİLERİN SORULARINI CEVAPLANDIRDI
Ali Yekta isimli 10E sınıfı öğrencisinin, ‘Sahilde yaptığınız dolgu çalışmalarını ne zaman tamamlamayı düşünüyorsunuz? sorusunu Başkan Genç şöyle cevapladı: “Şehrimiz doğal ve tabii güzellikleriyle birlikte son yıllarda ciddi bir turist çekiyor. Şehrimizde yaşayan bütün vatandaşlarımızın istifade edebilmesi için sahilden Akyazı’ya doğru 1 km’lik alanda sahil dolduruluyor. Faroz’dan Ganita’ya kadar olan sahil bandında ise gençlere ve bütün vatandaşlarımıza yönelik peyzaj düzenlemesiyle birlikte çok güzel bir projeyi şehrimize kazandırmak istiyoruz. Deniz şehriyiz ama denizle az buluşuyoruz. Denizle daha çok vatandaşlarımızı buluşturmak için bu alanı Büyükşehir Belediyemiz yeniden düzenliyor.”
“DENİZ ULAŞIMI VERİMLİ BULUNMADI”
Erdem isimli öğrencinin deniz ulaşımının sağlanmasıyla ilgili sorusuna Genç, şu ifadelerle cevap verdi: “Bu değişik yıllarda şehrin gündemine geldi. Tartışıldı, konuşuldu. Turistik yönünü bir tarafa bırakırsak sadece taşımacılığa dönük olarak ticari olmadığı görüşü çıktı. Fizibiliteye uygun görülmedi. Ama turistik deniz turlarının amaçlı olmasından yanayım. Özel işletmelerde bu şekilde bir tane var. Sayıları daha ta artsa çok iyi olur.”
“HAFİF RAYLI SİSTEM YAPILMALI”
Yakup Ali Cebeci isimli öğrencinin şehre metro yapılmasıyla ilgili sorusuyla ilgili Genç, şunları aktardı: “Metro şehir ulaşımında önemli bir vasıta. Yalnız yapımı çok ciddi bir yük teşkil ediyor. Asım Aykan döneminde yabancı firmaya çalışma yaptırıldı. O da fizibiliteye uygun bulunmadı. Meydan bölgesindeki sirkilasyonun eksik çıkması nedeniyle olmadı. Bir önceki başkanımız Gümrükçüoğlu döneminde Akyazı ve üniversite arasında yapılması gündeme geldi. Bu proje şu anda Ulaştırma Bakanlığı’nda… Şimdi ise eski düşünceye döndük. Metrodan ziyade hafif raylı sisteme döndük. İstanbul’da Sultan Ahmet ile Eminönü arasındaki tramvay hattı gibi. Meydan
ile Yeni Mahalle ve Pazarkapı arasında böyle bir raylı sistem düşüncemiz var. Zaten Maraş Caddemizi de trafiğe kapatıyoruz. Çünkü Maraş Caddemiz de Kunduracılar ve Uzun Sokak gibi prestij caddelerimizden bir tanesi. Çok yoğun dolmuş ve araç trafiği var. Büyükşehir Belediyemiz burayı trafiğe kapatarak, bisiklet yolu, engelli yolu, yaya yolu, yeşil alan ve oturma banklarıyla birlikte çok güzel bir hale getiriyor.”
“OKULUN SERA PROJESİNE DESTEK VERECEK”
Öğrencilerin, şehirle ilgili sorular sorması üzerine Genç, “Şehir konusundaki hassasiyetlerinizden son derece memnun oluyorum.” diyerek Talha isimli öğrencinin, okulda yenilenebilir enerjiyle faaliyete sokulması düşünülen sera projesini hayata geçirmek için finansal destek istemesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bu çok güzel bir konu. Seni ve arkadaşlarını tebrik ediyorum. Tabi ki okullarımızdan doktor, avukat mühendis yetişecek. Ama üzerinde de çalıştığınız tarım konusu da çok önemli. Pandemide gıda tedariki ilk aklımıza gelen konuydu. O nedenle tarım çok önemli. Tarım üretimi ve gıda tedarikiyle dünyada kendi kendine yetebilen nadir ülkelerden biriyiz. Sizinle projelerinizle ilgili görüşmek istiyorum. Sera olduğu için projeniz içinde. Engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak ‘En Mutlu Köy’ projemizin içinde de bunu değerlendirebiliriz. Engelli bireyleri toprakla buluşturmak için 6 tane sera, kümes hayvanlarının olacağı bölüm, iki atölye, kafe ve aplikasyon merkezinin olacağı toplamda 10 Milyon TL maliyetli projemiz onaylandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank 8 milyon TL kaynak verdi. 2 Milyon TL’sini de belediyemiz karşılayacak. Önümüzdeki ay ihaleye çıkıyoruz. Şehrimizdeki tarımsal üretimi artırmak için Ticaret Borsamız, Üniversitemiz, İl Tarım Müdürlüğümüz, Ticaret Odamızla birlikte fındıkta verimi artırma projesini hayata geçirdik. Projemizle birlikte bir dönüm fındık bahçesinden 250 kilo fındık almayı hedefliyoruz. Fındık ihracatından ülkemiz yılda 2 milyar dolar gelir elde ediyor. Eğer rekolteyi artırırsak gelirimiz de iki kat artmış olacak. Bundan dolayı sizlere seranızla ilgili sponsorluk yapmak isterim.”
TRABZON HAVA LİMANI PİSTİ UZATILMALI
Bengi isimli öğrencinin Trabzon Havalimanındaki tahribatlar ve yenilenmesiyle ilgili sorusunu cevaplandıran Genç, konuyla ilgili şunları aktardı: “Trabzon Havalimanı önemli havayollarından bir tanesine sahip. Hava limanımız yurtiçi ve yurtdışı dışından çok yoğun talep görüyor. Bu konu çok defa gündeme geldi. Ulaştırma Bakanlığı bu konuda çalışıyor. Ulaştırma Bakanımız da Trabzonlu. Dolasıyla bu konuda oldukça avantajlı durumdayız. Bunu hizmet olarak şehrimize yansıtmayı düşünüyoruz. Ya mevcut pist uzatılacak ya da kuzeyde yeni bir pist yapılacak. Biz mevcut pistin uzatılmasından yanayız. Bir zamanlar eleştiri konusu olan ORGİ Havalimanı (Ordu-Giresun) yapıldıktan sonra Trabzon’un kapasitesi azalmak yerine yüzde 20 artmış.”
VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Murat Salih isimli öğrencinin veterinerlik okumak isteği, bölümle ilgili iş olanakları ve veterinerlik işleri müdürlüğünün neler yaptığıyla ilgili sorusunu cevaplandıran Başkan Genç, “Bu dünyada sadece biz insanlar yaşamıyor. Belediyemiz kurulduğunda bir tane veterinerimiz vardı. Şehrimizde çok sayıda şehrimizde sokak havyanı vardı. Kazalarda yararlanmalar oluyordu. Diğer yandan çok fazla ürüyorlardı. O nedenle Küçük Dostlar Kliniğini kurduk. Şu anda üç tane veterinerimiz var. Ciddi manada kısırlaştırma yapıldı. Kazalara karşı da sokak hayvanlarını tedavi ediyoruz. Diğer yandan veteriner hekimler özel kliniklerde de hizmet yapıyor. İş imkânı var. Dolayısıyla sizleri bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Belediye olarak 38 okulumuzda da köpek sahiplendirmesi projesi yapmıştık. Bu televizyonlara da çıktı. Özellikle kedileri çok seviyorum.” diye konuştu.
“ALTYAPI ÇALIŞMASI YAPILMALIYDI”
Furkan isimli öğrencinin Pelitli’deki altyapı çalışmalarının ne zaman sona ereceğiyle ilgili sorusunu cevaplandıran Genç, “Şehrimizde altyapı çalışmaları en son altyapı çalışması Orhan Karakullukçu döneminde 1984 yılında yapıldı. Şu anda 560 km su hattı yenileniyor. Galyan Barajı’ndan temiz içme suyu geliyor ama biz onu temiz şekilde içemiyoruz. Çünkü borular çok eski. Bu nedenle mutlak suretle altyapı çalışması yapmaya karar verdik. Belediye başkanları altyapı çalışmasını pek sevmez. Bir belediyenin en temel iki hizmeti olması lazım. Biri en temiz içme suyunu temin etmek, diğeri ise en temiz havayı insanlara sağlamaktır. Şu anda ikisinde de çalışmalar yapıldı. Doğalgaz yaygınlaştı. İçme suyu için de altyapı çalışması yapılıyor. Bu zor bir iş ama Meydan tarafı bitti. 1 ve 2 Nolu Beşirli yapıldı. Pelitli, Kanuni ve Konaklarda çalışmalar yoğun şekilde sürüyor. Bunlar bittiğinde çok sağlıklı bir altyapıya, güzel bir altyapıya kavuşacağız.” dedi.
“ŞEHRİMİZİ KÜTÜPHANELERLE DONATMALIYIZ”
Talha isimli bir öğrencinin kütüphanelerin içerikleri ve hizmet saatleriyle ilgiyi soruyu cevaplandıran Başkan Genç, şöyle konuştu: “Bilgiye sahip olan güce de sahip oluyor. Emperyalist güçlerin ülkemiz üzerindeki emellerini biliyoruz. Onlar güçlerini bilgi ve bilim sayesinde elde ettiler. Bilgi de kitap okumakla, araştırma ve inceleme yapmakla olur. Kütüphanelerimizin sayısını artırmamız lazım. Bilgi ve kitaba ulaşmanız için ne gerekiyorsa yapacağız. Şu anda çocuk kütüphanesi ve gençlik kütüphanesi projeleri var. Bizim ve Büyükşehir belediyemizin. Bunları hayata geçireceğiz. Şehrimizi kütüphanelerle donatmalıyız.”
Başkan Genç, öğrencilere dünya ve Türk edebiyatından klasik diye tabir edilen kitapları ve yazarları okumaları gerektiği tavsiyesinde bulundu. Genç, öğrencileri belediyenin Tarih Müzesi’ni gezmeye davet etti. Etkinlikte öğrencilere, Atatürk’ün Trabzon Nutku’nun yer aldığı broşür dağıtıldı