ASKON İHRACAT ÜSLERİ KURUYOR
ASKON Trabzon Şubesi tarafından Uzungöl’de ‘İŞ DÜNYASININ DAVOS’U UZUNGÖL-Trabzon’ Çalıştayı düzenlendi.
ASKON Trabzon Şubesi tarafından Uzungöl’de çalıştay düzenlendi. Uzungöl Royal Otel’de hafta sonu 2 gün 2 oturumda gerçekleşen ‘İŞ DÜNYASININ DAVOS’U UZUNGÖL-Trabzon’ çalıştayında üniversiteden Prf.Dr. Ersan Bocutoğlu, KTÜ Öğretim görevlisi Sayın Ahmet Aktoğan Kişisel Gelişim Uzmanı Sayın Haluk Öztekin TÜKOSİAD Genel Başkanı Nurettin Arslantürk akademisyenler ile Trabzon un önde gelen iş adamlarından Halis Güneş, Mehmet Çelik, Hasan Küçükaslan SMM Hüseyin Aygün ve diğer iş adamları ile ekonomi ile alakalı istişareler yapıldı. Ekonomi, turizm, KOBİ-girişimci ilişkileri, Teknokent ilişkileri ve iş dünyasının beklentilerinin istişaresinin yapıldığı çalıştayda sanayi ve ticaretle ilgili değerlendirmeler yapıldı.
Çalıştayın ev sahipliğini yapan ASKON Trabzon Şube Başkanı İbrahim Beşir, “Ticarette cesur ve kararlı olmalıyız. Ticarette bazı aşamalardan geçmek gerekiyor. Beynimizi çok iyi kullanıp, cesur olacağız. Cesur kararlar almak gerekiyor. Almış olduğumuz kararları yolda değiştirmemeliyiz. Ticaretimizde samimi ve Ahlaklı olmalıyız. Helal Kazanç için gayret göstermeliyiz. ASKON olarak İhracat üsleri kuruyoruz. Bu konuda bizlere en büyük yardımı Sayın Ticaret Bakanlığı yapacak. Bu konuda Sayın Ticaret Bakan yardımcımız Rıza Tuna Turagay beyin bizlere sözü vardır.(Kayseri Kültepe Zirvesinde) Devlet sanayicinin, işadamlarının önünü açmak için gerekli gayretleri göstermektedir. İşte Uzungöl Trabzon için bir değer Türkiye için bir değerdir. Biz bu değerin başkalarının da farkında olması için bugün buradayız. Trabzon Turizmden en çok nemalanan iller arasında geliyor.
Daha da ileri gitmek için gayret etmeliyiz. Devlet teşviklerini iyi takip etmeli ve kendimiz için yararlı bir hale gelmesine gayret göstermeliyiz. Trabzon için olmasa olmazlardan biri olan Yatırım adasına, Güney çevre yolu, Erzincan Trabzon tren yolu en kısa zamanda planlamaya alınmalıdır. Değerli kardeşlerim. Bir şehrin markası; orada yaşayan insanlardandır. Trabzon’u Trabzon yapacak olan yine bizleriz. Cumhurbaşkanı’mızın gayretlerine bizlerde ekleme yapmamız lazım. Artık eski devlet yönetme anlayışları eskide kaldı. Şimdi STK’larda işin içine girmiş oldu. Bizler işadamları olarak. Hep kendimize biriktirmeye değil, kendimizi paylaşılmada açmamız lazım.
Türkiye’nin gücünü hissedip onu ona göre kullanmalıyız. Önümüz açık Allah’ın izni ile artık Türk sanayicisi, Kobi-si ile müteşebbisi ile birlikte ayaklarının üzerinde duruyor. Kendine öz güven geldi ve bunun farkındadır. Çalıştayımıza katılan tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
TÜRKİYE DÜNYADA İLK 10’DA
Çalıştayda Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, ‘Türkiye ekonomisi nereye gidiyor’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Bocutoğlu, “Dünya üzerinde 200’ün üzerinde devlet bulunmasına rağmen dünyaya yön veren ülke sayısı 10 değildir. Güzel ülkemizde onlardan biridir. Bütün dünya, dünyaya bir şekil verilecekse bunun içinde Türkiye’nin olduğunu bilir. 1071’de Türkiye’nin Anadolu’ya gelmesi ile tüm dünya Türkiye’ye kin besledi. Ne yaparsak yapalım bu kinlerini kalplerinden söküp atamayız. Cari açığımız petrol ve doğalgazdan kaynaklanıyor.
Ülkemizde petrol ve doğalgaz olsa cari açığımız hiç olmayacak. Açığımızın büyüklüğü enerji ithalatı. ABD, dünyanın en çok borç alan ülkesidir. Ama biç korkmuyor borçlanırken. Dünyada herkes alışverişini dolarla yapıyor” dedi.
ÜLKENİN KALKINMASI İŞADAMLARI SAYESİNDEDİR
Bocutoğlu’nun ardından KTÜ Öğretim Görevlisi Ahmet Aktoğan, ‘KOBİ-girişimci-teknokent ilişkileri’ konulu sunum gerçekleştirdi. Aktoğan, “Teknoket için devletin destekleri teşvikleri var. Belirli alt yapılar sağlanıyor. Teknoktennte 24 saat insanlar çalışıyor. Bir emek harcanıyor. Hem yazılım hem donanım anlamında ciddi çalışmalar yapılıyor. Modern işadamı, en hakiki savaşçıdır. Ülkenin kalkınması kurtulması işadamlarına bağlıdır. Bu bilinçle işadamı olmazsak, savaştan başımızı kaldıramayız. Cumhurbaşkanımız her ziyaretinde işadamlarını da mutlaka yanında götürüyor” diye konuştu.
SÖZDE DEĞİLİM EYLEME GEÇERİM
Aktoğan’ın ardından Tüm Kobi, Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜKOSİAD) Genel Başkanı Nurettin Arslantürk, ‘İş dünyasının beklentileri’ sunumunu gerçekleştirdi. Arslantürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “İş dünyası otoriter rejimden bıktı. Türkiye’de çok ciddi sıkıntılar devam ediyor. İşlerde istişareler yaparız. Ben söylemlere fazla takılmam hep eyleme geçerim. Biz farklı fikirleri STK’larda buluşursak ve inanırsak o zaman başarılı oluruz. Toplantılarda ajandamız olsun ve ajandamıza her toplantıda bir şeyler yazalım. Şirketlerde en değerli çalışan çaycıdır. Tüm şirketin psikoterapistidir. Değişim her zaman şarttır. Değişim olmazsa biz buraya boşuna gelmiş oluruz. Uzungöl’ü, iş dünyasının Davos’u yapmak için çalışmalar yapacağız. Çocuklarımızın bu toplantılardan öğrenecekleri çok şeyler var. Çocuklarımızı da mutlaka bu toplantılara getirelim ki çocuklarımıza bir şeyleri aşılayalım.”
OKUMAYA ÖNEM VERELİM
Çalıştayın ikinci bölümünde kişisel gelişim uzmanı Halük Öztekin, ‘Hayata bakışımızdaki farkındalık’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Öztekin, şunları söyledi: “Kitap okumaya zamanım yok diyen yanlış söyleyip kendini kandırıyor. 10 dakika erken yatıp, 10 dakika erken kalkarsak, telefona ayırdığımız zamanı azaltırsak kalan zamanı kitap okumak için değerlendirebiliriz. İnsan beynini en çok çalıştıran kitap okumaktır. Kelime hazinemiz genişliyor. İnsan doğumundan ölümüne kadar öğrencidir ve çok okumalıdır. Hepimiz tüm tanıdıklarımızın anteniyiz. Bir insan hep öğrencidir ama burada öğrendiklerini de buradan ayrılınca paylaşarak daha çok insanın öğrenmesini sağlayacak. Kendiyle problemi olmayanın hiç kimseyle problemi olmaz. Bir kişi kendiyle olan problemini düzeltirse başkaları ile olan problemde otomatikmen biter. Kendini değiştirirsen bütün dünya değişir. Ticarete risk almak lazım. İnsan beyni değirmen taşına benziyor. Sürekli taş üsten dönerek öğütüyor. Bizim beynimizde de sürekli bir şeyler olmalı.”
Selamlama konuşması yapan işadamı Hasan Küçükarslan, “Biz çalıştıracak eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bu toplantının sonrasında ilerisi için bir ışık gördüm. Zorlukta kolaylık vardır, buna inandık. Sonumuz var” dedi.
İşadamı Mehmet Çelik, selamlama konuşmasında, “Aynı yörede yaşıyoruz, aynı coğrafyanın insanlarıyız. Birbirimize benzeriz, reflekslerimiz de hareketlerimiz de birbirine benzer. Motivasyon, sinerji, heyecan bunları kaybetmezsek, olumsuzlukların arkasında bir ferah göreceğiz” diye konuştu.
İşadamı Halis Güneş, “İstişare toplantımızda herkes ekonomiye katkısını anlattı. Telefonu şarja takarsın 12 saat gider, bu şarj inşallah bir dahaki toplantıya kadar gider. Çok verimli bir toplantı oldu. İş dünyasında akıllı insanlar akıllarını kullanır en son kendi aklını kullanır. Ticarette güven hassastır. En kötü karar, kararsızlıktan iyidir. 15 Temmuz’da tankın topun önüne yatan bu millet ekonominin önüne de yatar. İşimize, gücümüze çok dikkat etmeliyiz” ifadelerine yer verdi.
ASKON teşkilat başkanı Göksal Banoğlu, “Toplantının oldukça yoğun olduğunu konaklama ile birlikte 55 kişinin toplantıya katılmıştır. Toplantımız 2020 yılında bölge çapında yapılacaktır.2020 yılı çalıştayını İnşallah Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane illerimizle beraber yapacağız. ASKON olarak ses getirmeye devam ediyoruz. Allah birlikteliğimizi daim etsin” şeklinde konuştu.
ASKON Genel Sekreter, Cemal Yıldız, “çok yoğun bir çalışma sonucunda bu çalıştayı tertip ettik yorulduk ama değdi. Çok güzel oluşumlar oldu. İran’dan İranlı iş adamları ile birlikte bağlantılar yapıldı. ASKON üyeleri kendi aralarında yeni iş görüşmeleri yaptı. Toplantının çok verimli geçtiğini söyleyebilirim” ifadelerine yer verdi.
Programın ardından katılımcılara ASKON tarafından plaket takdim edildi.