Akşener’in ‘seçim iş birliği’ mesajına DEVA ve Gelecek Partisi’nden itiraz var: Zemin kaybederiz
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı’nı kast ederek, “DEVA ve Gelecek Partisi ile iş birliği olacak” sözlerine iki partiden yanıt geldi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı’nı kast ederek, “DEVA ve Gelecek Partisi ile iş birliği olacak” sözlerine iki partiden yanıt geldi. Zaman zaman İYİ Partililer ile bir araya gelindiğini belirten iki parti yetkilileri, ittifak için erken olduğunu ve bu kadar erken davranılırsa iki partinin zemin kaybedeceğini belirtiyor.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, Ali Babacan’ın liderliğindeki DEVA Partisi ve Ahmet Davutoğlu’nun liderliğindeki Gelecek Partisi ile bir sonraki seçim için iş birliği yapılabileceği açıklaması, “seçim ittifakı” tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
AKŞENER, DEVA VE GELECEK PARTİLERİ İÇİN İTTİFAK SİNYALİ VERMİŞTİ
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı bir televizyon programında, bir sonraki seçime ilişkin tahminlerini açıklarken, İYİ Parti’nin büyüdüğünü, CHP’nin oylarının ise düşmediğini belirterek, “Buna karşılık DEVA ve Gelecek Partileri var, Saadet Partisi fena gitmiyor. Muhtemelen yarın bir işbirliği olacak gibi gözüküyor. DEVA ve Gelecek Partisi’nden bahsediyorum. Böyle baktığınız zaman Cumhur İttifakı adayının seçilmesi mümkün görünmüyor” görüşünü dile getirmişti.
“SEÇİM İTTİFAKI HİÇ KONUŞULMADI”
Şimdiye kadar parti kuruluş çalışmalarına odaklandığı için “konu veya süreç bazlı” işbirliklerine kapı açmakla beraber seçim ittifakları konusunda kendini bağlamayan her iki partide ise Akşener’in çıkışı, “İyi niyetli bir niyet beyanı, gelecek öngörüsü” olarak nitelendiriliyor. Zaman zaman İYİ Partililerle farklı konularda görüşmeler yapıldığı ancak “seçim ittifakı” konusunun hiç konuşulmadığı ifade ediliyor.
GELECEK PARTİSİ: ŞİMDİDEN KONUŞMAMALIYIZ, ZEMİN KAYBEDERİZ
Gelecek Partisi kaynakları, Akşener’le ve İYİ Parti ile zaman zaman konu veya süreç bazlı görüşmelerin yapıldığını, bunun en somut örneğinin de parlamenter sistem tasarımı konusunda olduğuna dikkat çekiyorlar. Ancak aynı kaynaklar, bu görüşmelerin hiçbirinde seçim ittifakının gündeme gelmediği, bu konunun seçim zamanında düşünülmesi gerektiğini ifade ediyorlar.”Türkiye’nin kutuplaştığı bir ortamda, siyasi partiler arasındaki diyaloğu önemsediklerini” ve bu nedenle de zaman zaman görüşmeler yapıldığını söyleyen bir parti yöneticisi, ancak seçim ittifakının şimdiden “konuşulmaması gerektiği” görüşünde.BBC Türkçe’ye konuşan parti yöneticisi, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor:”Seçim döneminde bu tür konular gündeme gelebilir. Ama henüz konuşmamamız lazım. Çünkü biz yeni kurulan bir partiyiz ve arazide zemin bulmamız lazım. Arazide zemin bulmadan bunları konuşursanız, zemin kaybedersiniz. O nedenle biz şimdiden konuşmamaya itina gösteriyoruz. İlerleyen süreçlerde bu konular konuşulabilir mi, elbette olabilir. İktidar partisinin dahi tek başına seçime giremediği bir ortamda, muhalefet partileri de bu konuları konuşur.
“DEVA PARTİSİ: ÖZGÜN KİMLİĞİMİZİ OLUŞTURMA ÇABASINDAYIZ
DEVA Partisi yöneticileri de, Gelecek Partisi ile benzer kaygılar nedeniyle şimdiden ittifakı konuşmanın doğru olmadığı görüşünde. Partiyi kurduktan sonra Genel Başkan Ali Babacan’ın da her keresinde “seçim ittifakının gündemde olmadığı” açıklamalarına işaret edilerek, şu anda bir ittifak görüşmesi yapılmadığı gibi konunun gündemde de olmadığı vurgulanıyor. Akşener’in seçim işbirliği konusundaki sözleri ise “İyi niyetli bir niyet beyanı, gelecek öngörüsü” olarak yorumlanıyor.
“ÖNCELİKLİ HEFEFİMİZ PARTİ TEŞKİLATLARI”
Partilerinin pandemi koşullarında kurulduğu ve öncelikli gündemlerinin parti teşkilatlanma çalışmaları olduğu ifade ediliyor. Seçime henüz 2 yıllık bir süre olduğuna dikkat çeken parti kaynakları, “O nedenle şimdiden seçimle ilgili spekülasyon yapmak doğru değil, çünkü o zamana kadar çok şey değişebilir” değerlendirmesi yapıyorlar.
DEVA Partisi’nde de, şimdiden seçim ittifakı tartışmalarına girilmemesinin nedeni olarak yeni kurulmuş bir parti olmaları gösteriliyor: “Yeni kurulmuş bir partinin herhalde yapacağı ilk iş kendi özgün kimliğini oluşturmak, kendi örgütlenmesini sağlamaktır. Biz mevcut siyasi partilerin çözüm olacağını düşünsek zaten partiyi kurmazdık. Teşkilatlanmada yarı yarıyayız, henüz istediğimiz düzeyde mahallelere ilçelere ulaşamadık ve bunun için çalışıyoruz. O nedenle, partimiz belli bir siyasi aksa oturuncaya kadar, seçim ittifakı konularını konuşmuyoruz.”