Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

AKÇAABAT’TA ÇEVRE DOSTU SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİM TESİSİ SAYISI ARTIYOR

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU ve Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ Trabzon İli Akçaabat İlçesi Darıca Mahallesinde organik solucan gübresi üretimi yapan Volkan (Mustafa) ÖZTÜRK’ e ait Trabzon Solucan Gübresi adlı işletmeye ziyarette bulundular.


AKÇAABAT’TA ÇEVRE DOSTU SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİM TESİSİ SAYISI ARTIYOR

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU ve Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ Trabzon İli Akçaabat İlçesi Darıca Mahallesinde organik solucan gübresi üretimi yapan Volkan (Mustafa) ÖZTÜRK’ e ait Trabzon Solucan Gübresi adlı işletmeye ziyarette bulundular. İşletmenin kuruluşundan bugüne kadar yapılan çalışmalar ve üretim aşamaları hakkında bilgi aldılar.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU yapılan ziyaret ile ilgili şu açıklamalarda bulundu ; “Her zaman söylediğimiz gibi , üreticilerimiz doğduğu yerde doysun istiyoruz. Bu hem ilçemiz için hem de üreticilerimiz için çok önemli. İlçemize yapılan her yatırım ilçemizin gelişmesine ekonomisinin canlanmasına bir vesiledir. Üreticimiz kazandıkça biz de mutlu oluyoruz. Özellikle yanlış kullanılan kimyasal gübrelerin çevreye ve toprağa verdiği zararların önüne geçmesi adına organik solucan gübresinin önemini daha da çok anlamış oluyoruz ve tüm üreticilerimize bu tür organik solucan gübresi , organomineral gibi bitkisel ve hayvansal atıklardan elde edilen gübrelerin kullanmasını tavsiye ediyorum. İşletme sahibi Volkan (Mustafa) ÖZTÜRK beye ilçemize böyle bir tesis kazandırdığı için teşekkür ederim. Böyle işletmelerin sayısının artırılmasını diliyorum dedi”.

İşletme sahibi Volkan (Mustafa) ÖZTÜRK konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı. İnsan ve çevre sağlığı hepimiz için çok önemli. Yediğimiz gıdalardan tutun da içtiğimiz suya kadar her konuda çevresel etkilere dikkat etmemiz gerekiyor. Yıllarca yanlış ve bol miktarda kullanılan kimyasal kökenli gübreler hem insan sağlığını hem de çevre sağlığını tehlikeye sokacak boyutlara ulaşmıştır. Bunun yanında toprak yapısını da bozmaktadır. Bizler bir araştırma içine girdik ve gördük ki çevreye ve insan sağlığına zararı olmayıp aksine bitki ve toprak yapısına çok faydası bulunan solucan gübresi üretmeye karar verdik. Trabzon Solucan Gübresi adında işletmemizi kurduk ve organik solucan gübresi üretimine başladık. İşletmemizin kapasitesi 300 ton katı gübre ve 150 ton sıvı gübre üretecek durumdadır. Şu an işletmemizde 50 ton civarında katı ve sıvı gübre üretimi yapmaktayız. Solucanların beslenmesi için gerekli olan bitkisel içerikli hammaddeyi Antalya ilinden temin etmekteyiz. Elde ettiğimiz gübreleri pazarlamada sorun yaşamıyoruz. Siparişlere yetişemiyoruz. Kapasite artırımına gitmeyi planlıyoruz. Yakında yapacağımız çalışmalar ile kurumsal firmalara da ürün vermeyi hedefliyoruz. Yurt dışından da talep geliyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir çok alanda ürün yetiştirmede denemeler yaptık ve her üründe çok başarılı olduğunu gördük. Üreticilerimize gönül rahatlığı ile kullanmayı tavsiye ederiz.

Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ organik solucan gübresinin önemi ve kullanımı ile ilgili şu açıklamada bulundu: “ Bitki beslemede kimyasal gübreler kadar organik ve organomineral gübre kullanımı da çok önemlidir. Yapılan çalışmaları incelediğimizde gördük ki insan ve toprak sağlığı açısından baktığımızda organik kökenli gübrelerin kullanımının daha da faydalı olduğu görülmektedir. Bölgemizde ağırlıklı olarak fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fındık için kış öncesi ekim-kasım ayları gibi ve bahar döneminde mayıs ve haziran aylarında uygulanmasını tavsiye ederiz. Sıvı ve katı formlarında uygulanabilir. Sebze fidesi dikiminde fide çukuruna 50-60 gram, fide yetiştiriciliği yapılacaksa viyollere konulacak karışımın 1/3 i kadar katı solucan gübresi , fidan dikiminde fidan çukuruna 1-1,5 kg , meyve ağaçlarında ve fındık ocaklarında dal iz düşümüne 2,5-3 kg , balkon ve süs bitkileri için 30-40 gram katı solucan gübresi konulup üzerleri toprak tabakası ile kapatılmalıdır. Diğer gübrelere göre kıyasladığımız da şu avantajları elde edilir.

İçerdiği humik asit vb. organik maddelerle topraktaki organik madde oranını arttırmaktadır. Organik gübre diye satışa sunulan ürünlerde bile organik madde miktarı %35 lerde iken solucan gübresinde bu oran % 65 lere varmaktadır. Bir toprakta bulunan humus (humik asit )ne kadar fazla ise o toprak o kadar verimlidir. Günümüzde solucan gübresinde bulunan humus oranı diğer gübrelerde oldukça fazladır.(%30 oranında). Toprakta zamanla birikmiş olan kimyasal yükü azaltır. Toprağı doğal formuna kavuşturur.

Ürün verimini %30-%200 arttırır. Bitki daha dirençli olacağı için böcek ve parazitlere karşı ilaçlama yapılmasına gerek duyulmaz. Ürünün raf ömrü uzar. Ürünün tadı aroması rengi daha kaliteli olur. Ürünün hasat dönemi daha erkene gelir. Toprakta suyun tutulmasını arttırır. Diğer gübreler gibi kullanım zamanında ve miktarında bir sınır bulunmamaktadır. Fazladan kullanımı üründe herhangi bir olumsuzluğa neden olmamaktadır”.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber