Fındık için sigorta yaptırma süresi 3 Mart 2024’te son buluyor. Bu önemli durumu hatırlatmak istedim. Fındık vazgeçilmez tarım ürünümüz. Bu ürüne iyi sahip çıkmamız lazım. Fındık bahçelerinde hasat sonrası hala bakım işlerini yapmayan üreticilerimiz de kalan işlerini tamamlamaları için son günlere yaklaşıyoruz. Bu fırsatı iyi değerlendirsinler.
Dip sürgün temizliği, dal seyrekleme, budama, tepe alma gibi işleri tamamlamalılar. . Üreticilerimize yaptıkları yanlış uygulamalar anlatılıp doğru yapılması gereken uygulama şekli gösterildi. Budamada esas olan sık bahçelerin dikim mesafesine göre seyrekleştirilmesi (5-8 dala kadar düşürülmesi), güneşi fındık ocağının her yerine ulaşacak şekilde kesim işlemlerinin yapılması gerektiği , dip sürgün ve kesilen dalların toprak seviyesinden kesilmesi gerektiği ve budamadan sonra bordo bulamacı uygulaması yapılması gerektiği anlatıldı. Yine fındık için büyük zarar oluşturan fındık kozalak akarı ( halk arasında mantar, gül ) ile mekanik mücadeleye devam etmeliler. Kozalaklar el ile toplanıp araziye atılmalıdır.
Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR üretici ziyaretlerine devam ediyor. Üreticilerimize her ay yapılacak olan konular hakkında bilgilendirme yapıyor. Ayrıca arazide uygulama çalışmaları da yapıyorlar. Bu kapsamsa bu hafta Kaleönü mahallesinden üreticimiz Hacı Hakkı KAHRİMAN’a ait bahçede budama eğitimi gerçekleştirmiştir. Budama, tepe alma , gübreleme, ilaçlama vb. bir çok tarımsal konularda eğitim verip ardından uygulamalı olarak üreticilerimize faydalı olmaya çalışmaktadır. Burada şunu da unutmamak lazım sadece fındık değil tüm meyve ağaçlarında da gözler patlamadan önceye kadar budama işlemlerini yapmalıyız. Her zaman üreticimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Sorunları yerinde görüp ona göre reçete sunmaktayız.
Yapılan gözlemlerde en çok kozalak akarı görülen Tombul- Giresun yağlısı, Mincane, Uzun Musa, Kara Sivri gibi fındık çeşitlerindedir. Toplayabildiğimizi toplamamız gerekir. Eğer toplamakla yapamayacağımız kadar fazla ise o zaman nisan ayı ortalarında kalsiyum polisülfür içerikli ilaç ile yapraktan uygulama yapmak gerekir.
Üreticilerimizin toprak tahlili yaptıranların ortalama değerlerine baktığımızda ilçemiz topraklarında organik madde miktarı oranı çok düşük. Normalde 2,5-3 civarında olması gerekir. Bunu yükseltmemiz için mümkün olduğunca 8-12 ay beklemiş yanmış (ihtimar olmuş) hayvan gürelerini araziye uygulamamız gerekir. Yine bu aylarda yanmış gübrelerini , toprak düzenleyicilerini, bor, demir ve çinko içerikli mikro element içeren gübreleri araziye uygulayalım. Bol bereketli ürünler için lütfen uyarıları dikkate alalım dedi”.