Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora İnfaz Kanunu açıklaması


AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması’na Dair Kanun teklifi ile ilgili bilgi verdi

BU KANUN GENEL YA DA ÖZEL AF DEĞİL

GENEL BİR İNFAZ DÜZENLEMESİDİR

İNFAZDA KÖKLÜ BİR REFORM, KALICI BİR UYGULAMADIR.

KIRMIZI ÇİZGİMİZ; TERÖR SUÇLARIDIR.

AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması’na Dair Kanun teklifi ile ilgili bilgi verdi

Cora; “Bu kanunu Cumhur İttifakı olarak birlikte düzenledik. AK Parti ve MHP olarak teklifi birlikte verdik.”

Türk Ceza Kanunu ve Ceza İnfaz Kanununda önceden yapılan düzenlemelerle artan suç ve infaz süreleri hakkında yeniden düzenleme yapma ihtiyacına binaen böyle bir düzenleme yapma gereksinimi doğduğunu ifade eden Milletvekili Cora, “Bu, bir genel af veya özel af değildir. Bu teklif, koşullu salıverme ve denetimli serbestlik sürelerinde değişiklik yapan infaz düzenlemesidir. İnfaz sisteminde köklü ve kalıcı bir değişiklik yapılmıştır .Bu düzenlemede, terör suçları, uyuşturucu suçları, cinsel dokunulmazlık suçları, adam öldürme suçları, kadına karşı şiddet suçları kapsam dışında tutulmuştur” dedi.

CEZAEVLERİNDE 300 BİN CİVARINDA HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU BULUNUYOR.

Ceza kanunundaki temel ceza miktarlarının artışı ve infaz kanunundaki yüzde 40 yerine yüzde 67, yüzde 75 oranındaki artışlarla ve ayrıca 2016 yılında yürürlüğe giren Bölge Adliye Mahkemeleri’nde ceza kararlarının hızlı bir şekilde sonuçlanması ve infaz aşamasına gelmesi ile birlikte bugün itibariyle yüzde 18’i tutuklu, yüzde 82’si hükümlü olmak üzere cezaevlerimizde 300 bin civarında kişinin bulunduğunu da kaydeden Milletvekili Cora, “Ceza miktarlarında ve infaz oranlarında ki artış nedeniyle oluşan mağduriyetleri dikkate alarak yeni  bir düzenleme yapılması gereği duyuldu. 2016 yılında geçici olarak çıkarılan 671 sayılı kanun hükmündeki kararname ile cezaevinde geçirilen süre 3/2’lerden 1/2’ye indirilince ve bu topumda ekseriyetle kabul görünce  biz de temel değişikliğe giderek infaz süresini belirli suçlarda 2/3 den 1/2 ye belirli suçlarda ise 3/4 ‘den 2/3 oranına indirmeye vebası suçlarda ise 3/4 oranını korumayı planladık” diye konuştu.

DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ BELİRLİ SUÇLAR İÇİN BİR DEFAYA MAHSUS OLARAK 3 YIL OLARAK UYGULANACAKTIR

Bu kanun ile birlikte genel bir infaz düzenlemesinin yapılmasının amaçlandığını vurgulayan Cora şöyle devam etti; “Mevcut infaz yasamızda denetimli serbestlik hangi suç olursa olsun bir hükümlü kaç yıl ceza alırsa alsın  koşullu salıverilmesine ancak  bir yıl kalanlar denetimli serbestlikten yararlanabiliyordu.Bu kanun ile DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ BELİRLİ SUÇLAR İÇİN BİR DEFAYA MAHSUS OLARAK 3 YIL OLARAK UYGULANACAKTIR.Bu süre kanunun meclise sevk edildiği tarih itibarıyla geriye yönelik olarak geçmişte işlenen suçlarla ilgili uygulanacaktır. Ayrıca terörle Mücadele Kanunu kapsamında ve terör örgütünün faaliyeti ve amacı doğrultusunda işlenen suçlar, cinsel dokunulmazlık suçları, adam öldürme suçları, uyuşturucu madde suçları, kişisel verilere karşı suçlar, devlet güvenliği aleyhine işlenen suçlar gibi  suçlar denetimli serbestlikte ki bu lehe (üçyıllık)süreden yararlanamayacaktır.

45 BİN KİŞİ DENETİMLİ SERBESTLİKTEN YARARLANACAK

Terör örgütlerinin ağırlaştırılmış müebbet suçuna mahkûm olanların dışındaki herkesin belirli süreler, en fazla kırk yıl ceza yatmak kaydıyla dışarı çıktığını belirten Milletvekili Cora, “Bugün Türkiye’de 75 bin açıkta mahkûm var. Bunların 45 bini denetimli serbestlik ve koşullu salıvermenin inmesinden yararlanarak çıkıyor. Geriye kalan 30 binini de kanunla izinli sayıyoruz. Covid-19 nedeniyle eğer Sağlık Bakanlığı önerirse 3 defa daha Adalet Bakanlığımıza izin veriyoruz” dedi.

BU KANUN EŞİTLİK VE ADALET İLKESİ İLE ORTAYA ÇIKARILMIŞTIR.

Milletvekili Cora, eşitlik ve adalet ilkesi ile ortaya çıkarılan bu kanunla düzenlenen ve belirlenen hususları kesinlikle anayasaya aykırı olmadığını da dile getirirken, “Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bazı çelişkili kararlar var. Cezanın koşullu salıvermede bir miktarını silmek tabiki Anayasaya aykırı ama bizim düzenlememizde cezanın silinmesi diye bir düzenleme yoktur. Biz denetimli serbestliğin süresini ve koşullu salıvermenin oranını değiştiriyoruz. Bu asla Anayasa’ya aykırı olan bir husus değildir. Meclisin takdirindedir. Hiç kimsenin suçundan bir ceza miktarı düşürülmüyor. Sadece dışarı belirli bir dönemde denetimli serbestliğe çıkması sağlanıyor” şeklinde konuştu.

ADALET BAKANLIĞI’NCA İNFAZ HAKİMLİĞİ KURULACAK

Düzenlemenin meclisten geçmesinin ardından düzenlemenin getireceği yeniliklerle ilgili de bilgi veren Milletvekili Cora, “Teklife göre, her il merkezi ile bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hakimler ve Savcılar Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca infaz hakimliği kurulacağını ifade etti. İnfaz hakimliğinin verdiği kararlara karşı da  itiraz yolu açık olacaktır” şeklinde ifadeler kullandı.

HÜKÜMLÜLER CORONAVİRÜS NEDENİYLE İZİNLİ SAYILACAKTIR

Cora, coronavirüs salgını nedeniyle açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanan hükümlülerin, 31 Mayıs 2020’ye kadar izinli sayılacağını ve salgının devam etmesi halinde bu sürenin 2 aylık sürelerle 3 kez uzatılabileceğini kaydederken, “İzinli oldukları süreler infaz süresinden düşürülecektir” dedi.

ŞİKAYETLERİ İNCELEYECEKLER KARARI VERECEKLER.

Yasa ile birlikte İnfaz hakimlerinin, Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin verdiği kararlara karşı yapılan şikayetleri inceleyeceğini belirten Cora şöyle devam etti: “İnfaz hakimleri, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin mahsup, ceza zaman aşımı ve hükümlünün ölümü hallerinde verilecek kararlar da dahil olmak üzere hakim veya mahkeme tarafından verilmesi gerekli kararları alacak. Bunun yanı sıra açık ceza infaz kurumunda bulunan ve koşullu salıverilme için ceza infaz kurumlarında geçirmeleri gereken sürenin beşte dördünü ceza infaz kurumunda geçiren iyi halli hükümlülerin talebi halinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, infaz hakimi tarafından karar verilebilecek.”

TÜRK CEZA KANUNUNDA BELİRTİLEN BAZI SUÇLARIN DA CEZASINI ARTIRIYORUZ

KASTEN YARALAMA SUÇUNUN CEZASI ŞİKAYET ARANMAKSIZIN YÜKSELTİLECEK

Cora, kasten yaralama suçunun, üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanılarak silahla işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın, verilecek cezanın yarı oranında artırılacağını, canavarca hisle işlenmesi halinde ise cezanın bir kat oranında yükseltileceğini de söyledi.

SUÇ SAYILAN FİİLLERİ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURANLAR VE

YÖNETENLERİN HAPİS CEZASI 4 YILDAN 8 YILA ÇIKARILDI

Cora, kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranların veya yönetenlerin, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, 2 yıldan 6 yıla kadar aldıkları hapis cezasının 4 yıldan 8 yıla çıkarıldığını kaydetti.

KAZANÇ ELDE ETMEK AMACIYLA BAŞKASINA

PARA VERENLERE HAPİS VE ADLİ PARA CEZASI

Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişinin, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 500 gün adli para cezası ile cezalandırılacağını da kaydeden Cora, suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek cezanın bir kat artırılacağını dile getirdi.

CEZA İNFAZ KURUMU KOŞULLARINDA HAYATINI YALNIZ İDAME ETTİREMEDİĞİ

TESPİT EDİLENLER ADLİ KONTROL ALTINA ALINABİLECEK

Maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremediği tespit edilen şüpheli ile gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren 6 ay geçmemiş bulunan kadın şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebileceğini de belirten Cora, hapis cezasının infazı, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren 1 yıl 6 ay geçmemiş bulunan kadınlar hakkında geri bırakılacağını belirtti.

6 AYDA BİR DEĞERLENDİRMEYE TABİ TUTULACAK

Hükümlülerin, ceza infaz kurumlarında bulunduğu tüm aşamalarda, idare ve gözlem kurulu tarafından iyi halin belirlenmesine esas olmak üzere en geç 6 ayda bir değerlendirmeye tabi tutulacağını da dile getiren Cora, Sıfır-altı yaş grubunda çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile maruz kaldığı ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen hükümlülerin de infaz düzenlemesinden yararlanabileceğini, Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın ve 70 yaşını bitirmiş hükümlüler için denetimli serbestlik süresi 4 yıl olacağını kaydetti.

MUHALEFET, TERÖR SUÇLARINA DA İNFAZ İNDİRİMİ İSTİYOR.

“Bu kanun ile bazı suçlardaki kırmızı çizgimizi muhafaza ediyoruz” diyen Cora sözlerini şöyle tamamladı: “Terör kırmızı çizgimizdir. Muhalefet terör suçlarını siyasi suçlular olarak tanımlayarak büyük bir gaflet ve delalet içerisindedir. Muhalefet, ‘Devleti tanımıyoruz, Artık Türkiye’ye karşı iç savaş başlatıyoruz’ diyen terör suçlularını ve hain darbecileri siyasi suçlu olarak değerlendiriyor ve onlara da indirim istiyorlar. Biz Cumhur İttifakı olarak bu konuda duruşumuz nettir. Çizgilerimiz bellidir. Müsamahakar davranmamız asla beklenilemez.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber