Sohbet sırasında “Trabzon’da mülteci var mı” sorusunu cevaplayan Başkan Vekili Ataman, “Türkiye’de 4 milyon civarında göçmen var. Tabii ki Trabzon’da da göçmenler bulunmaktadır. Onlarla ilgilenmekten, aşımızı, ilacımızı paylaşmaktan bir kaybımız olmadı. ihtiyaçlarının karşılanması noktasında üstümüze düşeni yapıyoruz” dedi.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzınıdou ve Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileri Trabzon Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek Başkan Vekili Atilla Ataman ile bir araya geldi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Vekili Ataman, Trabzon’da yürütülen çalışmalarla ilgili de misafirlerine bilgi verdi.
TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL
Avrupa Birliği’nin bir şekilde parçası olmaktan keyif aldıklarını belirten Başkan Vekili Ataman, “Eski bir Tarım Bakanlığı personeli ve Ziraat Mühendisi olarak yapılan çalışmalardan, bölgedeki hizmetlerden ve kırsal kalkınma kurumumuz aracılığıyla yapılan işlerden de büyük keyif almaktayız. Güneşli bir Trabzon gününde ki her zaman da güneş olmaz, bu sizin ayağınızdan kaynaklandı herhâlde şunu keyifle söyleyebilirim ki artık Türkiye’de fonlar doğru, dürüst ve yerinde kullanılıyor. İnsanlarımıza iş, aş ve kalkınma temelli olarak kullanılıyor. Yapılanları sadece biz değil, bütün insanlık ve misafirlerimiz de kullanıyor. 1980‘li yıllarda Dünya Bankası kaynaklı bir projede Çin’in dağlık Vulin bölgesinde kaynağın yüzde 93’ü projeye harcanırken, aynı yıllarda benzer bir Dünya Bankası projesi olan Çorum Çankırı Kırsal Kalkınma Projesi’nin yüzde 20’si proje için harcanmış geriye kalanı motosiklet, seyahat ve benzeri giderler ile finans sağlayan kurum temsilcilerine danışmanlık bedeli olarak tüketilmişti. Artık Türkiye eski Türkiye değil. İnsanlığın müşterek değeri olarak gördüğümüz coğrafyanın imkânlarını insanlık adına kullanılabileceğimiz, sonuç alıcı projeleri Türkiye ve Trabzon olarak uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
MİRAS DEĞİL EMANET
Başkan Vekili Ataman sözlerini şöyle sürdürdü; “61 plakalı bir şehrin 61 yaşındaki bir insanı olarak şunu da ifade etmem lazım o dönemki projelerde projenin ortalama yüzde 45’i Dünya Bankası’nı yönlendiren kurumlara danışmanlık gideri olarak da veriliyordu. Şu an aracılık ettiğiniz projeler çok daha farklı, çok daha insani çok daha güzel, çok daha uygulanabilir olarak duruyor. Bugün burada kalabalık bir heyet var, bunun için şehrimiz adına teşekkür ederiz. Daha fazlasını da burada ağırlamaktan gurur duyarız. Kabiliyetimizin de olduğunu düşünüyorum. Daha fazla zamanınız olsaydı belki Macaristan temsilcisine Atilla olduğumu anlatırdım, Yunanistan temsilcimiz ile belki kemençe çalıp, horon oynama fırsatı bulurduk. Bu coğrafyanın bu birlik altında kardeşçe yaşaması ve bu toprakların bize miras olarak değil bir emanet olarak bırakıldığının bilincinde hareket etmek durumundayız. Hakikaten o noktada duruyoruz. Bu manada her bir kara parçamızı nasıl kullanırız, insanlığın emrine nasıl veririz, suyu nasıl kullanırız tabii ki çok çok önemli.”
KADINLARA YÖNELİK PROJELERDE MESAFE ALIYORUZ
“Delegasyona şunu mutlulukla ifade etmek isterim ki son 20 yıldır hakikaten kadın ve engelli öncelikli bir yönetim anlayışıyla hareket ediliyor. Büyükşehir Belediyemiz de bu işin bir parçası. Öncelikle uygulanan projelerde kadınlar ve gençler pozitif ayrımcılığa tabi tutuluyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk kadının statüsünü çok şahane bir şekilde ayarlamış. Hatta pek çok Avrupa ülkesinden önce kadın çok daha farklı bir pozisyona getirilmiş, seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Ama bunun sürdürülebilir olması insanlık sorunudur. Atatürk’ün önderliğinde demokratik bir ortamda meseleyi geliştirmeye çalışıyoruz ve bu manada Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak da kadınlara yönelik projelerde mesafe alıyoruz.”
PROJELERE ÖNDERLİK EDİYORUZ
Trabzon’da sadece kadınlara hizmet verecek Kadın Yaşam Merkezi inşaatının devam ettiğini de belirten Başkan Vekili Ataman, “Burası önümüzdeki yıl tamamlanarak hizmete girecek. Hem hükümet olarak hem belediye olarak kadının ekonomik bağımsızlığının sağlanması adına projelere önderlik ve öncelik yapıyoruz. Bu manada kırsal alanda kalan kadınların da üretimin içerisinde olmasını sağlamaya yönelik olarak çok kısa süre içerisinde Tarımsal Daire Başkanlığını da oluşturmuş olacağız. Bunu yaparken üretimi, tarımı, özellikle sizin projelerinizi ilgilendiren üç önemli faktör var. Bunlar coğrafi, teknolojik ve sosyoekonomik faktörler. Biz coğrafi faktörleri şu anda alan bazında tespit ederek teknolojik faktörleri en az kullanabileceğimiz bir modellemeyle uğraşıyoruz. Burası yağışlı bir bölge olmasına rağmen 15 gün yağmur yağmazsa kurak bir bölgedir. Sulamalı tarımın çok müsait olmadığı bir coğrafya olmamıza rağmen suyu muhafaza etmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Hem içme suyunda hem de tarımsal sulamada mutlaka suyun çok iyi korunması lazım. Bu manada Büyükşehir Belediyemiz TİSKİ Genel Müdürlüğü marifetiyle ve DSİ ile ortaklaşa olarak yaklaşık 21 tane içme suyu göletini yapmak üzere çalışmaya devam ediyor. Bir kısmının inşaatı da başlamış durumda. Bu mesele Trabzon kaynağı değil insanlığın kaynağı çünkü Trabzon’a dünyanın her yerinden insanlar geliyor. Bunlara turist diyebilirsiniz, misafir diyebilirsiniz. Neticede sizinle aynı havayı kullanıp aynı suyu tüketiyor. Aynı şehrin sokaklarında geziyor” ifadelerini kullandı.
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ
Sohbet sırasında AB delegasyon üyeleri tarafından Başkan Vekili Ataman’a “Trabzon’da göçmen var mı” sorusu yöneltildi. Bunun üzerine Ataman, “Avrupa’ya giden 10,5 milyon Ukaraynalının ne kadarının Türkiye’ye geldiğini bilmiyorum. Ama Türkiye’de 4 milyon civarında göçmen var. Tabii ki Trabzon’da da göçmenler bulunmaktadır. Onlarla ilgilenmek, aşımızı, ilacımızı paylaşmaktan bizim bir kaybımız olmadı. Soframızdan ekmeğimiz ve zeytinimiz azalmıyor. Mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında üzerimizi düşeni yapıyoruz” dedi.
PERTZINIDOU: TÜRKİYE’Yİ YAKINDAN TANIMAK İSTİYORUZ
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzınıdou ise “Öncelikle bizleri kabul ettiğiniz için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bugün son derece güneşli bir gün. Normalde Trabzon ilimiz bu kadar güneşli değil ancak bizlerin tekrar geri gelmesi için güneşli olduğunu düşünüyoruz. Buraya büyük bir katılımla eşlik ediyoruz. Amacımız Türkiye’nin sadece İstanbul ve Ankara’dan ibaret olmadığının bilincinde olabilmek, Türkiye’yi daha yakından tanımak ve Türk halkını daha yakından görebilmek ve anlayabilmektir. Aynı zamanda sizin de sözünü etmiş olduğunuz Avrupa Birliği’nden fonlanmış olan ekoturizm projelerini yakından bizzat yerinde görebilmek, ziyaret edebilmektir” şeklinde konuştu.
TRABZONSPOR FORMASI HEDİYE ETTİ
Başkan Vekili Atilla Ataman tarafından delegasyon üyelerine içinde Trabzonspor forması olan hediye paketi verildi. Yunanistan temsilcisine Trabzonspor kaşkolu takılırken Bakasetas ve Siopis de konuşuldu. Ataman “Biz aynı coğrafyanın kardeş halklarıyız dedi. Delegasyon Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzınıdou, gelecek yıl “Kentsel Hareketlilik Haftası”nın Avrupa Birliği ülkeleri temsilcilerinin katılımı ile Trabzon’da yapılmasını istediklerini ifade etti. Başkan Vekili Ataman ise “Trabzon şehri olarak bundan çok memnuniyet duyarız” ifadelerini kullandı. Ziyaret hatıra fotoğrafı çektirilmesini ardından sona erdi.
AB DELEGASYONUNDAN BÜYÜKŞEHİR’E ZİYARET
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzınıdou, AB üyesi devletlerin Ankara’da bulunan yerleşik Maslahatgüzarları ve AB Delegasyon üyelerini ağırladı.