Trabzon İlimizde Gelişmişlik Düzeyi Şehir Ortalaması Altında Olan İlçelerin; Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü Yatırımlarında Cazip Hale Getirilmesi ve Genç Kadın İşgücüne İstihdam İmkanı Sağlanması Amacıyla İç Kesimde Bulunan İlçelerin Yatırım Teşvik Mevzuatında 6. Bölge Kategorisine Veya Cazibe Merkezleri Programına Alınması Gerekiyor
Yatırım teşvik mevzuatında 3. Bölge kategorisinde bulunan Trabzon’un; iç kesimlerinde yer alan tüm ilçelerinin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri; bu ilçelerin sınır komşusu oldukları ve 5. ve 6. Bölge statüsünde bulunan illerin düzeyinde bulunmaktadır. Ancak Ülkemizde birçoğu gelişmiş şehirlerde bulunan 337 farklı ilçe, bulunduğu ilin bir alt bölge teşviklerinden yararlanma imkânı verilmişken maalesef 5. Bölge teşviklerinden yararlanan illere komşu olunmasına rağmen Trabzon’un hiçbir ilçesi 5 veya 6. bölge kapsamına alınmamıştır. Tamamen kırsal kesim statüsünde bulunan Trabzon’un iç kesimlerdeki İlçelerinde, genç nüfus işsizlik oranları yüksek düzeydedir. Kırsal kesim özelliği taşıyan bu ilçelerimizde önemli sayıda genç kadın nüfus olması nedeniyle, bu nüfusun emek yoğun sektör olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde istihdam edilmesi, Trabzon ekonomisine çok önemli katkı sağlayacaktır. Özellikle genç kadın nüfusun yoğun olduğu iç kesimlerde bulunan İlçelerimizden; Dernekpazarı, Düzköy, Çaykara, Hayrat, Köprübaşı, Şalpazarı, Tonya ve Araklı ilçelerinin, merkezden uzakta olmaları nedeniyle; sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri ve istihdam imkanları kent ortalamasının çok çok gerisinde bulunmaktadır. Bilindiği üzere halen Ülkemizde ihracata yönelik faaliyet gösteren hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün şu an ilave kapasite yatırımlarına ihtiyacı bulunmakta ve Marmara Bölgesindeki sanayiciler de yatırımlarını deprem riskinin düşük olduğu Anadolu’daki illere taşımayı düşünmektedir. Ancak, yatırımcıların uluslararası pazarlarda rekabetçi olabilmesi için Yatırım Teşvik Mevzuatında istihdam teşviki uygulamaları yönünden avantajlı olan 6. Bölge teşvikleri hazır giyim sektörü için önem arz etmektedir.
Bu bağlamda, üretimlerini İstanbul’da gerçekleştiren ve birçok ülkeye ihracat yapan Hazır Giyim, Tekstil ve Konfeksiyon sektörünün öncü firmaları; Trabzon ilimizin sahilden 10-15 km iç kesimlerinde bulunan ve gelişmişlik düzeyi nispeten düşük, işsizlik oranlarının yüksek olduğu ve genç kadın işgücü potansiyeli bulunan; Araklı, Şalpazarı, Tonya, Düzköy, Maçka, Köprübaşı, Hayrat, Dernekpazarı ve Çaykara ilçelerinin, sektörün uluslararası rekabetçiliğini artıracak destek kalemlerinin uygulandığı Yatırım Teşvik mevzuatında 6. Bölge destekleri kapsamına alınması halinde, firmalara bu ilçelere yatırım yapmaya, mevcut yatırımlarını bu ilçelere taşımaya başlayacaktır. Bu ilçelerin Yatırım Teşvik Mevzuatında 6. Bölge statüsüne alınması ile bu ilçe merkezlerine yakın alanlarda sektör yatırımcılarına tahsis edilecek arazilerde arsa tahsisi yapılarak TEKSTİLKENT yatırımları yapılması ile Trabzon ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlanmış olacaktır. Ayrıca, bu durum ihracata yönelik faaliyet gösteren Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörünün Trabzon ili ihracatının arttırılmasına da çok önemli katkı sağlayacaktır.
Bu konuda Trabzon’un kırsal kesimlerinde yaşayan KADIN İŞGÜÇÜMÜZ Trabzon Milletvekillerinden bu projenin hayata geçirilmesi konusunda destek talep etmektedir.
Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği
Yönetim Kurulu Başkanı
&
Türkiye İhracatçılar Meclisi
Denetim Kurulu Üyesi