İSMET KÖSOĞLU
İKİZDERE-İkizdere Vadisinde yapımı planlanan ve tamamlanarak hizmete açılan HES’lerin vadi ve bölge üzerindeki olumlu olumsuz etkilerinin detaylıca açıklandığı bilgiler kitap olarak yayınlandı.
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimler Enstitüsünde doktora çalışmasında ‘’Vadinin Dönüşümü İkizdere’de Hidroelektrik Santraller’’i tez olarak yapan Dr. Ayşen Eren’in araştırması ekolojik bakış açısıyla önemli bir araştırma ürünü. Yeni İnsan Yayınevinden çıkan 375 sahifelik kitabın önsüzünde Dr. Ayşen Eren şunları yazmış’’ uzun ve meşakkatli yolculuğum boyunca bir dizi mucizevi olay yolumu açtı. Doktora programının gereklerini yerine getirirken kendi entelektüel yolumu bulmak. Araştırma konumu çerçeveleyerek peşine düşeceğim araştırma sorularını tanımlamak. Saha çalışmasını planlayıp yürütmek ve tezi üretmek için tahmin ettiğimden çok daha fazla zaman ve emek gerekti. Endüstri mühendisi olarak başlayıp şekillenen kariyerimin ardından 2010 yılında çevre bilimleri alanında doktora derecesinin peşine düşmeye karar verdim.2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü doktora programına kaydoldum.
Kitabın amacı İkizdere vadisi gibi bir nehir coğrafyasında neoliberal nitelikli özelleştirme temelli hidro-kalkınma programıyla gelen birden çok, küçük HES ile başlayan çevresel, sosyal, ekonomik değişim ve dönüşümleri anlama, tanımlama ve açıklama gayretidir. Sadece nehir coğrafyasının sakinlerini, yerel yöneticileri, devlet görevlilerini, HES şirketi çalışanlarını, çevre koruma uzmanlarını değil, balığı, kumu, çakılı, irili ufaklı derecikleri ile İkizdere akarsu sistemini, geçimlik bahçeleri, çay bahçeleri, yaşam alanları, doğasıyla tüm İkizdere Vadisini anlatmaya çalıştım.
İkizdere Vadisine ilk kez 2013 Temmuzunda gittim, iki hafta kaldım. Saha çalışmam 2014 Ekim’inden 2015 Kasım’ına kadar sürdü. HES hakkında bilimsel bir araştırma yapmayı politik bir iş olarak algılayanlar oldu’’ diye yazmış.