Panelde açılış konuşması yapan CHP İl Başkanı Dr. Nurcan AŞCI DEMİRÖZ konuşması şu şekildedir
İl Başkanlığımızın düzenlemiş olduğu “Deprem Gerçeği ve Uzaktan Eğitim” panelimize hoş geldiniz. Büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde iki depremin ardından çevre illerini de kapsayan büyük bir felaket ve yıkımla karşı karşıyayız. On binlerce ölü ve yaralımız var. Bu acı olaylar içerisinde 4. Genel Başkanımız Sn. Deniz Baykal’ı da kaybettik. Tüm ölenlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, hasta ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
Depremde yıkılmayan sembol binalarımız var. Bunlar; Kahramanmaraş’ta İnşaat Mühendisleri Oda Binası, Adıyaman’da yıkılan belediye binasının karşısında Avrupa Birliği mevzuatına göre inşa edilen kültür merkezi, Sismik izolatör kullanan Malatya’da Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Gaziantep’te İnayet Topçu Hastanesi. Yine, Hatay İlimize bağlı Erzin İlçesinde hiçbir bina yıkılmamış ve can kaybı olmamıştır. Bu, bize şunu göstermektedir: Sağlam zemin, uygun temel ve modern teknolojiler kullanılarak, yani bilimsel veriler dikkate alınarak can ve mal kayıpları azaltılabilmektedir.
AKP iktidarı döneminde borçlanma ekonomisi izlenmiş, inşaat sektörü de öne çıkan sektörlerden biri olmuştur. “Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı” her ne kadar dünya kentlerinin güvenlik ve depremsellik açısından değerlendirerek kentlerin dönüşümünü istese de, bu kararların arkasında küresel finansın etkisi bulunmaktadır. Bu dönemde inşaat sektörünü desteklemek amacıyla konut kredilerine ulaşımın önü açılmıştır. İnşaat sektöründen finansal destek alan yerel siyaset; merkezi yönetime taşınmış, finans ve iktidar ilişkileri geliştirilmiştir. İnşaat sektöründe yer alan yap-satçı müteahhitler yerel meclislere seçilerek denetim mekanizmalarını saf dışı bırakmıştır.
Üretimden çekilen birçok işadamı da bu sektöre yönelmiştir. İnşaat sektörü en az eğitimli kesimi istihdam etmekte ve artı değer üretmeyen bir sektördür. Makro verilerde işsizliği az göstererek borçlanma imkânlarını artırmaktadır. Borçlanmanın sürdürülebilir olmadığı görülmüştür. Bugüne gelindiğinde borçlanma ile inşa edilen ve artı değer üretmeyen bu varlıklar da depremle birlikte yok olmuştur. Enkazı kaldırmakta artık ekonomiye yüktür. Duble yol ve otoyolların yapımına ağırlık verilmiştir. Eğer, bu yollar üzerinde taşınacak inovasyonla üretilmiş malınız varsa, bu yollar sizin yolunuzdur. Borçlanarak başkasının malını taşımak için yapılan yollar, “ucuz aldığınızı sandığınız malların maliyetini bir sonraki nesillere ödetmek” demektir. Bu ahlaki ve etik değildir.
Sonuç olarak, Ülkemiz ağır bir ekonomik kriz ve bunun yanında ağır bir yönetim krizi ile karşı karşıyadır. Bu yönetim krizi asrın felaketidir. Felaket, İktidarın akıldışı ve devlete ideolojik bakışlarından kaynaklanan politikalarıdır. Ülkemizi yeniden inşa etmek, kuruluş ayarlarına döndürmek, gelecek nesillerimize müreffeh ve mutlu bir ülke bırakmak bizlerin görevidir.
Panelin başarılı geçmesi dileği ile hepinizi saygıyla selamlarım.
Dr. Nurcan AŞCI DEMİRÖZ