Arsin Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk İskender ve Arsin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Sakarya, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi’yi ziyaret ederek, Arsin OSB’den deprem bölgesine yapılacak yardımların koordinasyonu konusunda görüş alışverişinde bulundu.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 30 binden fazla kişinin ölümü, 100 binden fazla kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan iki depremin ardından, Türkiye’deki yapı stoğunun depreme dayanıklılığının yeniden gündeme geldiğini vurguladı. Çelebi, Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan ülkelerin çelik yapı sistemine geçmesi gerektiğini vurgulayarak, “Özellikle yüksek katlı binalarda mutlaka çelik konstrüksiyon modeli uygulanmalıdır. Yapılan araştırmalara göre Avrupa ve Amerika’da yapılarda çelik sistem kullanımı yapı stoğuna oranla yüzde 40’lardayken, bu rakam Türkiye’de yüzde 1 seviyesindedir” dedi. Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnşaat sektörü artık depremi göz önünde bulundurarak yeniden biçimlenmelidir. Deprem değil bina öldürür sözü her seferinde bize bir mesaj veriyor ancak önlem almakta ne yazık ki gecikiyoruz. Deprem sonrası yaraların sarılması yerine depreme dayanıklı bina modelleriyle bu yıkımların önüne geçmemiz gerekiyor. Esnek yapısı, dayanıklılığı ve hafifliğiyle güvenli çelik yapı modelinin ülkemizde mutlaka yaygınlaştırılması gerekiyor. Betonarme yapılara kıyasla çelik konstrüksiyon yapıların özellikle deprem kuşağında yer alan bölgeler için birçok avantajı bulunmaktadır. Çelik yapı sisteminin Türkiye’de bilinirliği fazla değil. Bunun artırılması için de çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye’de özellikle yüksek katlı yeni binalarda ve kentsel dönüşüm projelerinde çelik konstrüksiyona yönelmelidir. Çelik konstrüksiyon yapıların imalatı ve montajı betonarme yapılara göre çok daha kısa sürede tamamlanabilir. Ekonomik olarak da diğer yapılara göre daha avantajlı konumdadırlar. Binanın hafifliği ve çelik yapıların betonarmeye kıyasla daha fazla esneme özelliğinin olması zemine gelen yükün azalması sebebiyle depremin etkisinin azalmasını sağlar. Ayrıca betonarmeye göre daha uzun kullanım ömrüne sahiptir.”