Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

KARASU’’OVİT YİNE YETİM Mİ KALDI’’?

RTEÜ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. SERVET KARASU’’ RİZE-ERZURUM YOLU İÇİN KIRIK VE DALLIKAVAK TÜNELLERİNİN YAPILMASI ELZEMDİR’’


KARASU’’OVİT YİNE YETİM Mİ KALDI’’?

İSMET KÖSOĞLU

RİZE-RTEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Bölüm Başkanı Prof.Dr. Servet Karasu yıllardır tamamlanamayan Rize-Erzurum karayolu konusunda bir açıklamada bulundu.

RTEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Karasu’’ Rize-Erzurum karayolunda 365 gün sağlıklı trafik akışının yapılması için 2018 de açılan Ovit Tünelinden başka Kırık ve Dallıkavak Tünelleri de acilen hizmete girmelidir’’ dedi. Prof.Dr. Karasu açıklamasında’’ Hayaldi gerçek oldu sloganı ile 13 Mayıs 2012 de temeli atılan Ovit Tüneli 13 Haziran 2018 tarihinde 6 yıllık çalışmayla hizmete açıldı. Tünelin açılışını da Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmıştı. Ancak herkesin bildiği gibi Rize-Erzurum güzergâhının en önemli halkası Ovit Tüneli olmakla beraber devamındaki tünellerin ve bağlantılarının yapılması da en az Ovit geçişi kadar önemli. Ovit ten sonra güzergâhın en önemli adımı olan Kırık ve Dallıkavak tünellerinde çalışmalarda zaman zaman problemler yaşansa da 2023 yılının ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. Kırık tünelinde delme çalışmaları %81 in üzerlerine çıkmış bulunuyor.

Lojistiğin en büyük yardımcısı İkizdere-Tünel arası niye yok

Erzurum tarafındaki gelişmelere rağmen Rize tarafında halen daha İkizdere ile Ovit tüneli girişi arasında bulunan yaklaşık 20 km lik yolun akıbeti ile ilgili bir açıklama yapılmış değil. Geçen seneki bütçeden sembolik bir pay ayrılan yol için bu sene ne kadar bir bütçe ayrıldığı, projelendirilmesinin yapılıp yapılmadığı ve çalışmalara ne zaman başlanılacağı hakkında herhangi bir bilgimiz bulunmamaktadır. Bu yol inşası hızla devam etmekte olan İyidere lojistik merkezinin en önemli tamamlayıcısı olacaktır. Dolayısıyla yolun bir an önce ağır taşıtlar tarafından kullanılacak hale getirilmesi son derece önemlidir.

Yol olmadığından araç geçişi az

Yolun açıldığı 2018 yılında günde ortalama 1023 adet taşıt geçerken, 2019 yılında 1052 taşıt, 2020 yılında 1078 taşıt ve 2021 yılında ise yaklaşık %20’lik bir artışla bu sayı 1222 taşıta yükselmiştir. Ağır taşıt sayıları ise 2018 yılında 60, 2019 yılında 55, 2020 yılında 47 ve 2021 yılında ise 85 taşıt olarak gerçekleşmiştir. Yolun ağır taşıtların geçişine uygun hale getirilmesi ile

birlikte bu rakamlar hak ettiği değerlere ancak ulaşabilir. İkizdere sonrasının bu halde kalması durumunda bu rakamlarda her hangi bir değişiklik beklenmemelidir. Hiçbir ağır vasıtanın bu yolu tercih etmesi olası değildir. İyidere lojistik merkezi ve yolun tam anlamıyla hazır hale gelmesi ile birlikte sadece ağır vasıta sayısının günlük ortalama 500 ve daha üzerine çıkması muhtemeldir’’dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber