İSMET KÖSOĞLU
TRABZON- Türk Ocakları Genel Merkezi tarafından düzenlenen Bölge Ocaklar istişare toplantısı Trabzon Türk Ocağı ev sahipliğinde Trabzon’da yapıldı.
Trabzon Türk Ocakları ev sahipliğinde Şube konferans salonunda yapılan Bölge İstişare toplantısına çoğunluğu Doğu Karadeniz Bölgesinden 13 Şube başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını Trabzon Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sarı yaptı. Başkan Sarı kısa konuşmasında’ ’Günümüzde nicelik ve nitelik olarak güçlü olmalıyız. Türk Ocakları Türkiye’de politikaya yön vermek istiyorsa nitelik ve nicelik olarak güçlü olmak zorundadır. Türkiye’de problemler çok’’ dedi.
Programda konuşan Türk Ocakları Genel Başkanı Prof.Dr. Mehmet Öz’’ pandemi dolayısıyla ara verdiğimiz toplantılarımıza yine başladık. Yalnız biz değil dünya virüsle mücadele dönemi geçirdi. Farklı bir çağdayız Geleneksel toplumlar yapılar bozulmaya başladı. Uzay çağı, Bilgi çağı, Dijital Çağı olarak devirler geçiriyoruz. Yapay zekâ konuları var. Millî devletler en sığınılacak yapıdır. Salgında devletler sınırlarını kapadı. Millî devlet yapıları milli kültürler merkezi önem taşıyor. Türk Milleti olarak bir varlık bir beka süreci yaşayacağız, bu bir gerçektir. Bu topraklarda Türk toplumu olarak varlık mücadelesinde bulunacağız. Bu dünyada göç hareketleri oluyor. Göç t-yalnız bize ait değil. Tarihte de kavimler göçü olmuştur. Dünyada bir yerden bir yerlere hareketler var. Beka meselesinde yalnız terör açısından bakarak değil topyekûn mücadelemiz lazımdır. Tarihten ders almalıyız. Komşularımızla iyi olmak zorundayız. ABD halen Suriye’de teröre desteğine devam etmektedir. Bu bizim için devlet meselesidir.
Ekonomide sıkıntı var
Ekonomide büyük sıkıntı var. Piyasalar zirve yaptı. Resmi rakamlarda enflasyon %80 ama gerçek bu değil. Sokaktaki rakamlar bunun çok üzerinde. Bütün fiyatlar uçtu. Salgın bize gıda meselesini de gösterdi. Gıda, Su ve Tarım insanlar için çok önemli. İklim değişiklikleri de bunlara etki edebiliyor. ABD Baydın ile geri geldi. Çok kutuplu bir dünyada bulunuyoruz. Amerika, Çin, Rusya ve yükselen güçler arasında Türkiye’de var artık. Egemen güçler dünyayı parsellemek istiyor. Dünyadaki gelişmeleri
görmek lazım. Türkiye olarak büyük devletlerarasında yer almalıyız. Kömüşümüz Suriye savaşında doğru tavırlar alabilseydik sonuç böyle olmazdı. Amerika, Yunanistan’ı üzmeyen, İsrail’i tehdit etmeyen bir Türkiye ister.
Gençlik çok değerli bugün gençliğin çok problemi var. İşsizlik bunların başında geliyor.4 yıl okuyup Üniversiteden mezun olan gencimiz iş bulamıyor, istihdam çok önemli.
İHL nin önü kesilmesin diye meslek liselerinin önü kesildi. Bütün öğrenciler Lise veya İHL lerine yönlendiriliyor. Ara eleman yetiştiren okul yok. Meslek liselerine değer verilmeli. Eğitim sistemimizi bitirdiler. Gençlere giderlerse gitsinler diyemeyiz. TIP Eğitimi en pahalı eğitim. Bu gençlere Milet yatırım yapıyor nasıl dışarı göndeririz.
Suriyeli göçmenler Hatay, Kilis ağırlıklı Güneydeki şehirlerimizde çok artmış. Buralarda 4/1 5/1 oranında Suriyeli göçmen var. İstanbul’da dünyanın her tarafından düzensiz göçmenler geliyor. Kayıtlara göre 6 milyon gerçek göçmen var olduğu söyleniyor ama kayıtlı olmayan 8-10 milyon göçmen Türkiye’de var buda nüfusumuzun 10 da biri demektir. Vatandaşlık kolay kazanılmaz.
Türkçe bilmeyen Türk Vatandaşı yapılıyor ama olmamalı.
Türkçe bilmeyen Türk Vatandaşı yapılıyor. Bu doğru değil ve olmamalı. Vatan mücadelesiz kazanılmadı. Vatandaşlık meselesi milli devlete zarar verir. Türkiye Türk Vatanı olarak mı kalacak biz Beka meselesine böyle bakıyoruz. Gençlerde uyuşturucu kullanma ortaokullara kadar indi. Bu çok ciddi bir meseledir ve korkunçtur. İnanç konusunda ciddi zaaflığımız var. 18-25arası yaşlarda dinin önemi yok diyenler %15 oranında Avrupa’dan bakılınca Dindar Türkiye deniliyor ama acaba öyle mi. Ülkenin en önemli bileşeni Dil ve Dindir. Diyanetin önemli bir revizyona ihtiyacı var. Tarikat ve cemaatler sıkıntılı oluyor. Çok okul açarak İmam yetişmez. Güçlendirilmiş bir yönetim olmalı. Meclisin adeta hükmü yok. FETO etkisiyle bütün kurumlarda önemli darbeler yaşandı. Yargının bağımsız olması gerekir. Yargı Cemaate teslim edilemez. Devlet cemaat ve tarikata teslim edilemez. Geçmişi gördük. Cemaat tarikat değil Liyakat esas alınmalı’’ dedi.
Şube Başkanları faaliyetlerini anlatırken Artvin Şube Başkanı Hüseyin Kurt kürsüde geçirdiği kalp krizi sonrası salonda yapılan ilk müdahaleden sonra KTÜ Farabi Tıp Fakültesi hastanesine kaldırıldı. Hastanede tedavisi devam ediyor. Şubelerin Bölge Toplantısına Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Giresun,
Gümüşhane, Erzurum, Erzincan, Ordu, Rize, Samsun, Turhal ve ev sahibi olarak Trabzon Başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.