Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Kırsal mahallelerin muafiyeti devam edecek

Ortahisar Belediyesi’nin 05/10/2022 tarihli meclis toplantısı Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç yönetiminde gerçekleştirildi.


Kırsal mahallelerin muafiyeti devam edecek

Toplantıda İmar ve Plan Bütçe Komisyonu’ndan ortak gelen Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Tespitiyle ilgili madde görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi.

“36 MAHALLE KIRSAL MAHALLE STATÜSÜ ELDE ETTİ”

Maddeyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Ortahisar Belediyesi İmar Ve Şehircilik Müdüresi Şenay Karakaş; Büyükşehir Yasasıyla köyden mahalleye dönüşen Akoluk, Bulak, Çağlayan, Düzyurt, Dolaylı, Geçit, Gözalan, İncesu, Kavala, Kutlugün, Subaşı, Yeşilbük, Ağıllı, Ayvalı, Akkaya, Doğançay, Esenyurt, Fatih Sultan, Gölçayır, Gündoğdu, Karakaya, Karlık, Kozluca, Okçular, Özbirlik, Pınaraltı, Sayvan, Sevimli, Tosköy, Yeniköy, Yeşilhisar, Yeşilvadi ve Yeşilyurt mahallelerinin içinde yer aldığı 36 mahalleyi kırsal mahalle olarak belirlediklerini söyledi. Kırsal mahalle statüsünde olan yerleşim yerlerinde emlak, çevre ve temizlik vergisi, inşaat harçları ve su faturalarıyla ilgili muafiyetlerin devam

edeceğini belirten Karakaş, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Kırsal alan olarak değerlendirilen yerleşim yerlerinden emlak vergisi hiç alınmıyordu. Biz bu çalışmada prensip olarak daha önce kırsal alan olarak değerlendirilen yerlerin kırsal alan olarak devam etmesi kararı aldık. Esas kalemlerden bir tanesi emlak vergisi. Daha önce muaftı ama bunların çoğu tarım arazisi göründüğü için bu araziler emlak vergisine konu olmayacaktı. Bu anlamda çok büyük bir kayıp yok. Konut vergisi ve arazi vergisi var. İşyerinde muafiyet yok, onlar zaten vergiye konuydu. Çevre temizlik vergisi var, bunlara yüzde 50 artış gelecek. İşyerleriyle ilgili ilan reklam vergisi var. İşyeri açma harcı, bina inşaat harcı var. Bu tür vergilerin yüzde ellisi alınacak. Yol katılım payı var. Bunun da yüzde 50’si alınacak. Su ücretlerinde yüzde 25 indirimli alınacak. Burada önceki uygulama devam edecek.”

“ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”

Büyükşehir Belediyelerinde kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan tespitiyle ilgili çalışmaların 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanmasıyla ilgili yürürlükteki mevzuat gereği böyle bir çalışma yaptıklarını kaydeden Başkan Genç, “Büyükşehir Yasasıyla 7 beldemiz ve 36 köyümüz belediyemiz dahiline girdi ve mahalle statüsü elde etti. Yine bu yasa gereğince mahalle olan yerleşim yerleri, mevcut yerleşim yerlerinde olan emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve konut-inşaat harçlarından muaftı. Bu muafiyet 2019 yılında ek bir maddeyle 2021 yılına kadar uzatıldı. Bundan sonra uzatma yapılmadı. Çıkarılan yasa ve uygulama yönetmeliğiyle birlikte yani bitişen mahallelerimizin, kentsel mahalleye dönüşen köylerimizin buradaki muafiyet kapsamına alınıp alınmaması yönü itibarıyla kırsal mahalle tanımı getirilmesiyle ilgili bir mevzuat ortaya çıktı. Bununla ilgili önemli çalışmalar yaptık.” dedi.

“MÜCAVİR ALANLAR KENTSEL MAHALLE STATÜSÜNE DAHİL OLDU”

Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi iki kez toplantı yaptıklarını ve 36 mahallenin kırsal mahalle olarak kalması yönünde ortak kanaate vardıklarını belirten Başkan Genç, “Kırsal yaşamı destekleme ve oradaki vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik durumunu düşünen anlayışla birlikte belediye hizmetlerinden en ufak bir kesintiye mahal bırakmaksızın bu konuyla ilgili çalışmalarımızı yürüttük. Bakanlık bu konuyla ilgili belediye

meclislerine yetki verdi. Bu konuda uygulama bütünlüğü olması için Büyükşehir Belediyemizle ilçe belediyeleri olarak iki kez toplantı yaptık. Biz bu konudaki anlayışımızı büyükşehir ile de paylaştık ve umumiyetle bu muafiyetin devam etmesi için 36 köyümüzün tamamının kırsal mahalle kapsamında kalarak bu muafiyetlerden yararlanması konusundaki kanaatimizi paylaştık. Bitişen 7 beldemizin ise merkezi olan akslarında, yani imar planı olan akslarında, kentsel alandaki yer aldıkları için onları muaf tutmadık. Bir şey ilave yaptık. Kent ile bitişik olmasına rağmen mücavir plan alanımızda olan Beştaş, Kutlugün, Kireçhane, Bengisu, Çimenli gibi mahallelerimizde de kentsel yaşamın olduğu alanları kentsel alan olarak belirledik. Kalan kısımları da kırsal alan olarak belirledik.”

“YILLIK 3 MİLYON 300 BİN TL’DEN VAZGEÇTİK”

Kırsal yaşamı desteklemek için kırsal mahalle statüsünü geniş tuttuklarını belirten Başkan Genç, şöyle konuştu: “Bu muafiyetlerden en çok kaybı olan belediyeyiz ama bunu bir kayıp olarak görmüyorum. Emlak vergisi olarak yıllık 3 milyon 300 bin TL gibi bir rakamdan sarfınazar eyledik. Yine inşaat ruhsatları konusunda yıllık 200 bin lira gibi bir rakamdan sarfınazar ediyoruz. Niye ediyoruz? Hem kırsaldaki hayatı destekleyelim, hem de oradaki insanımızın sosyo-ekonomik durumlarına göre hitap edelim istedik. Vatandaşımıza kolaylık sağlayalım istedik. Zor bir pandemi sürecini geride bırakırken vatandaşlarımızı düşündük. Biz bu rakamları bir şekilde bulup, tedarik ederiz, o nedenle vatandaşımızı bu manada ilave bir yük altına sokmak istemedik. Temel anlayışımız da buydu. Büyükşehir Belediyemizle yaptığımız toplantıda da bu minvalde bir karara vardık. Beldeden dönüşen alanlarımızda yerleşim yeri olan ve imar planı olan yerlerimizden bu muafiyetleri istisna tuttuk, bir de imar planımıza bitişik olup yerleşim olan yerlerimizde de 5 mahallemizi bundan istisna tuttuk. Bunu da bir hakkaniyet ölçüsü olarak yaptık. Doğru da bir uygulama olduğunu düşünüyorum.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber