Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

DEDE KORKUT İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI

Maçka Boğaçhan Köylüleri Derneğinin her yıl geleneksel olarak düzenlediği 7. Dede Korkut Boğaçhan Kültür ve Sanat Festivali muhteşemdi. 


DEDE KORKUT İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI

Dedem Korkut boy boylamış,
Hanlar hanı soy soylamış,
Tibet’te yayla yaylamış…
Değmez; tipi-boran ona,
Kucak açmış “TURAN” ona!
 
Canan KALAYCI –

Trabzon Maçka Boğaçhan Köylüleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğinin her yıl geleneksel olarak düzenlediği 7. Uluslararası Dede Korkut Boğaçhan Kültür ve Sanat Festivali Maçka Üçgedik Mahallesi Büyükharman mevkiinde muhteşem bir organizasyonla gerçekleştirildi. 
Oğul !
Kötülere acımak, iyilere zulümdür.
Zalimleri affetmek, mazlumlara zulmettir

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımının kahramanlık türkülerinin yer aldığı konser ile başlayan festivalde açılış konuşmasını dernek başkanı Araştırmacı – yazar Mustafa Durmuş yaptı. 
Durmuş “ Oğuz Türklerinin en eski destanlarında yücelip kutsallaştırılmış, bozkır hayatının geleneklerini ve törelerini çok iyi bilen, kabile teşkilatını koruyan bir belge olan Dede Korkut’un bu topraklarda yaşadığını bilmek ve ata yadigarı topraklara sahip çıkmak hepimizin görevidir. Toy edilirken Karatağ’a oturtulan ve çocuğu olmayan Dirse Han’ın bir oğlu olur ve Bayındır Han’ın boğasını öldürdüğü için Dede Korkut tarafından “Boğaçhan” olarak adlandırılır, bey olur. Dernek olarak geleneklerimizi yaşatmak ve gelecek nesillere ışık tutmak için tarih araştırmalarımızı yapıyoruz. Festivalimiz de bu tarihe sahip çıkmak anlamında bizim için son derece önemlidir. Katkı sağlayan ve katılan herkese çok teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu. 
“ Karlı yüce dağların yıkılmasın, Gölgeli ulu ağaçların kesilmesin, Durmadan akan coşkun suların kurumasın, Ulu tanrı seni namerde muhtaç etmesin, Ak alnında beş kelime dua kıldık, kabul olsun! “
Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı’nın Dede Korkut kostümüyle katıldığı festivalde yaptığı konuşmada Dede Korkut’un bilgeliğinden ve destanlarından söz etti.
 Ozan Garip Ayata şiirleriyle festivale renk katarken, Trabzon Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İdris Türk Trabzon’u tanıtmak için federasyon olarak her türlü çalışmaya destek verdiklerini, kısa bir süre sonra merkezi İstanbul’da bulunan Federasyona ait “Trabzon Evi” nin açılışını yapacaklarını, Trabzon’da da federasyonun bir şubesini açacak olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. 
 
Baba malından ne fayda
Başta devlet olmasa
Devletsizin kötülüğünden
Allah saklasın Han’ım sizi

Açılış konuşmalarının ardından Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç ve Akçaabat Emniyet Müdürü Tolga Ergüden’in de katılımıyla Boğaçhan Kütüphanesinin açılışı yapıldı. 

Hani öğdüğümüz bey erenler?
Dünya benim, diyenler?
Ecel aldı, yer gizledi,
Fani dünya kime kaldı?
Gelimli gidimli dünya
Sonucu ölümlü dünya.
Bu kara yer bizi de yiyecektir,
En nihayet uzun yaşın ucu ölüm,
Sonu ayrılık!

Yöresel Sanatçıların türküleriyle renk kattığı şenlikte birlik beraberlik ve dayanışmanın en güzel örnekleri yaşandı. 
Festivalde Pelin Karaağaçlı, Hasan Yavuz, Yunus Uzun, Ayşe Karaçam, Ali Paşa, Mustafa Dural ve Elif Köse sahne aldı. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber