Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

KARADENİZ’İN İNCİSİ TRABZON’DA SON 19 YILDA 162 ADET TESİS HİZMETE ALINDI

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor.


KARADENİZ’İN İNCİSİ TRABZON’DA SON 19 YILDA 162 ADET TESİS HİZMETE ALINDI

Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Trabzon ilinde son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada; “Trabzon’umuza son 19 yılda çok önemli su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Bu güzide ilimizdeki taşkın risklerini minimize etmek ve içmesuyu sorununu ortadan kaldırmak için, yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir. ‘dedi.

Trabzon’da 19 Yılda 162 Adet Tesis Hizmete Alındı

Doğu Karadeniz’in lokomotif şehri olan Trabzon’a 19 yılda 162 adet tesisin hizmete alındığını belirten Genel Müdür Yıldız, “Bu tesislerin; 1 adedi İçmesuyu Tesisi, 1 adedi Baraj, 1 adedi His, 109 adedi Taşkın Kontrol Tesisi, 49 adedi Hes Tesisidir. Bu tesislerle birlikte, Yıllık 60 milyon m³ içme ve kullanma suyu temin edilerek 314.246 kişiye içme ve kullanma suyu sağlanmıştır. Baraj depolama kapasitesi 36 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. 222 yerleşim yeri ve 9.730 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Hidroelektrik enerji üretimi yıllık 2,05 milyar kWh’tir. Günlük arıtma kapasitesi 500 m³ olan tesis ile atıksuların arıtılması sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Trabzon İçmesuyu İsale Hattı’nda Çalışmalar Devam Ediyor

Trabzon’a yapmış oldukları çalışmaların ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Yıldız; “Trabzon’un içmesuyu ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacak olan Trabzon İçmesuyu İsale Hattı toplam 93 km olup bunun 91,8 km lik kısmının imalatları 225 adet küçük sanat yapısı ile birlikte tamamlanmıştır. Ayrıca toplamda 14000 m3 depolamanın sağlanacağı 12 adet temiz su deposu ve 8 adet terfi istasyonu inşa edilmiştir. Kutlugün mevkiinde açılacak 4 m çapında 1020 m uzunluğundaki tünele döşenecek çelik boruyla birlikte tüm iletim hattı

imalatları tamamlanmış olacaktır. Söz konusu işimizde % 89 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır” dedi.

Trabzon İçmesuyu Arıtma Tesisinde % 50’lik Bir Fiziki Gerçekleşme Sağlandı

Trabzon’un en önemli yatırımlarından biri olan Trabzon İçmesuyu Arıtma Tesisi inşaatı hakkında bilgiler veren Genel Müdür Yıldız, “Trabzon ilimizin içmesuyu sorununu ortadan kaldırmak ve vatandaşlarımıza memba kalitesinde su sağlamak amacıyla, İçmesuyu İsale Hattı işimize paralel olarak, Arıtma tesisi inşaatımızda devam etmektedir. Söz konusu projemizde % 50’lik bir fiziki gerçekleşmeye ulaştık. İş kapsamında İdari Bina, Trafo ve Jeneratör Binası, Kimya Binası, Klor Ünitesi, Temiz Su Deposu, Klor Temas Tankı, Geri Yıkama Suyu Tutma Tankı, Makine Bloğu ile Hızlı kum filtrelerinin % 60 seviyesinde kaba inşaatları tamamlanmıştır. İçmesuyu isale hattı işimize paralel olarak bu işimizi de 2022 yılının ilk çeyreğinde işletmeye alınacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı

Trabzon’da Taşkın Riskini Azaltıyoruz

Genel Müdür Yıldız; “Ayrıca; Trabzon İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 109 adet taşkın koruma tesisi ile Trabzon şehir merkezi ile birlikte, 220 adet yerleşim yeri ve 9.730 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Şuanda Trabzon ilimizde inşaatı devam eden 14 Taşkın kontrol projemiz bulunmaktadır.

Sera Gölü’ne Çökeltim Havuzu İnşa Edeceğiz

Devam eden bu 14 taşkın Kontrol projesi içerisinde yer alan Akçaabat Söğütlü Vadisi Islahı 2.Kısım inşaatı kapsamında, Trabzon ilimizin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Sera Gölü için bir çökeltim havuzu inşa ediyoruz. Bu proje ile birlikte, yukarı havzalara inşa edeceğimiz bentlerin de desteği ile rüsubatı tutarak, Sera Gölüne inmesini engellemeyi planlamaktayız. Böylelikle Sera Gölü’nün kirlenmesinin de önüne geçmiş olacağız.

Kendi Enerjimizi Kendimiz Üretiyoruz

Trabzon’da işletme safhasında 49 adet HES tesisi bulunmaktadır. Bu HES’lerin kurulu gücü 602,04 MW, yıllık enerji üretimi ise 2,05 milyar kiloWatt.saat’tir. İnşaat aşamasında da 2 adet HES tesisimiz var. Bu tesislerimizin kurulu gücü 28,15 MW, yıllık enerji üretimi ise 86,83 milyon kiloWatt.saat’tir” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber