TURİZMDE DOĞRU YOLDAYIZ
Milletvekili CORA, Rusya’yla yaşanan uçak kriziyle turizmde yaşanan sorunlar, ardından Thomas Cook krizi ve akabinde pandemi kriziyle beraber turizmde ciddi sorunların yaşandığını söyledi. Türkiye’nin bu süreçte ortaya koyduğu irade, kararlı duruş ve özellikle salgın döneminde almış olduğu kararlarla turizm sektöründe yeniden bir toparlanma sürecine doğru gittiğini vurgulayan CORA, bunun da turizm rakamlarına yansıdığını belirtti.
KÜLTÜREL GELİŞMELERE DİKKAT ÇEKTİ
“Özellikle Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması; bizim açımızdan çok değerli bir süreç olarak değerlendiriyoruz. Yine bu yıl UNESCO tarafından Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı ve Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. yıl dönümü nedeniyle 2021 yılının Yunus Emre Türkçe Yılı, Hacı Bektaş Veli Yılı ilan edilmesini değerlerimize sahip çıkılma anlamında çok önemli görüyorum.” diyen CORA, “Aynı şekilde Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri’nde önemli başarılar elde edildi. Bunlar da bu alanlarda yapmış olduğumuz çalışmaların meyve verdiğini göstermektedir. Tarihimize, medeniyetimize sahip çıkıyoruz, tek tek böyle eserleri sayamayacağım ama ifade etmek isterim ki kendi ilimizde Sümela Manastırı’nın yeniden restore edilmesi, Diyarbakır’da Zerzevan Kalesi’nin restore edilmesi, Kule-i Zemin Vakfına ait Galata Kulesi’nin restorasyonu, Galataport’un ve diğer birçok yatırıma baktığımız zaman çok önemli gelişmeler olarak değerlendiriyorum. Ankara’da açılan Millet Kütüphanesi ve kongre merkezi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açılan Millet Kütüphanesi hakikaten çok önemli eserlerdir, gelecek nesillerimize bırakacağımız ihtişamlı eserlerdir.” ifadelerini kullandı.
MUHALEFETTEN TEŞEKKÜR BEKLERDİK
Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçelerinde en çok tartışılan konulardan biri olan Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili de konuşan CORA, “Bugün baktığımızda Atatürk Kültür Merkezi 2,5 yıllık bir süre içerisinde kendi özgün mimarisine uygun bir şekilde yeniden yapılmıştır. Ancak muhalefet partisi tarafından eleştiri konusu olarak dile getirilen bu konuda yeteri kadar teşekkür ve takdir ortaya konulmadığını da üzülerek ifade etmek istiyorum. Bu konuda muhalefet partisi milletvekillerine de sitemimi iletmek istiyorum çünkü iş bilenin, kılıç kuşananındır. AK Parti her alanda olduğu gibi turizm alanında da, tarihi ve kültürel eserler alanında da önemli hizmetler yapmıştır.” dedi.
Milletvekili CORA, şöyle devam etti: “Özellikle Türkiye’nin UNESCO listesinde somut olmayan kültürel miraslara sahip çıkma noktasında çok önemli bir çalışma ortaya konuldu ve bu çalışmalar bir kitapçık halinde bizlere de sunuldu; Bahar Kutlaması Hıdırellez, Ebru Sanatı, Mesir Macunu Festivali, Nevruz… Türk Kahvesi Kültür ve Geleneği, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Karagöz, Islık Dili, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Tören Keşkek Geleneği, Minyatür Sanatı, Aşıklar Geleneği, Geleneksel Çini Ustalığı, Dede Korkut Mirası, Destan Kültürü, Geleneksel Türk Okçuluğu, Meddahlık, İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü, Geleneksel Zekâ ve Strateji Oyunu Mangala, Semah Alevi-Bektaş Ritüeli, Mevlana Sema Töreni gibi eserlerle buluşturuldu. Bunların özellikle Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’ne dâhil edilmesini ve bu alanda dünyada ilk 5 ülke arasında olmamız kayda değer bir gelişmedir.”
BÖLÜCÜ DİL KULLANANLARA DESTEK VERİLMESİ DOĞRU DEĞİL
Kültür ve Turizm Bakanlığının tiyatroda, sanatta, müzikte her alanda destek verdiğini sözlerine ekleyen CORA, 2021 yılında 40 bin müzisyene yaklaşık 280 milyon TL civarında destek verildiğini belirterek bazı kesime destek verilmesini doğru bulmadığını dile getirdi.
CORA “Bölücü bir dil, ayrılıkçı bir dil kullanan, milletin iradesiyle seçilmiş kişilere her defasında hakaret eden ve bunu çok çirkin şekilde ifade eden ve kendi galiz ifadelerini sanat olarak sunmaya çalışan kişilere destek verilmesini ben doğru bulmuyorum.” şeklinde konuştu.