TRABZON’DAN START VERİLDİ
Kovid 19 kadar tehlikeli ve salgın bir adeta bir hastalık haline dönüşen şiddet konusunda sadece ülkemiz açısından değil dünyaya model olacak bir proje hayata geçiyor
Adalet Bakanlığı ve Şiddetle Mücadele Vakfı(HEGEM) ortaklığı ile hayata geçecek ve 7 yılda tamamlanması beklenen “ 81 ile 300 bin sosyal arabulucu” projesi günümüz çağının en büyük belası haline gelen şiddetle mücadele noktasında çok büyük bir önem taşımakta. Projenin tanıtım toplantısına KTÜ’nün ev sahipliğinde Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ile birlikte Adalet Bakanlığı temsilcileri, Trabzon-Rize-Giresun üniversitesi rektör ve öğretim üyeleri katıldı.
Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Çalışma Sosyal Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı projeye tam destek verirken Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, KTÜ, Atatürk Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Giresun Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi ile de protokol anlaşması gerçekleşmişti. “Cumhurbaşkanlığı On Birinci Kalkınma Planı” ve “İnsan Hakları Eylem Planı” amaç ve ilkeleri doğrultusunda; genelde insan haklarının ve birlikte yaşama kültürünün güçlendirilmesini, özelde ise her türlü şiddet ve suçla mücadeleye yönelik temel faaliyetlerin etkin ve yaygın hale getirilmesini hedefleyen; Adalet Bakanlığı, Şiddetle Mücadele (HEGEM) Vakfı ve başta KTÜ olmak üzere iştirakçi Üniversiteler (Atatürk Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sinop Üniversitesi) iş birliği ile yürütülen, “İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Saha Aktörleri Yetiştirme/Geliştirme
KTÜ koordinesinde gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Şiddetle Mücadele (HEGEM) Vakfı Genel Başkanı Adem SOLAK, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Umut İlhan DURMUŞOĞLU, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz CAN, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin AŞIKKUTLU, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yahya Mustafa KESKİN, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa KAZAZ, Giresun Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şevki KOLUKISA, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Eyüp KUL ve Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanlığı’ndan Hasan KÖSE katılım gösterdi.
VALİ USTAOĞLU:SAHADA SONUÇ ALMALIYIZ
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, burada yaptığı konuşmada, insanlık tarihinin her döneminde şiddetin var olduğunu ve her zaman şiddetle mücadele edildiğini belirterek dünyanın şiddet konusunda iyi bir noktada olmadığını vurguladı .Şiddetin önlenmesine yönelik bu tür projelerin çok önemli olduğuna dikkati çeken Ustaoğlu, “Şiddete karşı sivil katılımcılığın ön planda olması, eylem planlarının sahada uygulanması da çok önemli. Sayısal anlamda bu görevi ifa edecek kişiler bu dönüşüme çok ciddi katkı sağlayacaktır. İnsanlık tarihi boyunca her alanda sosyal dönüşüm çok kolay olmamıştır. Bu nedenle saha aktörlerinin konumlandırılması çok iyi yapılmalı. Bunu iyi bir şekilde kurgularsak sonuç almamız da o kadar yakın olur.” diye konuştu.
TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK SİVİL TOPLUM BULUŞMASI
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Durmuşoğlu da projenin, Türkiye’deki en büyük sivil toplum çalışmalarından biri olduğunu söyledi.Dünyada artık yargılamaların uzun sürdüğünün ve dünyadaki gelişme ve ilerlemelere bağlı olarak küçük bir alacak-verecek meselesinin bile yıllarca dava konusu olduğunun altını çizen Durmuşoğlu, şöyle devam etti; “ Ortada bir kira uyuşmazlığı varken, alacak-verecek uyuşmazlığı varken, bir yer tespiti, tarla uyuşmazlığı varken bir bakıyoruz bu uyuşmazlık ceza davasına dönüşüyor. Eski bir cumhuriyet savcısı olarak, daha önce görev yaptığım bir ilde, onlarca zeytin ağacı bulunan bir arazide bir tek zeytin ağacının hangi sınırda kaldığı ve kimler tarafından toplanacağı ile ilgili uyuşmazlıkta 5 kişinin maalesef rahmetli olduğunu biliyoruz.
” 24 MİLYONA YAKIN DOSYA VAR!
Türkiye’de 2013 yılından itibaren hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun uygulandığını anlatan Durmuşoğlu, “Şu aşamada iş uyuşmazlıklarında, tüketici davalarında ve ticari davaların bir bölümünde dava yolunu kullanmadan önce ara buluculuk yolunu kullanmak mecburi. Kısa bir süre olmasına rağmen bir milyondan fazla dosya ara buluculuk yolu kullanılarak çok büyük bir oranda başarıyla sonuçlandı.” ifadelerini kullandı. Durmuşoğlu, hukuk uyuşmazlıklarındaki işin bu ayağından sonra olayın sosyal boyutunun da değerlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini belirterek şunları kaydetti:”Türkiye Cumhuriyeti 2019 verilerinde, sadece ceza soruşturması yani savcılık soruşturmasına yansıyan verilerin mağdur ve şüpheli sayısının yaklaşık 23,5 milyona dayandığını görüyoruz. Bunun da bir toplum için bir sıkıntı teşkil edeceğini değerlendirdiğimizde artık dünya genelinde alternatif uyuşmazlık çözümleri olarak değerlendirilen yolları kullanmak gerekiyor. Ben de bir insanın birisiyle uyuşmazlığı olduğunda ara bulucu dediğimiz, bu alanda teknikleri öğrenmiş, iki kişiyi bir araya getiren, onların göremediği menfaatleri görmelerini sağlayan insanlar aracılığıyla bulduğu çözümleri birinci çözüm olarak değerlendiriyorum. Alternatif dediğimiz şey aslında iki insan arasında bir problemi öncelikle kendi arasında bir ara bulucu vasıtasıyla çözülmesi, daha sonra yargının k
Proje kapsamında, bireylerin yaşadıkları uyuşmazlıklarda sadece kendini savunmaya veya başka bir deyişle kendisini haklı göstermeye çalışmadıkları, iletişime açık bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Durmuşoğlu, vatandaşlara ücretsiz eğitimler vereceklerini, bu insanların da yaşanılan sosyal problemlerin çözümüne büyük katkı yapacağına inandıklarını söyledi. 3 MİLYON KİŞYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ
HEGEM Vakfı Başkanı Adem Solak ise proje ile 81 ilde ilk üç yılda 100 bin “sosyal ara bulucu”, 100 bin “insan hakları danışmanı” ve 100 bin “şiddetle sivil mücadele formatörü” yetiştirilmesinin planlandığını, 10 yıl sonunda da 3 milyon kişinin bu alanda hizmet vermesinin hedeflendiğini belirterek buna bağlı olarak iller, bölgeler düzeyinde yeni projelerin hayata geçirilmesinin de amaçlandığını kaydetti.Gençleri okulda ve evde tutamıyorsak ortada büyük bir sorun vardır diyen HEGEM Başkanı Adem Solak , şunları dile getirdi. ” Türkiye, şiddet/suç bağlamında, İslam Ülkeleri arasında birinci ve OECD ülkeleri (36 ülke) arasında ABD’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’de suça karışanların; TBMM Şiddet Araştırma Komisyon Raporuna (2007) göre %88’i, Etkin Hükümlü Projesi Sonuç Raporuna (2009) göre %84’ü, HEGEM Gençlik ve Şiddet Araştırma Raporuna (2018) göre %78’i, “okulunu terk eden” çocuklardır.Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde PKK’ya katılanların yaklaşık %95’i, “okulunu terk eden” çocuklar/gençlerdir. Türkiye’de, 2007-2015 yılları arasında devam, disiplin, vs. nedenlerle okulunu terk eden öğrenci sayısı 1 milyon 929 bin 966’dır. Bu ve diğer benzer verilerden hareketle, ülkemiz için “okul terk problemi, bir güvenlik sorunudur”
KTÜ OLARAK BU PROJEYE DESTEĞİMİZ TAMDIR Projenin tanıtım toplantısına ev sahipliği yapan aynı zamanda proje iştirakçisi olan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, ortağı oldukları projenin en iyi şekilde uygulanması için çaba göstereceklerini, yapılacak iş birliğinin daha kurumsal ve etkin hale getirmek için KTÜ bünyesinde İnsan Hakları ve Sosyal Arabuluculuk Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğunu ifade etti.Üniversitelerin önemli görevlerinden biri de toplumun ve insanların sorunlarına çözüm üretmek amacıyla proje ve işbirlikleri yaparak toplumsal olaylarda öncü bir rol oynadığının altını çizen KTÜ rektörü Prof.Dr.Hamdullah Çuvalcı “Bu vesile ile tanıtımı yaptığımız bu projenin ilimiz ve bölgemizdeki toplumsal olayların çözümüne katkı sunacağını belirtir üniversite olarak her konuda destek vereceğimiz ifade etmek isterim” açıklamasında bulundu.