CHP’Lİ KAYA, ENGELLİ ATAMALARINI HATIRLATTI:
“BAKAN DEĞİŞTİ, BAKANLIK DEĞİŞTİ AMA SÖZLER TUTULMADI”
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’na ilişkin açıklama yaparak, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler eski Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ocak ayı başında engelli ataması yapılacağını açıklamış biz de bu konunun takipçisi olacağız demiştik. Bakan değişti, hatta bakanlık ikiye bölünde fakat bir tek şey değişmedi, verilen sözler tutulmadı, engelli atamaları yine yapılmadı” dedi.
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, engelli vatandaşların iş hayatında yeterince yer almadıklarını dile getirerek, ocak ayında verilen engelli atamaları sözünü anımsattı. Şubat ayında sadece 500 engelli öğretmen ataması yapıldığına dikkat çeken Kaya, 2019 ve 2020 yılları içinde engelli vatandaşların diğer kamu sektörlerinde yok sayılmaya devam edildiğini kaydetti. Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
OCAK AYI ENGELLİ ATAMA SÖZÜ TUTULMADI
“Devlet Personel Başkanlığı’nın verilerine göre; 2012 yılında engelliler için 7 bin 746 kadro ilan edilmiştir. 2013 yılında ise 6 bin 121 kadro ilan edilmiştir. 2014 yılında engelliler için ilan edilen kadro sayısı 5 bin 771 olmuştur. 2015 yılında 6 bin 632 iken 2016 yılında ise 6 bin 113 kadro engelliye ayrılmıştır. 2016’dan sonra engelliye ayrılan kadro sayıları yıllara göre giderek azalmış ve son iki yılda hiç kadro ilanı yapılmamıştır. 2017 yılında 2 bin 545 kadro açılırken 2018 yılında 2 bin 500 kadro açılmış ve engelliye kadro 2018 yılında son bulmuştur. 2019 ve 2020 yıllarında engelli vatandaşlarımız çalışma hayatında adeta yok sayılmış, sayılmaya da devam edilmektedir. Şubat ayında sadece 500 engelli öğretmen ataması yapılmış, fakat diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ocak ayında sözü verilen engelli ataması yapılmamıştır. Biz verilen sözlerin takipçisi olacağımızı söylemiştik. Bakanı değiştirdiler atama yok, bakanlığı değiştirip ikiye ayırdılar yine atama yok. Üzülerek söylüyorum ki, bakanlığı ikiye katlayıp, bakana sınırsız atama yetkisi de verseler anlaşılan o ki AKP hükümeti döneminde engelli ataması olmayacak.”
KAYA’NIN ENGELLİ KANUN TEKLİFLERİ BEKLETİLİYOR
Geçtiğimiz aralık ayı Dünya Engelliler Günü’nde engelli vatandaşlara fatura indirimini öngören 2 kanun teklifi verdiğine dikkat çeken Kaya, verilen kanun tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde beklediğini söyledi. Kaya, “Kamudaki %3’lük engelli çalıştırma kotası çok yetersizdir ve mutlaka arttırılmalıdır. İş hayatında yeterince yer bulamayan engelli vatandaşlarımızın maddi yükümlülüklerini bir nebze olsun hafifletebilmek adına elektrik ve doğalgaz faturalarının yarısını ödemelerini teklif ettik. Bugün engellilerimizin en can yakıcı sorunu aş ve iştir. Engelli sayımız her geçen gün artarken, kamudaki %3’lük
engelli çalıştırma kotası çok yetersizdir ve yeni engelli istihdamı olmamaktadır. Bu kotalar mutlaka arttırılmalı ve engellilerimizin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır” dedi.
ENGELLİ ÇALIŞTIRMA ORANI ARTTIRILMALI
“Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’nın TÜİK ile yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre engelli oranı yüzde 12,60 olmuştur. 10 milyon 500 bin civarında vatandaş kayıtlı engellidir ve anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarıyla birlikte 40 milyon civarında vatandaş engellilikten etkilenmektedir. Çalışamayacak durumda olan engelli vatandaşlarımıza maddi destek verilirken, çalışabilir durumda olan engelli vatandaşlarımız da çalışma hayatına kazandırılmalı ve ekonomik özgürlüğü sağlanmalıdır. Ülkesinde yüzde 12 oranında engelli vatandaşı bulunan bir devlet, sosyal devlet anlayışına sahip olmanın hakkını vermeli ve aynı oranda kamuda istihdam alanı açmalıdır. Engellilere tanınan çalışma özgürlüğü oranının yüzde 3 olması, hem sosyal devlet anlayışına hem dezavantajlı grupların iş gücüne katılımı anlayışına yakışmamaktadır. Verdiğimiz kanun teklifi değişikliğiyle yüzde 3 olan mevcut engelli çalıştırma oranının özel sektörde yüzde 10’a, kamu sektöründe ise yüzde 12’ye çıkarılmasını teklif ettik.”
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FATURALARINA İNDİRİM
“Verdiğimiz teklifler kanunlaşırsa engelli vatandaşlarımız hem ekonomik hem sosyal hem de psikolojik anlamda kendilerini iyi hissedecekler. Unutulmamalıdır ki her birey bir engelli adayıdır. Bu düşünceyle engelli vatandaşlarımızla empati yapılmalı, onların hayatını kolaylaştıracak anayasal düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmeliyiz. Sosyal hayatta olması gereken hassasiyet, anayasal düzenin içinde de var olmalıdır. Biz de engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşam mücadelelerine, ekonomik hak mücadelelerine ve bu mücadeleyi verirken kendilerine bir nebze destek olmak adına düzenli harcamalarını en aza indirgeyecek düzenlemeler getirerek destek olmak istedik. Elektrik ve doğalgaz faturalarına yüzde 50 indirim talep ettik.
Bu sebeple 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun, Tarifeler ve tüketicilerin desteklenmesi başlıklı 17. Maddesinde ve 4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun Tarifeler başlıklı 11. Maddesinde değişiklik talep ettik ve engelli vatandaşlarımızın sadece faturalarının yarısını ödesin istedik.”