EROL PEKŞEN YOMRA İLÇE BAŞKANINDAN MUHTAR ZİYARETİ.
Cumhuriyet Halk Partisi Yomra İlçe Başkanı Erol Pekşen Yomra muhtarlar derneğini ziyaret ederek, dernek başkanı Ömer Baş’la mahallelerin sorunları hakkında fikir alış verişinde bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi Yomra İlçe Başkanı Erol Pekşen Yomra muhtarlar derneğini ziyaret ederek, dernek başkanı Ömer Baş’la mahallelerin sorunları hakkında fikir alış verişinde bulundu. Kırsal Mahalle statüsüne geçmek için başvuruların yapılması gerektiği konusunda mütabık kaldıklarını belirten Pekşen şu açıklamada bulundu.
MADDE 10 – 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
16 Ekim 2020 tarih ve 31216 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan maddeye göre.
“EK MADDE 3 – Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç doksan gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilir. Bu belirlemenin mahalle düzeyinde yapılması esastır. Ancak; tamamı kırsal mahalle olarak tespit edilmeyen diğer mahallelerde de on bin metrekareden az olmamak kaydıyla kırsal yerleşik alan belirlenebilir. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan vasfı bu fıkrada belirtilen usulle kaldırılabilir.
Büyükşehir belediyesi, birinci fıkra uyarınca ilçe belediyesinden gelen teklifi aynen veya değiştirerek kabul edebilir ya da reddedebilir.
Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre alınması gereken emlak vergisinden muaftır. Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimli uygulanır. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz; anılan Kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları %50 indirimli uygulanır. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için %50’sini, konutlar için %25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için bu fıkrada belirtilen muafiyet ve indirimler uygulanmaz.
3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 12 nci maddesinin yedinci fıkrası ile 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun ek 17 nci maddesi hükümlerinden yararlanan yerler; kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenmesi halinde bu madde hükümlerine aykırı olmayan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan faydalanmaya devam ederler.
Hükmü gereğince kanunun sağladığı kolaylıklardan faydalanılması gerektiğini belirti. Özellikle kırsal kesimde bulunan mahallelerimizin muhtarları mahalle sakinleriyle görüşerek karar almalarını doğru olacağını söyleyerek, kırsal mahalle için başvuracak olan mahalleler için dilekçe örneğini muhtarla derneği başkanı Ömer Baş’a teslim etti.
Dernek başkanı Ömer Baş kanun bize verdiği kolaylıklardan faydalanmak için muhtarlarımızla görüşeceğiz. Biz müracatımızı yapacağız. Belediye meclislerimizden beklentimiz kriterlere uyan mahallelerimizi bu kapsama almalarıdır. Şeklinde konuştu.