BATASUNA DAVASI ÜZERİNDEN YARGIYI HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRDI
CORA, “HDP’nin hazineden yardım almasından hicap duyuyorum” dedi
AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet BAHÇELİ’nin HDP’nin kapatılmasına yönelik çağrısını değerlendirdi. Bengü Türk TV’de Cem AÇIKGÖZ’ün sunduğu Günün Raporu programına konuşan Milletvekili CORA, İspanya’daki Batasuna davasını örnek göstererek yargıyı harekete geçmeye çağırdı.
HİCAP DUYUYORUM
“Parti Kapatmalardan dolayı oluşan mağduriyet geleneğinden gelen bir siyasi partiyiz. Yani Ak partinin öncesinde Tayyip ERDOĞAN’ın siyaset yaptığı partilerin kapatılmasının toplumdaki yansımalarını biliyoruz.” diyen CORA, şu şekilde konuştu:
“AK Parti döneminde de parti kapatmaya zorlaştırıcı anayasal metinler ortaya koyduk. Ama şunu çok net ifade ediyorum; HDP, PKK’ya terör örgütü diyemeyen bir partidir. Bunları siyasi parti olarak dahi telaffuz etmek istemiyoruz. Terörün adeta meclisteki siyasi temsilcisi konumuna geldiler. Ben bir milletvekili olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşı olarak HDP’nin hazineden yardım almasından hicap duyuyorum. Böyle bir siyasi partinin terör örgütü ile iç içe geçtiği bir durumda hazine yardımından yararlanması milletimizin de vicdanını rahatsız eden bir durumdur.” şeklinde konuştu.
BATASUNA DAVASINI ÇOK İYİ BİLİYORUZ
HDP’nin kapanması ile ilgili de konuşan CORA, “Bunu anayasal düzen içerisinde yorumlamak gerekiyor. Bunu sadece HDP nezdinde değil diğer siyasi partiler için de söylüyorum; eğer bir siyasi partinin temsilcileri terörist tabutlarının altına omuz koyuyorsa, terörist taziye evlerine gidip orada gözyaşı döküyorsa, ağıtlar yakıyorsa, çok açık bir şekilde terör örgütünü lanetlemiyorsa ve terör örgütü propagandaları üzerinden siyaset yapıyorsa İspanya’daki Batasuna davasını çok net biliyoruz, bunlar kapatma gerekçesiydi. Ama bunun kararını verecek olan hukukçulardır, bunun kararını verecek olan Anayasa Mahkemesidir. Dolayısıyla bunun değerlendirmesi onlara aittir.
HENDEK BARİKAT OLAYLARINI UNUTMADIK
CORA, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Çok kısa süre önce hendek barikat terör olayları yaşanırken, o hendeklerin arkasında bulunun teröristlerin arkasında bulunan, onları anlından öpen, onlara selam çakanların bu siyasi parti içerisinde hâlâ nüfuz kullandıklarını unutmadık. Dolayısıyla siyasi parti şemsiyesi altında HDP çok net bir şekilde bölücülüğün otağı haline gelmiş konumdadır. Buna hukukçuların kayıtsız kalmaması gerekir. Kapatılma kararını verecek olan yargıdır. Yargının da harekete geçmemesi için herhangi bir neden yoktur.”
BATASUNA DAVASI’NDA NE OLDU?
2002 yılında İspanyol Parlamentosu siyasal partilerle ilgili bir yasa kabul etti. Yasa, demokrasi ve anayasal değerlere açıkça aykırı düşen eylemlerin odak noktası olan siyasal partilerin kapatılabileceğini öngörüyor. 2003 yılında, Bask bölgesinde faaliyet gösteren Herri Batasuna partisi bu yasa gereğince Yüksek Mahkeme tarafından kapatılıyor.
Kapatma gerekçeleri arasında, Herri Batasuna Partisi’nin, terör örgütü ETA ve onun alt kuruluşlarıyla organik bağı bulunduğu, değişik tarihlerde gerçekleştirilen terör eylemlerini kınamaktan kaçındığı, parti sözcüsünün “yasal olan ya da olmayan her yoldan mücadelemizi sürdüreceğiz” gibi beyanları, terörizmi destekleyen afişler asmaları, halkı devlete karşı mücadele etmeye tahrik etmeleri gibi gerekçeler var.
Yüksek Mahkeme kararı Anayasa Mahkemesi tarafından onanıyor. Anayasa Mahkemesi kararında, “bir siyasal partinin terörist saldırıları kınamaktan kaçınmasının bazı durumlarda terörizmi zımnen desteklemesi” anlamına geldiğini belirtiyor.
Herri Batasuna Partisi bu kararlara karşı AİHM’ye başvurdu. Sözleşme’nin siyasal parti kurma özgürlüğünü düzenleyen 11. maddesi ile düşünce özgürlüğüne ilişkin 10. maddesinin ihlal edildiğini ileri sürdü. AİHM 5. Dairesi, 30 Haziran 2009’da verdiği kararla bu şikâyetleri reddetti. Herri Batasuna Partisi’nin kapatılmasını doğru buldu