ÖRS: BAĞLI SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI, TİCARET BAKANLIĞI İLE KURUMLARIN BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDEKİ KONUŞMASI
İYİ PARTİ TRABZON MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ÖRS, TBMM GENEL KURULU’NDA SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI, TİCARET BAKANLIĞI İLE BAĞLI KURUMLARIN BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE YAPMIŞ OLDUĞU KONUŞMA
İYİ PARTİ TRABZON MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ÖRS, TBMM GENEL KURULU’NDA SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI, TİCARET BAKANLIĞI İLE BAĞLI KURUMLARIN BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE YAPMIŞ OLDUĞU KONUŞMA
Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 13 Mayıs 2020 tarihli ve 2538 sayılı Kararnameye göre Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP’ın görev alanına bundan sonra Amasya ve Çorum illeri de ilave edilerek il sayısı 11’e ulaşmıştır.
Bu konuşmayı yapmadan önce 2020 Eylül ayında yayınlanan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nu okudum. Bu raporda, Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanlığının görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmesini sağlayacak yeterli araçların bulunmadığı, mevzuat düzenlemelerine ilişkin yetersizliklerin DOKAP ve uygulayıcı kuruluşlar arasında etkili bir koordinasyon ve iş birliğinin gerçekleştirilmesini engellediği, kurum ve uygulayıcı kuruluşlar arasında izleme ve değerlendirme görevinin etkili biçimde gerçekleştirilmesini sağlayacak entegre elektronik veri sisteminin kurulmadığı DOKAP’ın merkezi yönetim ve organizasyonu dâhilindeki konumunun farklı algılanmasından dolayı kaynakların ekonomik kullanılmadığı ifade edilmektedir.
Sayıştay raporunda da görüleceği üzere kuruma yüklenen görevlere rağmen, kurum bu görevleri yerine getirecek yetkiye, personele, kaynağa ve kurumsal kapasiteye sahip değildir. Bu manada kurum fuzuli şagildir yani gereksiz meşguliyet içerisindedir, avara kasnaktır yani motor boşa dönmektedir. Bizim Trabzon deyişiyle bugünkü DOKAP içi boş bir kap olmuştur.
Son olarak şunu da söylemek istiyorum: DOKAP Bölge Kalkınma İdaresinin sayın başkanlarına da dikkatlerinizi çekmek isterim. Şimdi, bakın, DOKAP’ın önceki Başkanı 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde ÇAYKUR Genel Müdürü iken AK PARTİ’den milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa ediyor; olsun ama aday gösterilmiyor. Bu sefer ÇAYKUR’a geri döndürülmüyor, DOKAP başkanlığına getiriliyor ve 2012-2018 yıllarında DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı görevini yapıyor; güzel. Sonra, 24 Haziran 2018 seçimlerinde tekrar istifa ediyor ve AK PARTİ listesinden Sakarya’da 6’ncı sıradan milletvekili adayı oluyor ama seçilemiyor. Bu sefer ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne döndürülüyor. 31 Mart yerel seçimleri geliyor, AK PARTİ Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmak için ÇAYKUR Genel Müdürlüğünden istifa ediyor ve seçiliyor. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanıyken 24 Ocak 2020 tarih ve (2020/45) sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle ÇAYKUR yönetim kurulu üyeliğine atanarak 27 Ocak 2020 tarihinden itibaren -bir koltukta iki karpuz- hem Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı hem ÇAYKUR yönetim kurulu üyeliği görevlerini ifa ediyor.
Şimdi, gelelim, bugünkü DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanına. Şimdiki Başkanımız da 2002 yılında AK PARTİ Ardeşen İlçe Başkanlığı kurucuları arasında yer alıyor, altı buçuk yıl AK PARTİ Ardeşen İlçe Başkanlığı görevini yürütüyor; olsun. 2009-2013 yılları arasında AK PARTİ Rize İl Başkanlığında İl Teşkilat ve İl Seçim İşleri Başkanlığı görevinde bulunuyor; olsun. 31 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK PARTİ’den Ardeşen Belediye Başkanı oluyor; olsun. Ancak 2019 yerel seçimlerinde tekrar aday gösterilmiyor. Peki, sonra ne oluyor? 24 Ekim 2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına atanıyor. Yani 2019 yerel seçimlerinde Ardeşen’e belediye başkan adayı yapılmayan bu arkadaşımız bugün, 11 ili kapsayan ve hedefi, bu illeri kalkındırmak olan bir kurumun başına getiriliyor.
Son söz olarak Sayın Bakanıma şunu söyleyeceğim: DOKAP artık AK PARTİ’li siyasetçilerin depo makamı olmaktan çıkarılsın, liyakatli ellere teslim edilsin.