Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Bugün 5 Aralık Devrim Günü

Mustafa Kemal Atatürk 1934 yılında meclisteki konuşmasında Teyfik Fikret’in şu sözünü birkaç kez tekrarlar “ELBET SEFİL OLURSA KADIN, ALÇALIR BEŞER”.

Birçok tarihçi yazarın söylediği gibi Türk Kadını Osmanlı öncesi ata binen, avlanan, savaşan ve toplumsal alanda söz sahibi olan kişilerdi. Osmanlı döneminde arap anlayışının etkisiyle kadınlar toplum hayatından uzaklaştırılmaya, itibarsızlaştırılmayla karşı karşıya kalmıştır. Son dönemlerinde batılılaşma hevesiyle bazı olumlu adımlar atılmış ise de sonuç vermemiştir. Cumhuriyetin kurulduğu dönemlerde (1924)  kadınlara bazı siyasi haklar verilmek istenmiş ama o dönemin yobaz, cahil, gerici baskısı nedeniyle ve tamamen kadınları korumak adına beklemeyi tercih etmişti. 1923 yılının 16 Haziran’ın da Nezihe Muhittin Kadınlar Halk Fırkası adı altında ilk siyasi oluşumu kurmuş ama gerici anlayış baskısı ağır gelmiştir. Daha sonra Türk Kadınlar Birliği kurulur ve kadınlar siyasi haklar edinmek konusunda kararlı olduklarını göstermişlerdir. Ancak amaçlarında 5 Aralık 1934 yılında kavuşurlar. O dönemde kadına tanınan haklar bakımından dünyada ilk ve öncü ülke olarak tarihe geçmiştir. İsviçre’den 36 yıl, İtalya’dan ve Fransa’dan 11 yıl, Belçika’dan 14yıl, Bulgaristan’dan 13 yıl önce Türk Kadını, seçme-seçilme hakkında kavuşmuştur. Bu çok büyük bir devrimdir! Kadınların ilk kez oy kullandığı o seçimde 17 kadın vekil TBMM’de görev aldı. Kadınlar belediye seçimlerinde, muhtar ve ihtiyar meclisi seçimlerinde yer aldı. Amerika’yı, Asya’yı, Avrupa’yı geride bırakan Türkiye erken kazanılmış bu haklarına rağmen günümüzde kadınların siyasal hayata katılımı ve etkinliği hala tartışılmaktadır. Sadece siyasal hayatta değil, kadınların toplumsal hayatta  da çalışması, gezmesi, gülmesi, doğurması, haklarına sahip çıkması bile eleştiri konusu haline getirilmiştir. Kaldı ki geçmişte siyasal haklara kavuşmuş kadınlarımız bu haklarını ne oranda kullanabildikleri de tartışmaya açık bir konudur.

                   Daha iyi yaşanabilir dünya için kadın hakkı eşittir insan hakkı anlayışını özümsememiz gerekmez mi? Statikocu, EŞİTSİZ, HAKSIZ gericiliğe yürüyen kadın anlayışı bu güzel ülkenin ve geleceğinin tırpanlanması anlamına gelir. Biz kadınlar sanatın, bilimin, siyasetin her alanında temsiliyet hakkı tanıyan Mustafa Kemal Atatürk’ü sonsuz sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.

“Bu toplum bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir mümkün müdür ki yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!”  M.K.ATATÜRK

                                                           CHP Trabzon İl Kadın Kolları Başkanı

                                                                            Ayşe Nil BEKTAŞ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber